Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

ГІСМР – інструмент економіки знань для регіонального розвитку!

Олександр Дудка
Координатор Всеукраїнської мережі фахівців та практиків регіонального та місцевого розвитку РЕГІОНЕТ

Соціально-економічний розвиток регіонів і окремих територіальних громад визначається поєднанням жорстких і м’яких факторів конкурентоспроможності та інвестиційної привабливості.

Жорсткі фактори – це характеристики, які є незмінними для даної території, а також ті, які дуже складно змінити у короткий термін: географічне положення, межі території, природні ресурси, інженерно-технічна і виробнича інфраструктура, трудові ресурси та загальні демографічні показники, параметри споживчого ринку.

М’які фактори – це характеристики, які є результатом якісної оцінки економічного середовища, які можуть бути змінені протягом відносно короткого періоду часу: ефективність державних органів, рівень корупції, відкритість влади, адміністративні процедури, дотримання прав власності, місцеві податки і збори, взаємовідносини бізнесу і суспільства, рівень громадської безпеки, діловий оптимізм (те, як суб’єкти господарювання оцінюють перспективи свого розвитку), наявність додаткових чинників, що поліпшують діловий клімат.

Рейтинг Світового банку Doing Business – результат щорічного дослідження, що оцінює простоту ведення підприємницької діяльності на базі 10 індикаторів в 189 країнах, визначає для України 80 місце. Задля покращення бізнес-клімату та підвищення позицій України у рейтингу Doing Business Мінекономрозвитку у 2015 році спільно з Офісом ефективного регулювання розробило дорожню карту, що складається з 43 пунктів, виконання яких має у 2018 році вивести Україну в ТОП-20 країн світу з найкращим бізнес-кліматом.

Для цього нам необхідно буде суттєво покращити ситуацію в сферах «Одержання дозволів на будівництво» (поточний рейтинг 140) і «Приєднання до електромереж» (поточний рейтинг 130) – і для цього не лише змінити законодавство і зробити оформлення документів прозорим, а й забезпечити доступ підприємців до інформації про вільні земельні ділянки, наявну інженерну інфраструктуру, інші відомості містобудівного кадастру.

Відображення цих даних забезпечує створення геопорталу містобудівного кадастру – системи доступу до геопросторової інформації за допомогою мережі Інтернет. Сьогодні подібні системи вже починають діяти у містах обласного значення, але до об’єднаних територіальних громад процес створення геоінформаційних систем (ГІС) ще не дійшов, хоча їх керівникам вони особливо необхідні: і для розробки схем планування території та створення ефективних стратегій розвитку, і для прийняття оперативних управлінських рішень на основі аналітичної оцінки наявних ресурсів громади.

Така «Геоінформаційна система моніторингу місцевих ресурсів та інформаційно-аналітичного супроводу управлінських рішень» (ГІСМР) об’єднаної територіальної громади повинна забезпечувати накопичення, відображення та аналітичну обробку інформації на основі використання наступних даних:

  • єдиних каталогів об’єктів та кодифікаторів їх властивостей, єдиних ідентифікаторів об’єктів (кадастрових або облікових номерів), уніфікованих адресних посилань на основі єдиних реєстрів вулиць і адрес населених пунктів;
  • картографічної інформації (на основі топографічних карт масштабу не менше ніж 1:5000) з відображенням меж адміністративно-територіальних одиниць і окремих земельних ділянок згідно Державного земельного кадастру України (www.map.land.gov.ua);
  • даних лісового і водного кадастрів, кадастру родовищ і проявів корисних копалин;
  • даних обліку будівель та споруд, транспортних комунікацій, інженерних мереж, зонінгу та інших складових містобудівного кадастру;
  • даних про правовий і господарський стан земельних ділянок, їх нормативну і експертну грошову оцінку;
  • даних про працюючих на території громади суб’єктів господарювання, прогнозних і фактичних показників їх економічної діяльності;
  • характеристики домогосподарств, що знаходяться на території громади, їх потреби у водних, енергетичних та інших ресурсах, соціально-демографічні характеристики мешканців.

На малюнку показана структурна схема ГІСМР, створення якої дозволить не лише полегшити інвестиційні процеси, а й одночасно вирішить багато інших питань соціально-економічного розвитку громад. Аналітична обробка інформації ГІСМР повинна забезпечити перехід від інтуїтивного керування територією до прийняття управлінських рішень на основі аналізу інформації про наявні ресурси і оцінки різних сценаріїв їх використання. Графічна візуалізація просторового розташування об’єктів і пов’язаної з ними фактографічної інформації підвищить якість планування розвитку території, дозволить готувати більш ефективні стратегії розвитку громад.

Всеукраїнська мережа фахівців і практиків з регіонального та місцевого розвитку РЕГІОНЕТ сьогодні розпочала формування проектної команди, яка створить «Геоінформаційну систему моніторингу місцевих ресурсів та інформаційно-аналітичного супроводу управлінських рішень» для об’єднаних територіальних громад – приєднуйтесь!

Геоінформаційна система моніторингу місцевих ресурсів та інформаційно-аналітичного супроводу управлінських рішень в ОТГ

Cтаття опублікована у часописі РЕГІОНЕТ "Стратегія розвитку" №3.