Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Держава не повинна відбирати кошти в громад

20.10.2017
19 жовтня Львівське регіональне відділення Асоціації міст України у рамках проекту "Пульс" здійснило "Маршрут успіху" у Тростянецьку об’єднану територіальну громаду. Участь у ньому, зокрема, взяли заступник виконавчого директора Львівського РВ АМУ Леся Депко, міський голова Жовкви Петро Вихопень, міський голова Перемишлян Олександр Зозуля, селищний голова Східниці Іван Піляк, голова Судововишнянської ОТГ Олег Станкевич, заступник міського голови Городка Степан Попко, секретар Бродівської міської ради Микола Бакай. А темою "Маршруту успіху" була "Створення генеральних планів усіх населених пунктів та інвентаризація землі для ефективнішого використання усіх інвестиційних можливостей ОТГ".

З вітальним словом до учасників звернулася Леся Депко, яка розповіла про діяльність Асоціації міст України та здійснювані нею заходи зі захисту інтересів своїх членів та загалом органів місцевого самоврядування. Леся Депко нагадала про те, що АМУ фактично зупинила прийняття урядового законопроекту про нагляд за органами місцевого самоврядування і зараз відстоює недопущення перекидання на плечі громад фінансування пільг, скорочення медичної та освітньої субвенції.

Голова Тростянецької ОТГ Олександра Леницька коротко розповіла про історію своєї громади, яка, до слова, по усіх параметрах перебуває у трійці лідерів ОТГ Львівщини, а потім гостям показали фільм, у якому розповіли про найбільші населені пункти ОТГ, їхні ресурси та промисловий і туристичний потенціал. Потенціал цей чималий. У громаді вже є чимало об’єктів із зеленого туризму, гірськолижний витяг, на який з радістю з’їжджаються львів’яни, адже він найближче з усіх гірськолижних трас до обласного центру. А ще на території цієї громади знаходиться село Стільсько, яке тисячу років тому було столицею білих хорватів. Туризм у Стільсько перебуває на етапі свого становлення, але обіцяє Тростянецькій ОТГ чималі перспективи. Делегація АМУ мала можливість на власні очі побачити залишки колишньої столиці білих хорватів і залишилася приємно вражена ними.

Про створення генеральних планів населених пунктів громади розповів землевпорядник Тростянецької ОТГ Тарас Струганів. За його словами, в ОТГ входять 17 населених пунктів, і на час утворення ОТГ генплани мали лише 5 із них. Генплани ще 10 уже створюються і до кінця року 5 із них буде завершено. Ще по 2 генпланах роботу почали у цьому році. Генплани показують, як буде розвиватися той чи інший населений пункт, де буде житлова забудова, де передбачено місце під промислові об’єкти. Включають у генплани і землі за межами населених пунктів, сподіваючись, що прем’єр-міністр Володимир Гройсман дотримає слова і таки передасть цю землю громадам.

Паралельно зі створенням генпланів у Тростянецькій ОТГ провели інвентаризацію землі. Для цього працювали з підприємцями, власниками земельних паїв, намагаючись максимально врахувати їхні інтереси, аби вони мали можливість розвиватися і не йшли з громади.

Потім спеціаліст-менеджер Тростянецької ОТГ Михайло Цибуляк розповів про Дорожню карту розвитку підприємництва, розроблену у громаді, яка повинна покращити середовище для ведення бізнесу на території ОТГ. Розробляла "Дорожню арту" ГО Центр "Регіональний Розвиток". Карта містить аналіз поточного стану середовища для бізнесу, визначає основні проблеми та потреби підприємців, а також містить перелік логічно пов’язаних та послідовних заходів, які сприятимуть розвитку малого і середнього бізнесу на території Тростянецької ОТГ. Для кожного заходу визначено механізм реалізації, необхідні ресурси та джерела залучення коштів для їх виконання. Очікується, що внаслідок реалізації заходів Дорожньої карти буде створено нові робочі місця, активізовано підприємницьку діяльність, збільшено кількість малих підприємств.

Голова Тростянецької ОТГ Олександра Леницька більш детально розповіла про свою громаду. Входять у неї 17 населених пунктів. Населення 8 500 осіб. На території ОТГ є 6 шкіл, з яких 4 – 11-річки, 2 – 9-ти річки. Болючим місцем є низька наповнюваність шкіл – 13,5 учнів на клас. Освітньої субвенції громаді не вистачає, і вона дофінансовує освіту сама – аж на 6 млн грн. Але оптимізацію освіти наразі робити не планує. Хоче зберегти школи такими, якими вони є. Про дітей тут дбають. Громада виділяє на харчування дитини 25 грн на день і практично кожна дитина мала можливість на безкоштовне оздоровлення на морі у літній період. Батьки оплачували лише дорогу.

Краща ситуація у громаді з медициною, оскільки медичної субвенції вистачає. Та і розвинута медична структура добре: в ОТГ є 4 амбулаторії і 8 ФАПів. Тростянецька ОТГ отримала від держави чималу інфраструктурну субвенцію – у 2016 році – 6 млн 200 тис, у 2017 – 4 млн 700 тис. Чималою є і базова дотація – 2 млн 100 тисяч. Велику частину власних надходжень складає плата за землю – 10 млн. Бюджет розвитку складає 4 млн.

Загалом фінансова ситуація, ситуація з розвитком громади непогана. А головне, що громада постійно розвивається. От тільки усе можуть зіпсувати наміри уряду перекласти на неї фінансування пільг, фактично зменшити освітню субвенцію. Оександра Леницька каже, що була би згідна фінансувати лише ті пільги, які би надавала її громада. А от фінансувати пільги, надані державою, м’яко кажучи несправедливо. Та і загалом, дуже погано, що під час здійснення реформи з децентралізації держава постійно міняє правила гри, передаючи ОТГ усе більше повноважень і урізаючи фінансування. Це, на жаль, не додає оптимізму діючим громадам і не сприяє утворенню нових.

За матеріалами www.facebook.com/decentralization.marathon