Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Децентралізована Соколівка: перші успіхи об'єднаної громади

03.11.2017
Міст між двома селами, лед-ліхтарі, найкращий дитячий садок в області… Такі переваги децентралізації показує Соколівська об’єднана територіальна громада, що на Кіровоградщині. Вона існує близько року, але вже може похвалитись 15 місцем серед громад України за рівнем фінансової спроможності.

Як змінилося життя громади після об'єднання, розповіла голова ОТГ Інна Завірюха.

Як об’єднати громаду

До об’єднання Соколівська громада йшла півтора роки. Нині ж до її складу входять 13 навколишніх сіл. Як говорить Інна Завірюха, за статистикою, в громаді оживає 6 тисяч чоловік і спостерігається від’ємний показник, але реальна картина зовсім інша – село знаходиться в кількох кілометрах від міста, то йде приріст населення. Але, на жаль, субвенція вираховується за формулою відповідно до даних статистики.

Багато селян їздять на роботу в обласний центр. Тому здавалося, що варіант об’єднати селище в одну громаду з містом – чи не єдиний.

Всі розуміли – якщо ми станемо околицею міста, наш бюджет увіллється в загальну велику скарбницю обласного центру. Тому доведеться чекати, доки до нас черга дійде... Краще ми самі будемо отримувати гарний бюджет і розпоряджатися власними коштами на своїх територіях, – наголосила Інна Завірюха.

І, як виявилося, селище спроможне бути центром громади.

Процес об’єднання був нелегким. Існувало кілька варіантів. Найпростішим, про який ходила купа розмов – об'єднання навколишніх сільських рад у велику громаду з Кропивницьким. Потім наполегливо пропагувався принцип "Один район – одна громада" із центром у тому ж таки Соколівському, тому що Кіровоградський район не має адмінцентру. А в об’єднаній громаді такого бути не може, тому таким може стати тільки сільська рада або село.

Після багатьох днів дискусій ми зрозуміли, що децентралізація в першу чергу спрямована на наближеня адмінпослуг до населення. Ми вирішили, що потрібно робити менші, але самодостатні громади. Потрібно, щоб люди могли отримати адмінпослуги на місці, – розповідає очільниця ОТГ.

Згодом вирішили, що в районі буде п’ять громад.

Потім почалися об'єднавчі процеси. Інна Завірюха, яка тоді очолювала сільраду, разом з експертами "Асоціації міст України" особисто їздила на перемовини і переконувала – об’єднання піде на користь усім:

Переважно люди були проти. Тому що одразу згадували колгоспи, укрупнення, які нічого хорошого не принесли. І між людьми було багато розмов. Фермери переживали в першу чергу, адже раніше вони були лідерами впливу, бо з ними завжди радилися сільські голови.

Не без скандалу пройшли і вибори до ОТГ. Спостерігачі фіксували і чорний піар, і появу в списках "двійників". Але в ОТГ все це пережили й про об’єднання не шкодують.

Раніше сукупний бюджет сіл, що утворили громаду, сягав суми у 16 мільйонів гривень. Після об’єднання він збільшився до 43.

Зрозуміло, що й проблем теж побільшало. Але заспокоюємо себе тим, що самі можемо спланувати свою роботу, – розповідає Інна Завірюха. – Раніше школи знаходилися на балансі району. Він підтримував і виділяв кошти, але виникало багато проблем – доводилося чекати, доки в районі дійде черга до певної школи. Зараз всі вони вже на балансі ОТГ. Є перші результати: у Назарівській школі зробили дах, у Соколівській – ремонт фойє.

Нині в Соколівці працює держреєстратор, який надає послуги реєстрації фізичних та юридичних осіб, а також нерухомого майна. Незабаром має з’явитися ще й кадастровий. Також буде придбано обладнання для виготовлення внутрішніх та закордонних паспортів.

Децентралізація освіти

В об’єднаній громаді є всі заклади соціальної сфери. Тут і школи, й садочки, і будинки культури, й церква.

Гордістю Соколівки є також дитсадок "Струмочок". Нині тут працює три групи, де виховують 75 дітей. Керівник закладу Роман Ткачук, чи не єдиний чоловік у районі, що завідує дитсадком, із захопленням розповідає про всі досягнення та активну участь працівників у розвитку закладу. Вихователі власними руками створюють тематичні куточки, розвиваючі ігри для дітей. Це, до речі, в рази економніше, ніж купувати готові.

З 2006 року садочок був на балансі сільської ради. Саме за її кошти були зроблені внутрішні ремонти та придбано більшість необхідних речей.

Минулого року ми були на балансі відділу освіти. Але він забезпечував лише фінансування заробітних плат та харчування дітей. Решта – енерговитрати, газ – все йшло на сільську раду, – розповідає Роман Ткачук. – А тепер тільки цьогоріч понад 30 тисяч було витрачено на придбання меблів, адже з’явилася нова група.

Приміщення садочка за розмірами невелике, але кожен квадратний метр тут використовують із користю. Групи сполучаються між собою, але в той же час мають свої власні входи.

Сільська рада вже прийняла рішення про відмову від благодійних внесків. Батьки додатково здають кошти лише на канцелярські товари. На харчування одного вихованця в день витрачають 22 гривні (30% оплачують батьки, 70% – сільська рада).

Роман Ткачук розповів, що приміщення дитсадка було збудоване в 1961 році. Тут 30 років був колгоспний садочок. Потім залишили лише одну групу, а решту приміщення займали сільська рада, ФАП, амбулаторія та пошта. Згодом почалося поступове вивільнення будівлі. У 2006 році була відкрита одна група, у 2009-му – друга, і в 2010-му – третя.

Нині потрапити до садка є ціла черга бажаючих, тому тут замислюються про розширення.

Також на території громади залишили 2 опорні школи – Карлівську та Соколівську. 

Досягнення громади

На території громади є місцеве комунальне підприємство "КП" Надія. Воно існувало з 2002 року – забезпечувало питною водою населення й частково займалося благоустроєм території. Нині ж обсяги робіт збільшилися, відповідно, кількість працівників теж.

Раніше в нас було 5 працівників, нині – 19. Ми розширюємо свою сферу діяльності. Обсяги робіт збільшуються, тому потреба у працівниках постійно зростає. І на зимовий період потрібна більш важка техніка, – розповів заступник директора комунального підприємства Олекандр Ткаченко. – Єдиною проблемою підприємства є брак часу. Роботи багато, а часу на її виконання не вистачає.

За кошти бюджету громади для підприємства придбали дробилку для гілок, косилку та трактор.

Загалом підприємство є самоокупним. Якщо раніше місячний обсяг фінансування підприємства досягав суми в 30 тисяч гривень, то наразі лише на виплату зарплати йде понад 80.

Ми самостійно заробляємо гроші. Виставляємо сільській раді рахунки за виконані роботи й нам їх оплачують. На утримання КП з бюджету кошти не виділяються. Якщо ми заробили, нам заплатили, якщо ні – коштів немає, – говорить Олександр Ткаченко. – Всі у нас працюють офіційно. Серед співробітників є два пільговика – ліквідатор аварії на ЧАЕС та учасник АТО. Ми платимо податки, й кошти нам повертаються.

Серед досягнень об’єднаної громади можна виокремити будівництво мосту, який поєднує Новопетрівку й Соколівку. Раніше великою проблемою було дістатися з одного села в інше. Тепер люди можуть спокійно перейти через міст: новопетрівчани користуються інфраструктурою Соколівки – і садочком, і школою, і транспортом.

Роботи розпочали у 2012 році, але через брак фінансування процес затягувався. Зараз тут хороший міст з асфальтним покриттям і енергозберігаючими лед-ліхтарями.

Завдяки комунальному підприємству КП "Надія" в селі Карлівка було вирішено проблему з постачанням води.

Село знаходиться на камені, тому викопати криницю дуже складно. Свого часу люди зорганізувалися й самостійно качали воду, самі обслуговували станцію. Вода подавалася лише на годину-дві на день. Хтось поливав городи, а хтось приходив увечері з роботи, а його зустрічали сухі крани. Нині вода є цілодобово. Зараз це все систематизовано, й подається вона постійно. Люди поставили лічильники і задоволені, – розповідає в.о. старости Карлівки, Ганинського та Дар’ївки Любов Шевченко.

Плани на майбутнє

Інна Завірюха з гордістю розповідає про досягнення громади. Втім, за її словами, у майбутньому на ОТГ чекає багато роботи. Говорить, що перед об'єднанням кожна сільська рада склала переліки проблем, які вони хочуть вирішити протягом певного часу. На їх основі було створено спільний план, який тепер покроково реалізують.

Пріоритетом у ньому виступають дороги, школи, садочки та культура. Наступним етапом є збільшення на території громади кількості робочих місць.

В Іванівці є величезний двоповерховий будинок культури. Ми хочемо відремонтувати його та проводити тут великі заходи громади, – говорить Інна Завірюха.

Крім всього цього, громада й надалі планує розширюватись – у майбутньому до Соколівської ОТГ планує приєднатись сільська рада з Новоукраїнського району.

За матеріалами dostyp.com.ua

Фотогалерея