Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Децентралізацію мають підтримувати усі політичні партії, - експерти

22.06.2017
Представники парламентських партій спільно зустрілися для підбиття підсумків проекту "Регіональний розвиток: виклики та інструменти для політичних партій" та обговорення реформи децентралізації на місцях.

21 червня відбувся підсумковий круглий стіл для керівництва та виконкомів представників п’яти парламентських партій, за участі представників Мінрегіону – Лілії Попової, начальника відділу взаємодії з місцевими органами влади Департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади, та Володимира Божинського, заступник начальника відділу державно-громадського управління освітою Міністерства освіти і науки України. Також були присутні представники Швейцарського бюро співробітництва та Посольства Німеччини в Україні та дружні громадські організації. Організатором круглого столу виступив Український інститут міжнародної політики.

Спільне партійне зібрання, котре саме по собі уже є достатньо знаковою подією, розпочалося з секторальної доповіді Володимира Божинського, котрий доповів про стан реформи нової української школи та відзначив ті ж самі виклики, з котрими стикається освітня реформа на місцях – дуже часто місцеві політики просто не хочуть спілкуватися між собою та чути про необхідність спільних дій, хоча вони дуже необхідні для конкретних рішень, котрі призведуть до поліпшення рівня життя всіх жителів об’єднаної територіальної громади. Також, секторальні питання наразі стають наріжним каменем реформи на місцях, адже освіта і медицина, які ідуть в ногу з загальною реформою децентралізації – найбільш об’єднуючі та масові реформи, котрі стосуються всіх без виключення.

Лілія Попова презентувала всім присутнім успіхи реформи децентралізації в зібраному вигляді по всій Україні в цифрах та з конкретними кейсами успіхів на місцях. Вона відзначила швидку динаміку позитивних змін на місцях і безповоротність самої реформи з такими успіхами. Адже дійсно, уже не раз міжнародні колеги відзначали просто неймовірні темпи проведення реформи на місцях та пані Лілія дуже чітко донесла меседж політичним партіям допомагати в проведенні просвітницької та інформаційної роботи на місцях, адже як відзначають експерти з різних середовищ, Україна потерпає від значного кадрового голоду на фахівців, котрі можуть допомогти із першими кроками на шляху до об’єднання громад. Основними завдання реформи наразі стали секторальні питання. В першу чергу це реформування організації первинної медичної допомоги, системи освіти та покращення кадрового потенціалу ОМС, а також консультаційна та фінансова підтримка створених об’єднаних територіальних громад (ОТГ) і подальше формування нових ОТГ.

Наступним кроком була презентація аналітичної записки та методичних рекомендацій щодо ситуації, котру Український інститут міжнародної політики побачив за вже більш ніж дворічну історію роботи із ОТГ та конкретно в цьому проекті – у роботі з партіями. Дійсно, дуже багато розмов велося про комунікацію і було помічено, що навіть представники однієї партії з регіонів дуже часто не знають один одного і їм складно між собою спілкуватися. Крім того, Надія Афанасьєва, експерт Українського інститут міжнародної політики та Ростислав Томенчук, який і модерував цей круглий стіл, презентували нові напрацювання інституту, котрі будуть корисні як місцевим політикам, так і громадам, зокрема це інфографіка по роботі з інвесторами та інфографіка по агенціях регіонального розвитку. Дійсно, на разі агенції регіонального розвитку являють собою потенційно дуже дієві інструменти для розвитку регіону через залучення іноземних інвесторів та створення сприятливого економічного клімату та позитивних результатів для всіх сторін. І саме політичним партіям слід більше включатися в процес їх створення та не перетворювати ці процеси на політичні інтриги, а працювати на далекоглядні перспективи, стаючи запорукою стабільного регіонального розвитку.

Окрім цих презентаційних виступів, значна частина часу була відведена на обговорення хвилюючих питань. Учасники зійшлися в думках щодо пріоритетності підтримки об’єднаних територіальних громад, підвищення кадрового потенціалу місцевої та регіональної влади, сприяння гармонійному регіональному розвитку та залученню додаткових коштів у регіони стали основними завданнями усіх зацікавлених сторін для проведення успішної реформи. Крім того, значну частину енергії всім партіям варто спрямовувати на просвітництво по регіонах. Політичним партіям важливо зрозуміти, що вони є основною зацікавленою стороною в роботі з громадами, відстоювання інтересів громади та забезпечення конструктивного діалогу з виборцями.

Формування ОТГ та реформа децентралізації ставить високу планку для розбудови політичних партій. Наявність осередків і освічених місцевих політиків – запорука для перемоги на виборах будь-якої політично партії, яка дбає про економічний розвиток областей. Одним з нових інструментів для політичних партій може стати закон про фінансування політичних партій із державного бюджет, що передбачає виділення парламентським партіям коштів з держбюджету та вводить контроль за їх фінансуванням. Важливо, щоб політичні партії використали державне фінансування на побудову структури партій та підвищення кваліфікації партійних кадрів на регіональному та місцевому рівні.

За матеріалами www.uiip.org.ua