Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Харківські ОТГ зміцнюють податкову базу

07.02.2018
6 лютого в Харківському Центрі розвитку місцевого самоврядування, створеному за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону, відбувся круглий стіл "Проблеми та перспективи зміцнення податкової бази місцевих бюджетів в умовах реалізації реформи місцевого самоврядування". Цільовою аудиторією заходу стали об'єднані громади області.

З учасниками спілкувались спеціалісти Головного управління Державної фіскальної служби України у Харківській області, представники Асоціації платників податків України та Асоціації органів місцевого самоврядування, директор та експерти Харківського ЦРМС.

Під час круглого столу обговорили посилення податкової спроможності місцевого самоврядування, зокрема щодо надходжень податку з доходів фізичних осіб, акцизного збору, екологічного податку та рентної плати, місцевих податків та зборів, а також координацію діяльності Державної фіскальної служби України та місцевих фінансових органів у сфері обліку платників податків та податкових надходжень.

"Наше основне завдання - змінити свідомість як представників органів місцевого самоврядування, так і платників податків, - зазначила директор Харківського ЦРМС Діана Баринова. - Прозорість та ефективність використання бюджетних коштів – це сигнал платникам, що їх податки витрачаються на розвиток громади. Це має спрацювати як стимул до детінізації оподатковуваних доходів та майна, і, як результат, призведе до збільшення надходжень місцевих бюджетів". Вона підкреслила, що, попри позитивну динаміку наповнення бюджетів об’єднаних територіальних громад, резерви їх збільшення не використані у повній мірі. Це стосується, перш за все, ПДФО, плати за землю, єдиного податку, рентної плати.

Артур Праскурін, заступник начальника Головного управління Державної фіскальної служби України у Харківській області, зазначив, що мобілізація податків на територіях - це спільна робота ДФС та місцевої влади. Необхідним кроком має стати формування на територіях ОТГ даних про податкову базу громади, що передбачає проведення інвентаризації платників податків, запровадження повного обліку ресурсів громади (матеріальних, природних, земельних тощо), визначення "точок зростання" економічного потенціалу громади (створення нових підприємств, нових робочих місць, розвиток малого та середнього бізнесу).

Податківці запевнили учасників, що ДФС відкрита до співпраці та має всі можливості та компетенції для підтримки ініціатив об’єднаних територіальних громад щодо наповнення місцевих бюджетів у форматі консультацій.

На закінчення круглого столу голова Зачепилівської об’єднаної територіальної громади Юрій Кривенко підняв питання про те, що фермери, які провадять господарську діяльність на території громади із залученням місцевого населення, сплачують ПДФО в бюджет іншої області. Заступник голови ГУ ДФС пообіцяв направити листа до підрозділу ДФС сусідньої області і завірив, що буде тримати на контролі спрямування платежів ПДФО до бюджету громади, на території якої здійснюється виробнича діяльність суб’єкта господарювання. 

За матеріалами Харківський Центр розвитку місцевого самоврядування