Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Луганська область: складові успіху в умовах посткофліктної економіки

Юрій Гарбуз
Голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації

Луганська область, яка внаслідок збройного конфлікту й окупації частини її території російсько-терористичними військами втратила понад 70% свого промислового потенціалу, за останні півроку демонструє позитивну динаміку економічного розвитку. Так, згідно з матеріалами Міністерства економічного розвитку і торгівлі України "Економічний розвиток у розрізі регіонів України (за підсумками січня – вересня 2016 року)" Луганщина посіла перше місце у рейтингу областей за рівнем промислового виробництва, збільшивши його приріст порівняно з аналогічним періодом минулого року в 1,6 разу. Лідирує область також за показниками зовнішньої торгівлі товарами (експорт), демонструючи зростання у 2,1 разу.

На обласну владу важким тягарем лягли соціальні зобов’язання, що виникли у зв’язку з проведенням антитерористичної операції. Станом на 01.09.2016 року кількість осіб, переміщених з тимчасово окупованої території України, складає 285,6 тис. осіб, або 40,1 % до загальної кількості населення області підконтрольної території.

За 2015–2016 роки відновлено 1668 об’єктів на суму 209,3 млн грн. Станом на 01.10.2016 рік залишаються зруйнованими та пошкодженими 7,1 тис. об’єктів на суму 8642,5 млн грн.

У зв’язку зі складною безпековою ситуацією інвестиційна привабливість регіону різко скоротилася. Ці та інші проблеми гальмують економічний розвиток регіону. Однак завдяки консолідованим зусиллям влади на всіх рівнях, бізнесу та громадськості поступу все ж вдається досягти.

Важливу роль у стабілізації соціально-економічної ситуації відіграла ефективна бюджетна політика. Так, за період травня – жовтня 2016 року до загального фонду місцевих бюджетів надійшло 1743,5 млн грн доходів та зборів, що складає 145,4 % до затверджених показників. Всі бюджети виконали планові показники по доходах. Порівняно з минулим роком надходження збільшились на 524,9 млн грн, або 43,1 %.

Окрему увагу хочу приділити використанню коштів з Державного фонду регіонального розвитку та Фонду розвитку обласного бюджету. Так, Державним фондом регіонального розвитку (ДФРР) у Луганській області передбачено 193,7 млн грн на 35 проектів регіонального розвитку. Структура розподілу коштів ДФРР виглядає таким чином: заклади охорони здоров’я – 5 проектів на суму 60 млн грн, навчальні заклади – 7 проектів на суму 42 млн грн, дорожньо-транспортна інфраструктура – 9 об’єктів на суму 56 млн грн.

Фондом розвитку обласного бюджету передбачено 60,5 млн грн на 42 проекти.

За підтримки ПРООН та інших міжнародних організацій ухвалена оновлена Стратегія розвитку Луганської області до 2020 року. Відповідно до цього документа, стратегічними напрямками розвитку регіону на наступні 4 роки визначено: відновлення критичної інфраструктури та послуг, економічне відновлення та сталий розвиток, підвищення спроможності місцевої влади в умовах децентралізації та інформатизації, підвищення безпеки життя та побудова миру.

З метою ефективної реалізації державної регіональної політики Луганською обласною державною адміністрацією – обласною військово-цивільною адміністрацією спільно з Торгово-промисловою палатою України та профільними громадськими об’єднаннями області створено Агенцію регіонального розвитку – неприбуткову небюджетну установу, що організована на засадах партнерства між державним, приватним і громадським секторами.

Вагомим імпульсом для пожвавлення соціально-економічного життя області став Луганський регіональний форум "Зміни в 3D: асоціації, бізнес, влада", який відбувся 28 жовтня 2016 року в Сєвєродонецьку. Форум став майданчиком для презентації перспектив регіону одразу в трьох взаємопов’язаних площинах – суспільному житті, економіці та держуправлінні. У рамках цього заходу були підписані Меморандуми про співпрацю між Луганською облдержадміністрацією та провідними компаніями області, Державним концерном "Укроборонпром", громадськими та благодійними організаціями.

Наявність дорожньої карти – Стратегії розвитку Луганської області до 2020 року, механізму для її реалізації – Агенції регіонального розвитку, а головне – безцінного кадрового потенціалу формують заявку на успіх Луганщини навіть в умовах постконфліктної економіки.

Cтаття опублікована у віснику РЕГІОНЕТ "Стратегія розвитку" №1.