Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Харківська обласна рада співпрацюватиме з організацією Global Communities у напрямку розвитку об’єднаних громад

03.10.2018

Меморандум про співпрацю та взаємодію між обласною радою та організацією Глобал Комьюнітіз підписали голова Харківської обласної ради Сергій Чернов та представник організації, керівник Програми DOBRE Беррі Джозеф Рід.

"Радий бачити вас тут у рамках Форуму. Ми давно знайомі й у співпраці реалізуємо важливі для області  проекти. В першу чергу дякую вам за підтримку громад Харківщини та Університетського Консорціуму", – сказав голова обласної ради вітаючи підписантів.

Резюмуючи дискусії Форуму він зазначив, "все зводиться до того, що маємо багато можливостей та ресурсів, але треба бути підготовленими скористатися всім цим". Так, за чотири роки впровадження реформи місцевого самоврядування стало зрозуміло, що не всі громади спроможні ефективно використовувати кошти. Тому необхідно працювати у цьому напрямку.

"Багато знань ніколи не буває. Тож маю ініціативу створити на Харківщині першу постійно діючу Школу підготовки кадрів для місцевого самоврядування, – каже очільник обласної ради. – Зважаючи на серйозну наукову базу нашої області, плануємо готувати публічних управлінців та вдосконалювати навики вже працюючих посадовців місцевого самоврядування. Передбачається, що у майбутньому цей проект буде поширено на всі регіони України. Ця ідея була схвалена заступником Президента Комітету регіонів ЄС Маркку Марккулою та Мінрегіоном. Вчора обговорював її і з Главою Представництва ЄС в Україні Хюгом Мінгареллі".

Як розповів Беррі Джозеф Рід: "Ми задоволені нашою плідною співпрацею. Наразі працюємо з трьома ОТГ, але у найближчий час хочемо збільшити кількість громад для співпраці. Крім того, вважаємо за необхідне напрацювати механізм передачі знань від однієї громади до іншої".

Також представники організації Глобал Комьюнітіз запропонували створити спільну робочу групу, до якої б увійшли представники Програми DOBRE та працівники обласної ради задля вивчення кращих практик громад.

Сергій Чернов підтримав пропозицію та підкреслив, що підписання Меморандуму буде першим кроком у поглибленні співпраці у цьому напрямку.

Зокрема, підписання Меморандуму дозволить підвищити рівень обізнаності органів місцевого самоврядування об’єднаних громад в Харківській області щодо можливостей розвитку; розвинути більш ефективні процеси в бюджетуванні та управління фінансами, щоб побудувати довірливі відносини з громадянами; зміцнити місцеве самоуправління, демократію та стабільність.

У рамках угоди, серед іншого, представники Програми DOBRE сприятимуть організації і проведенню навчальних програм, спрямованих на вдосконалення процесу формування  об’єднаних територіальних громад.

Довідково

Глобал Комьюнітіз (Global Communities) виконує п’ятирічний проект Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) "Децентралізація приносить кращі результати та ефективність" (DOBRE).  Програма DOBRE спрямовує більшу частку технічної та фінансової допомоги на місцевий рівень, зокрема створюючи умови для нових Об’єднаних Територіальних Громад (ОТГ) краще управляти ресурсами, підвищити якість комунальних послуг, стимулювати місцеву економіку та підвищити залученість громадян. DOBRE допомагає ОТГ зростати та процвітати шляхом посиленого місцевого самоврядування та створення кращих умов для розвитку, і водночас слугувати моделями та мотиваторами для інших громад, котрі планують об’єднання.

За матеріалами decentralization.gov.ua