Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Хмельниччина серед лідерів з добровільного об’єднання громад

Олександр Корнійчук
Голова Хмельницької обласної державної адміністрації

Підвищення якості життя мешканців Хмельниччини – комплексна мета розвитку області, досягнення якої забезпечується в результаті впровадження заходів Стратегії регіонального розвитку Хмельницької області на 2011-2020 роки.

Хмельницька область на початку 2015 року із існуючим адміністративно-територіальним поділом не була самодостатнім регіоном, її дотаційність складала близько 60 %. Із 592 сільських та селищних бюджетів у 135 дотаційність становила понад 60 %, у 43-х – понад 70 %. Особливістю області є достатньо висока нерівномірність адміністративно-територіального поділу. На початок 2015 року діяло 625 органів місцевого самоврядування. Загалом налічується 1451 населений пункт, у тому числі міського типу – 37 (6 міст обласного значення, 7 – районного значення, 24 – селищ міського типу), сільських – 1414.

Хмельниччина активно підтримала впровадження заходів з децентралізації влади та реформи місцевого самоврядування. Перспективним планом передбачено утворення 44 об’єднаних громад загальною площею 17,27 тис. км2 (площа у 3,32 тис. км2 не була віднесена до територій конкретних громад).

У серпні 2015 року в області утворено 24 об'єднані громади. У 22 об’єднаних територіальних громадах 25 жовтня 2015 року відбулись перші вибори депутатів міських, селищних та сільських рад, а також голів громад. До об'єднаних громад увійшли 213 базових рад (490 населених пунктів). Загальна площа ОТГ склала 7414 км2 (36 % від площі області), а чисельність населення – 299 тис. осіб (23 % від загальної чисельності населення області).

У 2016 році утворені ще 5 громад, до яких увійшли 43 базових ради з чисельністю населення майже 54,0 тис. осіб.

"Бути першими – не завжди легко, але дуже відповідально. Лише спільними зусиллями вчились вирішувати нагальні питання щодо проведення виборів, реєстрації, передачі повноважень та майна, формування бюджетів, отримання і використання субвенцій та інших питань", – зазначає голова обласної державної адміністрації Олександр Корнійчук.

Як наголосив очільник області, бюджетна децентралізація дозволила підвищити фінансову самостійність ОТГ. За перше півріччя 2016 року фактичні надходження доходів загального фонду місцевих бюджетів ОТГ області склали 610 млн грн, що майже в 9 разів більше порівняно з надходженнями аналогічного періоду минулого року. Усі 22 місцевих бюджети ОТГ області за І півріччя поточного року перевиконали планові показники доходів загального фонду.

Отримання потужного фінансового ресурсу від держави у вигляді субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад в обсязі 216,37 млн грн сприяло реалізації в ОТГ низки важливих інфраструктурних проектів, серед яких: проведення та реконструкція водогонів, капітальні ремонти у закладах освіти, культури, охорони здоров'я, адміністративних приміщеннях, придбання шкільних автобусів, освітлення вулиць і ремонт доріг, закупівля техніки для комунальних підприємств, будівництво артезіанських свердловин, реконструкція каналізаційних очисних споруд та ін.

Об'єднані громади також мали можливість скористатись ресурсами державного фонду регіонального розвитку.

Серед яскравих прикладів варто відзначити:

  • реконструкцію дитячих садочків в м. Красилові, в с. Лисогірка та в с. Гуменці Кам'янець-Подільського району, що дало змогу збільшити рівень охоплення дошкільною освітою до 400 діток та покращити якість надання послуг дошкільної освіти;
  • добудову харчоблоку до будівлі ЗОШ I-III ступенів в с. Грузевиця Хмельницького району, проведення капітального ремонту Ярмолинецького НВК Ярмолинецького району, Мирутинського та Берездівського НВК Славутського району та ЗОШ I-III ступеня № 1 у м. Славуті;
  • будівництво очисних споруд в м. Полонному, в смт Теофіполь та смт Білогір’я, в результаті чого забезпечено якісне очищення стічних вод;
  • реконструкцію з добудовою існуючої будівлі під гуртожиток Славутського обласного спеціалізованого ліцею-інтернату поглибленої підготовки учнів в галузі науки в м. Славуті;
  • реконструкцію котельні з переобладнанням котлів на альтернативні види палива в м. Кам'янець-Подільському та ін.
Одним із пріоритетних завдань облдержадміністрації залишається об'єднання зусиль у продовженні реалізації реформи, в якій органи місцевого самоврядування мають стати флагманами децентралізації.

Cтаття опублікована у віснику РЕГІОНЕТ "Стратегія розвитку" №1.