Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Кооперативний рух або Як села заробляти можуть

24.07.2018

Кооперативний рух є одним із інструментів підвищення зайнятості сільського населення через створення робочих місць, а також через розвиток малого підприємництва на селі.

Вивчати досвід розвитку сільськогосподарських кооперативів на Тернопільщині приїхали представники ОТГ Полтавської, Хмельницької та Чернігівської областей.

Перший день навчальної поїздки розпочався з візиту до цеху шокової заморозки ягід у с. Городищі.

"Місце для цеху обирали логістично правильно, щоб охопити 5-6 районів, де знаходяться кооперативи, від яких плануємо залучати ягоду. Наше головне завдання - надати логістику іншим кооперативним об’єднанням, допомогти зі збутом і продати ягоди в подальшому по вигідній ціні", – розповідає співзасновник та учасник кооперативу "Файні ґазди" Ігор Новосядлий.

Цех складається з шокової камери (глибокої заморозки ягід до мінус 36 градусів) на 3 т і камери зберігання на 45 т (до мінус 18 градусів). Одна камера призначена для глибокої заморозки ягід до мінус 36 градусів, інша - до мінус 18 градусів. Справа в тому, що в сезон збору малини різко падає ціна на ягоду. Для того, щоб знівелювати даний негативний момент, виникла гостра потреба в будівництві камери зберігання для глибокої заморозки. Крім цього заморозка дає змогу зберігати продукцію для продажу на експорт.

Як зазначає директор КО СОК "Файні ґазди" Ігор Велиган, об’єднання засновано на території Тернопільської області у грудні 2017 року і на момент його створення налічувало 5 кооперативів. Сьогодні членами об’єднання є 17 кооперативів, що працюють у 8-ми районах області. Це ягідні (90 осіб), пасічні (30 осіб), молочні (50 осіб) та різнопрофільні кооперативи (77 осіб). Серед пріоритетних напрямків роботи КО на 2018 рік є налагодження бухгалтерського обліку, допомога СОКам в отриманні допомоги в рамках державних та обласних програм фінансової підтримки, підготовка програм для участі СОК у грантах, організація спільної закупівлі добрив та засобів захисту для малинових СОК, організація збуту продукції тощо.

Учасників навчальної поїздки цікавило, звідки взяли кошти на відкриття справи, з чого починали, чи продумана система збуту малини і т.д. Багато відповідей отримали від співзасновника СОК "Файна поляна" (Зборівська ОТГ) Василя Веги.

Кооператив розпочав діяльність із вирощування малини у селі Хоробрів у 2014 році. Зараз до нього також долучились жителі не лише навколишніх сіл, а й районів. Адже об’єднуючись легше отримати садивний матеріал, міндобрива та засоби захисту рослин по гуртових цінах і вигідно збувати вирощений урожай, - наголосив Василь Вега. - На даний час маємо (засаджено) понад 20 гектарів. У минулому році ми зібрали понад 50 тон малини, у цьому році плануємо подвоїти врожай. Саджанці привезли з-за кордону.

Наймолодший голова об’єднаної територіальної громади – голова Зборівської ОТГ Руслан Максимів розповів гостям Полтавської, Хмельницької та Чернігівської областей історію створення громади та її структуру.

Кооператив "Файна поляна" був створений ще до появи нашої ОТГ. На території громади створено ще один малиновий кооператив, однак зараз проводиться посадка саджанців та пошук нових площ для засадження. Головною метою діяльності даного кооперативу є не продаж, а переробка малини та виробництво джему, - заначив Руслан Максимів.

Окремої уваги заслуговує СОК "Кринички" (с. Котів, Саранчуківська ОТГ). Все обладнання для кооперативу придбали за кошти Проекту ЄС/ПРООН “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду” та мінімального власного фінансування.

Бувший сільський голова с. Котів, а нині заступник Саранчуківської ОТГ Іван Осадца:

Ми задоволені, що взяли участь у конкурсі Проекту ЄС/ПРООН “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду” та, незважаючи на організаційні та технічні труднощі, змогли реалізувати даний проект. Зі сторони сільської ради було надано фінансування – 100 тис. грн. І зараз ми бачимо, що кооператив успішно розвивається, сприяє працевлаштуванню мешканців та наповнює бюджет нашої громади.

Робота над створенням кооперативу розпочалася у 2015 році, коли сільська рада виграла грант. Спочатку було важко, адже кожен мешканець села мав власну думку, куди потрібно спрямувати отримані кошти. За перший транш придбали лінію по переробці брикетів. Крім брикетної лінії, купили міні-трактор МТЗ-320, грунтофрезу та обприскувач. Дане обладнання надаємо в оренду довколишнім малиновим кооперативам. Для медових кооперативів ми купили прес-матрицю для виробництва вощини з воску. За кошти проекту відремонтували виробниче приміщення та за другий транш придбали кормоекструдер, який користується попитом серед мешканців громади. Докупили картоплесаджалку та картоплекопалку до трактору, роторну косарку, прес, тюкопрес, гранулятор та інше, - розповів голова кооперативу Василь Олексюк.

Голова Саранчуківської ОТГ Володимир Петровський продемонстрував гостям презентацію про здобутки та труднощі громади, перспективні проекти, які у найближчий час планують реалізовувати. Саранчуківська ОТГ створена восени минулого року та є однією з найменших в області. Вона об’єднує 5 колишніх сільських рад та нараховує 2,5 тис. жителів. Згідно прийнятих 8 червня Тернопільською обласною радою змін до Перспективного плану формування територій громад, ОТГ має перспективи розширення.

Навколишні села, які лише думають над питанням приєднання до нашої громади, побачили, що лише за півроку в кожному селі було реалізовано певні (конкретні) проекти. Завдяки приєднанню громад, наша ОТГ стане більш потужнішою та спроможнішою, - наголосив Володимир Петровський.

Ще до створення ОТГ Володимир Петровський, на той час голова районної державної адміністрації, сприяв відновленню кооперативного руху в Бережанському районі. У 2015 році зареєстровано СОК "Кринички", а у 2016 році – СОК "Бережанський край" (понад 500 членів), який об’єднав мешканців 8 сіл та локальним осередком ведення діяльності якого є територія Саранчуківської ОТГ. На даний час серед пріоритетних напрямків розвитку кооперативного руху та інвестиційної діяльності в ОТГ є:

  • Розширення площі під вирощування малини;
  • Закупівля нового обладнання для механізації процесів обробітку ґрунту для вирощування малини;
  • Налагодження первинної переробки ягід – охолодження, заморозки та складування, що дасть змогу створювати додану вартість та підвищувати якість продукції, конкурентоздатність та ціну;
  • Сприяння потенційним інвесторам, у реалізації проектів із виробництва та переробки сільгосппродукції, продукції тваринництва;
  • Реалізація потенціалу громади із використанням територій для виробництва електроенергії з допомогою відновлювальних джерел – вітрові та сонячні електростанції.

Незважаючи на труднощі, ми не опускаємо руки та намагаємося зробити усе, щоб наша громада була успішною, - підсумував голова Саранчуківської ОТГ.

Продовження навчальної поїздки було ще більш насиченим. Гості відвідали с. Лосятин (Кременецький район). До речі, Лосятинська сільська рада не є ОТГ. Надія Зелевська, Лосятниський сільский голова, Світлана Кебалюк та Йосип Книжицький, які керують товариством "Екофрутс", отримали велику кількість запитань про те, як кооператив та товариство створювались, де шукали кошти на їх становлення.

Кооперативна полунична ферма "Екофрутс" створена в 2011 році на базі СОК "Лосятинське молочне джерело". Ферма "з нуля" створювалась проектом "Розвиток полуничних кооперативів" за фінансуванням Danone EcosystemFund, Heifer ProjectInternational, Dantradeта у співпраці з МБФ "Добробут громад" та ГС "Інноваційне фермерство та кооперація". Також ферма отримала декілька допоміжних грантів від USAID та ПРООН.

Цей край, що знаходиться біля Почаївської Лаври, знаменитий давніми традиціями вирощування полуниці. Всіх, хто нині вирощує полуницю промисловим способом, заново перевчали як правильно її доглядати. І зараз з 10 соток мають 25-30 тис. грн за сезон. Ціна в 2018 році коливається від 15,25 до 38 грн з ПДВ (чищена, без корененіжки). В кооперативі існують правила - не більше 20 % від зібраної продукції можна самому реалізувати, а решту кооператив реалізує централізовано. Нині полуницю вирощують по сучасній технології, яка передбачає використання фріго розсади найвищої категорії, мульчування плівкою для запобігання висихання ґрунту та появи бур’янів, а також використання системи крапельного зрошення (поливу), що значно зменшує обсяги використання поливної води. яка включає посадку розсади на гребні, накриту плівкою з крапельним поливом. Продукцію сертифікують для відправки за кордон, що передбачає аналіз ґрунтів. Кооператив має камеру охолодження, споживаючи 250 кВт/год., місткістю 20-40 т. Вже зараз у виробництво та обробку залучено близько 24 млн грн залучених коштів. Старі ангари, будівлі розваленого колгоспу поставили на баланс сільради, все майно, що будується чи залучається - є майном сільради (комунальне).

Після с. Лосятин учасники навчальної поїздки побували біля Почаївської Лаври та в Збаразькому замку. А потім рушили до Скориківської ОТГ, де їх зустрів сільський голова Зеновій Потіха зі своїми колегами та партнерами біля Церкви Іоанна Богослова — сакральної споруди в селі Скорики (Підволочиський район). Дана пам'ятка архітектури національного значення (охоронний номер 1595), внесена до реєстру ЮНЕСКО. Сільський голова Зеновій Потіха ґрунтовно розповів про свою громаду та представив інформацію про два СОК "Зелена криниця" та "Медоносний сад", які діють на території громади.

Ввеликий вклад у розвиток соціально-економічної інфраструктури здійснює місцевий господарник, який добряче допомагає громаді - Олег Крижовачук, Герой України, керівник товариства "Україна". Незважаючи на наявність такого потужного агрохолдингу, на території громади активно розвивається кооперативний рух.

Так, основними напрямками СОК "Зелена криниця" є переробка зернових на борошно і крупи та переробка зернових культур, зерновідходів, відходів борошномельного та крупомельного виробництва в різні види кормів. Кількість учасників кооперативу – 121, а засновників – 7 чоловік. Сільською радою виділено 90 тис грн на закупівлю обладнання для шліфування круп. СОК "Медоносний сад" був створений у 2018 році. На даний час на території кооперативу розміщено 120 вуликів.

В липні 2016 року 6 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів "СОК "Ягідний край" с. Лосятин, СОК "Щедрий край" с. Старий Почаїв", СОК "Дари Ланів" с. Рудка Кременецького району, СОК "Зелена криниця" с. Кошляки Підволочиського району, СОК "Кринички" с. Котів Бережанського району та СОК "Старий млин" с. Ценів Козівського району), які були створені в рамках Проекту ЄС/ПРООН "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду" підписали декларативний Протокол про створення Кооперативного об’єднання "Асоціація сільськогосподарських кооперативів Тернопільщини".

Досвід організації сільськогосподарських кооперативів Тернопільщини свідчить про те, що кооперативна модель господарювання – важливий крок у майбутнє українського селянства. Найголовніше – кооперативи повертають в регіон життя.

Підсумовуючи навчальну поїздку Віктор Литвинчук, директор Тернопільського ЦРМС зазначив: "Допомагати варто тому, хто тієї допомоги потребує". Ця проста як світ фраза увібрала в себе чимало ключових рис справжнього господаря взагалі, ну і організатора та рушія кооперативного руху зокрема. А саме: громада сильна там, де господар відповідальний та небайдужий, де не виживають, а примножують, де є взаємна довіра і відповідальність.

За матеріалами Тернопільський Центр розвитку місцевого самоврядування

Фотогалерея