Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

"Інвестору простіше мати справу з ОТГ". У Старосинявській громаді будують найбільший у Європі завод з переробки сої

09.06.2017
У Старосинявській громаді будують найбільший у Європі завод з переробки сої. Підприємство виготовлятиме соєву олію вищого ґатунку та шрот для харчової промисловості. Про це розповів Старосинявський селищний голова Віталій Здебський, виступаючи в Українському кризовому медіа-центрі у рамках проекту "Речники громад".

- Ще працюючи начальником відділу містобудування та архітектури Старосинявської РДА, я переконував голову райдержадміністрації у необхідності створення схеми планування району, – зазначив Віталій Здебський. – Фактично це карта, на якій позначено усі електричні мережі, дороги, транспортні розв’язки, водогони; видно, які землі є сільськогосподарського призначення, які – промислового, які – транспортного тощо. Для інвестора цей документ є найважливішим. Врешті-решт нам це вдалося і такий план створили. В один рік зробили топографічну зйомку місцевості, а в інший – нанесли її результати на карту. Саме це стало ключовим фактором, що привернув увагу інвестора до нашої громади. Він обирав між селом у Житомирській області, селом на Тернопільщині, містом Старокостянтинів і, власне, селом Адампіль Старосинявської ОТГ. І врешті-решт обрав Адампіль. Можливо, зіграло роль і те, що з об’єднаною громадою мати справу простіше, ніж з районом.

Завод, що будується в Адамполі, забезпечить громаді понад 200 робочих місць, регулярні надходження від ПДФО та земельного податку, а також стане драйвером розвитку довколишніх територій.

- Відколи почалося будівництво заводу, у школі Адамполя побільшало дітей, поруч з будівництвом відкрилися нові магазини, – каже Віталій Здебський. – Згодом завод потребуватиме якісних доріг, кафе, ресторанів, місць відпочинку, а також лікувальних та освітніх закладів, у яких надаватимуть якісні послуги.

За словами пана Здебського, соєвий завод активно застосовуватиме енергоефективні технології: він працюватиме не на газі, а на звичайній соломі, яку почав акумулювати в Адамполі відразу ж після підписання угоди про будівництво.

- Найбільшою проблемою для інвестора є відсутність у сільській місцевості кваліфікованих кадрів, – веде далі голова Старосинявської громади. – Причому ця проблема характерна не тільки для Адамполя, але й для цілої України. Попервах ми були переконані, що вирішимо її у найкоротші терміни, адже у нашій громаді раніше працювали військовий завод "Темп", цукровий та комбікормовий заводи. Але все виявилося не так просто. Врешті-решт інвестор організував для майбутнього персоналу навчальні курси, залучивши відповідних фахівців з-за кордону. Зараз на цих курсах навчаються люди з цілої України: із Запоріжжя, Маріуполя, Дніпра… У майбутньому вони цілком можуть осісти у нашій громаді. Для вирішення кадрової проблеми мизгодом запропонували інвестору створити в Адамполі профільну школу, випускники якої зможуть працювати на виробництві.

За словами Віталія Здебського, для інвестора найважливішими є прозорість у стосунках з владою, відсутність корупційних складових та якість надання адміністративних послуг.

За матеріалами decentralization.gov.ua