Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Диканька спотикнулася на останньому кроці створення першої в районі ОТГ

19.07.2018

До цього часу Диканський район залишається одним з п’яти в Полтавській області, де не створено жодної об’єднаної територіальної громади. На заваді майже три роки стояли політичні амбіції народних обранців різних рівнів, прихований саботаж очільників та депутатів місцевих громад.  В черговий раз ситуація почала змінюватися взимку цього року. Тоді за ініціативи Полтавського Центру розвитку місцевого самоврядування (створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону) розпочалася нова активна фаза інформаційно-консультаційної роботи з впровадження реформи децентралізації. Врешті-решт було досягнуто згоди розпочати створення Диканської ОТГ, яка б об’єднала одразу майже усі населені пункти району з адміністративним центром в Диканьці.  Депутати селищної ради проголосували за рішення про початок добровільного об’єднання із суміжними сільськими радами. Цьому передувала ініціатива та громадські обговорення. Натомість відгукнулися три сільські ради, надавши згоду на добровільне об’єднання навколо Диканьки, - Андріївська, Великобудищанська та Дібрівська. Аби владнати усі формальності, що залишилися, та проконсультувати диканчан, на фінальному етапі в райцентр прибули юрисконсульт та експерти Полтавського ЦРМС.

На інформаційній зустрічі також були присутні Валерій Товстій, голова Диканської селищної ради; Володимир Шкарбань, голова Диканської РДА; заступники селищного голови та голови райдержадміністрації; очільники сільських рад, що дали згоду на об’єднання із Диканькою.

Олександр Ісип, експерт з децентралізації, та Тетяна Паутова, експерт з місцевих фінансів, укотре аргументовано та переконливо розповіли про конкретні переваги реформи децентралізації та закликали не зволікати із доленосним рішенням. Про специфіку законодавства на даному етапі, важливі нюанси при підготовці документів розповів Юрій Заліський, юрисконсульт Полтавського ЦРМС.

Але все вищезгадане виявилося марним. Селищний голова вважає, що, «створення громади в даному форматі буде недоцільним, адже вона не буде фінансово спроможною», тому не буде видавати відповідне розпорядження про створення робочої групи, яка займатиметься підготовкою створення Диканської ОТГ. 

Як контраргумент Тетяна Паутова зазначила, що «потенційна громада у форматі селищна рада + три сільські ради є спроможною відповідно до постанови Кабінету Міністрів України і Методики  формування спроможних територіальних громад, адже відповідає прописаним нормам кількості населення (не менше 6 тис. осіб) та вже існуючої інфраструктури з відповідними службами. Не можна говорити про неспроможність, не проводивши розрахунки».

Її підтримав Олександр Ісип: «Ви говорите про об’єднану громаду у форматі селищна рада + 12 сільських рад. В державі і області створені громади, де об`єдналися дві, три ради і вони є спроможними. Не можна починати створювати громаду і говорити, що не вийде».

Свою точку зору висловили й представники місцевої виконавчої влади. «У кожній сільраді району пройшли слухання, і самі жителі прийняли рішення: чи йти на об’єднання, чи ні. Три громади дали згоду і готові об’єднуватися та створювати ОТГ з центром в Диканці. Інші мають час подумати і змінити своє рішення, приєднатися потім.  Не можна не рахуватися з думкою сільських громад, бо навіщо ж тоді проводилися слухання?» – підсумував зібрання Володимир Шкарбань, голова Диканської райдержадміністрації .  

За матеріалами Полтавський Центр розвитку місцевого самоврядування