Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Громади Сумщини, які зрозуміли, що втрачають державну підтримку програм розвитку територій та донорів реформ, поспішають об’єднуватися

13.04.2018
Про плани створення Баницької громади в Глухівському районі говорили під час консультаційного візиту радника з питань децентралізації Сумського Центру розвитку місцевого самоврядування Артема ГРАДУНА у село Баничі, яке є адміністративним центром потенційної Баницької ОТГ, передбаченої Перспективним планом формування спроможних ОТГ

Обговорення майбутніх планів відбувалося за участю голови Баницької сільської ради Сергія БАКЛАНА, представників Глухівської райдержадміністрації, органів місцевого самоврядування, працівників сільської ради.

Ідея створення Баницької ОТГ у складі громад Баницької, Дунаєцької, Перемозької, Семенівської, Уздицької та Чернівської сільських рад вперше з’явилась ще у 2015 році, коли Сумською обласною радою було затверджено Перспективний план формування спроможних територіальних громад Сумської області, розповів Артем Градун.

"Протягом наступних років ініціатива щодо створення перспективної ОТГ існувала лише у повітрі. Громади начебто і розуміли необхідність в об’єднанні, але самого процесу не розпочинали. Як наслідок, влітку 2017 року, коли постало питання щодо внесення змін до Перспективного плану, якими передбачалось приєднання територіальних громад "нествореної" Баницької ОТГ до міста Глухів, – сільським радам довелося дійти порозуміння і все ж об’єднатись, але тільки в аспекті збереження Баницької сільської ОТГ в Перспективному плані", – зазначає радник.

На його думку, саме під загрозою зникнення з Перспективного плану на місцевому рівні, нарешті, розпочались реальні дії. За останній рік, переважно зі складу представників Баницької сільської громади, було утворено ініціативну групу та проведено обговорення з населенням усіх сільських громад, що плануються до об’єднання. Попередні результати таких обговорень свідчать про те, що більшість територіальних громад готова до об’єднання.

У ході обговорення стану та перспектив процесу добровільного об’єднання з метою створення Баницької ОТГ окрему увагу було приділено позиції Перемозької сільської громади, яка зводиться до необхідності об’єднання, але з центром в селі Перемога. Натомість, непогодження громадою села Перемога об’єднання у перспективному форматі, матиме відсікання Чернівської сільської громади від процесу через відсутність суміжних меж з іншими громадами.

Окрім того, значну увагу на зустрічі було приділено саме можливостям, що може отримати Баницька ОТГ у результаті об’єднання. Керівництво центральної громади проявляє неабиякий інтерес до програм державної підтримки розвитку територій та програм донорів реформи.

Зустріч показала, що ініціатива до створення Баницької сільської ОТГ вже існує, а наступним кроком має бути її реалізація. Внаслідок проведеного візиту, було досягнуто домовленостей щодо підтримки довгоочікуваного процесу добровільного об’єднання та утворення Баницької сільської ОТГ.

За матеріалами sm.gov.ua