Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Дехто називає децентралізацію злочином, а я вважаю злочином те, як ми жили до початку реформи, - голова громади

06.03.2018
Кіптівська об’єднана громада, що на Чернігівщині,  ще в жовтні минулого року завершила інвентаризацію своїх земельних ресурсів. Тим самим громада підготувалася до передачі земель за межами населених пунктів у комунальну власність, рішення про що Уряд України прийняв наприкінці січня цього року. Про це Кіптівський сільський голова Володимир Кучма розповів на брифінгу "Речники громад", що відбувся в Українському кризовому медіа-центрі.

Кіптівська громада стала першою з громад, яка взяла участь у пілотному проекті з організації землеустрою та впровадження стратегії місцевого економічного розвитку в умовах децентралізації. Для цієї роботи саме Кіптівську громаду обрав Проект USAID  "Підтримка  аграрного і сільського  розвитку".

– Завдяки участі у проекті, ми зрозуміли, що близько 60% наших територій знаходяться "у підвішеному стані". Тобто люди вважають, що ті чи інші поля належать їм, але не мають про це жодних документальних підтверджень. Ми також отримали ще кілька цікавих цифр. Виявляється, у резерві нашої громади є 1403 гектари. І якби ми віддали їх в оренду, то мали б отримувати 1,3 млн грн щороку. Також Кіптівська громада має чимало заліснених територій, які не належать жодному лісгоспу. Від здачі їх в оренду ми могли б отримувати ще 530 тис. грн на рік Для такої невеличкої громади, як наша, майже 2 млн грн додаткових коштів – це чимало. Виходить, що земля – наш головний ресурс.

Кіптівська громада розробила спеціальну земельну карту, на якій кожен інвестор може обрати для свого бізнесу вільну земельну ділянку. У громади – великі плани. Використовуючи унікальний природний потенціал, тут планують розвинути туристичну інфраструктуру.

- Ми знаходимося на трасі Чернігів – Київ, де кожен клаптик землі є історією нашої держави, – каже голова ОТГ. – Через територію нашої громади протікає Десна. Отже, у нас можна облаштувати дуже вигідний бізнес, особливо враховуючи те, що ми відкриті для інвестора.

У окремих селах громади планують залучити інвестиційні кошти для будівництва готелів з інфраструктурою для активного відпочинку. Інвентаризація земель допомогла громаді виявити ділянку для видобутку торфу і вже планують виготовляти торфобрикети. Серед пропозицій для інвесторів – розміщення стаціонарних пасік, цех з приймання, гомогенізації та фасування меду, будівництво овочесховищ та інші.

- Дехто з політиків називає децентралізацію злочином проти українського народу, – завершив свій виступ Володимир Кучма. – А я вважаю злочином те, як ми жили до початку реформи. Тоді сільський голова не міг купити навіть чашку у дитячий садочок. Ми рухалися у глухий кут. Я бачив, що посада сільського голови з кожним роком дедалі більше втрачає зміст, бо дедалі менше відповідає визначенню "місцеве самоврядування". Я глибоко переконаний, що децентралізація влади – це одна з реформ, яка йде назустріч людям. Так, деяких змін (ремонт водопроводу, оновлення теплотраси тощо) люди не помічають. Але ці зміни у нашій громаді є, і вони є значними. А найголовніші зміни відбулися у людській свідомості: жителі нашої об’єднаної громади тепер почуваються творцями свого майбутнього, вони самі можуть обирати вектор руху цілої громади. Це надзвичайно важливо.

За матеріалами decentralization.gov.ua