Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Дорогами об’єднання. Експерти коментують процеси створення спроможних громад на Вінниччині

16.07.2018
На Вінниччині функціонують 35 об'єднаних громад, потенційно готові до об’єднання ще 10 ОТГ, 16 населених пунктів в процесі приєднання до 6 ОТГ, в тому числі прийнято рішення про утворення міської ОТГ з центром у місті Хмільник Вінницької області.

Експерти Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування, що працює за підтримки Програми "U-LEAD з Європою", провели інформаційно-консультативні обговорення у с. Осична Оратівського району з питань приєднання до Оратівської ОТГ, у с. Сулківка Хмільницького району – приєднання до Жданівської ОТГ, у с. Костянтинівка Липовецького району – приєднання до Староприлуцької ОТГ. За словами фахівців ЦРМС, громади сіл продовжують обговорення та готуються до винесення рішень на позачергових сесіях рад.

«Село Осична Оратівського району – найвіддаленіше на півночі області, населення стрімко зменшується, у 2011 р. – 700 осіб, а в 2018 – 500. За даними останнього моніторингу, оптимальним буде об’єднання із Оратівською ОТГ, адже надходження села складають 600 тис. грн, це вкрай мало – тільки вартість навчання одного учня у місцевій школі складає 52 тис. грн, громада однозначно неспроможна, а у разі приєднання статки місцевого бюджету можуть зрости до 6 млн грн, тобто у 10 разів. Під час зустрічі увага приділялась економічним питанням, адже це дуже показово для громади с. Осична, і будемо сподіватись, що сільська рада прийме рішення на користь приєднаня, яке буде вірним і дасть можливості розвитку», – пояснив Юрій Войціцький, експерт з регіонального розвитку ЦРМС.

Вже два роки успішно розвивається Жданівська ОТГ Хмільницького району, що на Вінниччині, має ЦНАП, центр безпеки, інфраструктуру, впорядковану систему освіти та охорони здоров’я, комунальні об’єкти. Громади, що знаходяться поряд, мають приєднуватись: наприклад, с. Сулківка, що поряд із Жданівкою, – бюджет 800 тис грн, на розвиток є тільки 100 тис. грн, а після об’єднання складе 4 млн грн. Але сільська рада складається із двох сіл – Сулківка і Торчин, фермери яких не хочуть об’єднуватись. Ситуація є невдалою і для сусідніх сіл, що теж хочуть приєднатися та не мають спільних меж із Жданівською ОТГ, тож громади всіх населених пунктів і депутати повинні віднайти аргументи та вжити всіх заходів для прискорення об’єднання й переконати сусідів – це майбутнє громад. Липовецький район, що на Вінниччині, теж має кілька сіл навколо Староприлуцької сільської ОТГ, серед них с.Костянтинівка. Зустріч із мешканцями стала конструктивною, певна частина жителів вважає, що ближче інша громада, але за перспективним планом – об’єднання із с. Старі Прилуки дасть вищий ступінь спроможності громади. Будуть проведені додаткові громадські слухання і с. Костянтинівка прийме рішення про приєднання», – повідомив Євген Шаповалов, експерт з децентралізації ЦРМС.

«Невелике село, високі ялини, спів птахів, але до клубу та приміщення школи вже навіть немає стежки. Школа давно не працює, дах от-от завалиться, садочка немає, лише витоптані ділянки на воротах футбольного поля свідчать про якесь життя у с. Сулківка Хмільницького району. Дуже нетипова і дивна ситуація, коли якраз старше покоління обома руками за приєднання до сусідньої Жданівської потужної громади, а декілька агресивно налаштованих молодих осіб проти: "І закону немає, і не буде, і все то неправда про розвиток громад, а світла нам у селі не треба, бо ми ввечері не ходимо". Чому і що самі, натомість, пропонують – незрозуміло. Тепер слово за депутатами, дуже хочеться сподіватися на позитивне рішення, бо ще один рік такого існування призведе до вже незворотних наслідків – село зникне, як і багато інших на теренах Вінниччини, в той час, коли є можливість все змінити і відродити територію», – зазначила Інна Святна, експерт ЦРМС з місцевих фінансів, під час зустрічі із необ’єднаними громадами Вінницької області.

За матеріалами Вінницький Центр розвитку місцевого самоврядування

Фотогалерея