Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Енергія із хвиль: як українка відкрила компанію альтернативної енергетики Eco Wave Power

21.05.2018

Українка Інна Браверман заснувала в Ізраїлі компанію Eco Wave Power, яка займається виробленням електроенергії із хвиль. Про те, як це їй вдалося і чому хвилі можуть виробляти більше енергії для потреб людей, ніж сонце чи вітер, вона розповіла в інтерв'ю ВВС.

Інна Браверман народилася в Україні, у Черкасах. Після Чорнобильської катастрофи вона переїхала до Ізраїлю, де у 2011 році, коли їй було 24 роки, заснувала компанію з виробництва електроенергії із хвиль. На той час вона не мала технічної освіти та серйозного досвіду роботи у сфері енергетики. Тому спочатку було важко.

«Коли ми відкривали фірму в 2011 році, по всьому світу існувало вже безліч компаній, які пробували займатися видобутком енергії із сили хвиль, але всі вони пішли off-shore, тобто не в офшори, в Панаму, а на 4—5 км вглиб моря на велику глибину та великі хвилі. Бажаючи отримати максимальну потужність від хвилі, вони зіткнулися з великими проблемами: по-перше, будувати електростанцію посеред моря дуже дорого, а, по-друге, доведеться багато заплатити за передачу електроенергії», — каже Інна Браверман.

Знижує надійність подібних проектів і те, що в морі висота хвиль сягає 20 метрів, чого не витримує ніяке обладнання. Плюс до цього, «Грінпіс» та інші захисники довкілля проти таких проектів: дельфіни і риби можуть застрягти в таких конструкціях.

Ідея, від якої відштовхувалась Інна Браверман та її компанія Eco Wave Power, була простою і геніальною: 90% від всієї системи знаходиться на землі, а у воді розташовані тільки поплавці. Вони приєднуються до будь-яких штучних споруд: хвилерізів, пірсів — до того, що вже існує. Це не шкодить природі, тому компанія з легкістю отримала страховку.

На випадок шторму пристрій має захист: поплавок піднімається над водою і хвилі його не зачіпають.

Після того, як компанія Eco Wave Power з'явилася в Ізраїлі, Інна Браверман почала пошук інженерів в Україні. На це було 3 причини:

«Я народилася в Україні, знаю мову, до того ж і на технічні деталі, і на робочу силу хороші ціни. Ми влаштували конкурс і з трьохсот інженерів відібрали п'ятьох: ця команда працювала з нами над розвитком проекту із практичного боку. Ми провели випробування в гідромеханічних інституті в Києві, побачили, що це працює і почали масштабувати нашу розробку: першу станцію потужністю близько 10 кВт, яка могла забезпечити енергією десять будинків, встановили в Криму, а потім пішли в Ізраїль: паралельно із кримським проектом ми подавали запит на те, щоб нам виділили місце в порту Яффи, куди і перенесли потім станцію».

Eco Wave Power реалізувала свій перший комерційний проект у Гібралтарі. Це 100 кВт система, в майбутньому вона буде збільшена на 5 МВт, що складає 15% всього енергоспоживання цієї маленької країни.

«Зараз у нас "у портфелі" проектів на 130 МВт — у травні 2018 року ми виходимо на IPO, щоб зібрати гроші та почати будувати паралельно в різних місцях», — розповідає Інна Браверман.

Із води можна виробляти у 2 рази більше електрики, ніж з інших ресурсів: на відміну від сонця, вода не «йде спати вночі» і не зникає.

Зараз Інна Браверман є однією з учасників технічного комітету «Морська енергія — хвилі, припливи та інші водні перетворювачі струму» Міжнародної електротехнічної комісії (МЕК), а журнал Smithsonian Magazine у 2016 році назвав її одним із головних молодих інноваторів у сфері енергетики.

За матеріалами epochtimes.com.ua