Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Форум "3D: Децентралізація - Дніпропетровщина - досвід" започаткував платформу стратегічного розвитку громад області

01.12.2017
Форум має надважливе завдання – напередодні Дня місцевого самоврядування проаналізувати процес стратегічного розвитку об’єднаних територіальних громад та окреслити завдання на майбутнє.

Важливим інструментом такого аналізу є стратегічне планування розвитку територій. Адже без стратегії розвитку жодна створена в області громада не може забезпечити ефективне планування та реалізацію проектів.

Дніпропетровщина є лідером реформи децентралізації – об’єднання та набуття спроможності територіальними громадами. Це єдина область, у якій розроблена та впроваджується регіональна Стратегія децентралізації у 12 секторальних напрямах. Наступного року планується розробка ще 13 секторальних стратегій.

В області створено 34 ОТГ (в 2015 році – 15, в 2016-му – 19), в яких пройшли перші вибори депутатів та відповідного голови.Завдяки бюджетній децентралізації, перші громади збільшили свої доходи від 3-х до 12-ти разів.

Громади, створенів 2016 році, збільшили доходи від 2-х до 6-ти разів.

Все це дозволило, завдяки підтримці Мінрегіону та консолідації ресурсу команди облдержадміністрації та обласної ради в 2016 та 2017 роках,  з бюджетів різних рівнів залучити відповідно 1 та 1,5 млрд грн на розвиток  інфраструктури ОТГ.

- Найкращим аргументом для тих, хто планує створити громади, є відремонтовані дороги та школи, нові ЦНАПи та дитячі садки в діючих громадах та багато інших проектів, - вважає Олена Тертишна, директор Дніпропетровського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEADз Європою».

Завдяки збільшеним ресурсам громад за два роки вони реалізували майже 1000 інфраструктурних проектів. Таких показників досягнуто вперше за історію розвитку місцевого самоврядування незалежної України.
Цього року в рамках стратегій розвитку будується 4 нових дитячих садків (у тому числі 2 в ОТГ) та реконструюється 12 (у тому числі 7 в ОТГ).

- Особливу увагу ми приділяємо галузі освіти, особливо в контексті проекту «Нова українська школа»,- зауважив перший заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Олег Кужман. -Цього року в обласному бюджеті вже передбачено кошти на реконструкцію 5 опорних шкіл в ОТГ. Загалом, за 2 роки, за кошти обласного бюджету відремонтовано 50 шкіл, у тому числі 12 в ОТГ.Створюючи опорні школи, особливо в ОТГ, оптимізуючи освітню мережу, ми дбаємо про підвезення наших діточок. За два роки було придбано 67 шкільних автобусів. Ми придбали для опорних шкіл об'єднаних громад 8 автобусів.

Цього року Зеленодольська, Ляшківська та Новоолександрівська ОТГ відкрили інтегровані ЦНАПи, які мають філії в старостинських округах. Тепер мешканці на місцях отримують усі довідки, які раніше брали в райцентрі. За два роки відкрито 15 ЦНАПів і всього на сьогодні в області їх 55 (9 – у ОТГ).

Велика увага в рамках обласної Стратегії децентралізації приділяється безпеці мешканців громад. Цього року побудовано та відкрито центри безпеки в Слобожанській та Святовасилівській ОТГ, розпочалося будівництво Центру безпеки у Сурсько-Литовській ОТГ. До 2020 року такі центри буде відкрито в ще в 10 ОТГ області.

В цьому році створено ще 22 нові громади.У 18 з них після перших виборів вже проведені установчі сесії та створені органи управління місцевим розвитком. Це найкращий результат в Україні. Вибори ще у трьох новоутворених ОТГ призначено на 24 грудня.Таким чином, на завершення 2017 року в області буде існувати 56 ОТГ, що буде складати 65% від передбачених Перспективним планом. Ці громади об’єднують майже 500 тис. осіб, а це 80% від чисельності сільського населення області. ОТГ займають  понад 15 тис. кв. км (50% від площі області).

Наступного року планується завершити процес добровільного об’єднання територіальних громад та розпочати адмінтерреформу.

Нашим першочерговим завданням, зауважила Олена Тертишна, є ефективне стратегічне планування розвитку ОТГ. Розпочавши реалізацію цього завдання в кінці минулого року, Дніпропетровщина має 14 громад, які розробили та затвердили стратегії свого розвитку. Усі вони пройшли серйозний шлях від прийняття рішення про утворення робочої групи з розробки стратегії до реалізованих проектів.

Під час розробки стратегій розвитку робочими групами були максимально враховані стратегічні пріоритети, зафіксовані у Стратегії децентралізації Дніпропетровщини та Стратегії розвитку області.

За результатами аналізу стратегій розвитку ОТГ з’ясовано, що домінантними у них є такі напрями, як просторовий розвиток, місцевий економічний розвиток, освіта, охорона здоров’я, публічні послуги, соціальний та цивільний захист.

Разом з тим, аналіз сильних та слабких сторін стратегій розвитку першопрохідців має розставити акценти на економічному розвитку громад, що дозволить значно підвищити їх спроможність. Це і є завданням Форуму «3D: Децентралізація – Дніпропетровщина – Досвід», який, поруч із Ярмарком добросусідства, є постійною платформою інфраструктурного та соціально-економічного розвитку громад області.

За матеріалами Дніпропетровський Центр розвитку місцевого самоврядування

Фотогалерея