Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Маємо забезпечити прозоре і стабільне фінансування місцевих бюджетів у 2019 році, – Зубко

18.07.2018

В рамках робочої бюджетної групи Ради донорів з питань децентралізації всі міжнародні проекти спільно з профільним асоціаціями місцевого самоврядування, Мінрегіоном, Мінфіном, МОЗ, Мінсоцполітики і МОН мають відпрацювати пропозиції щодо формування бюджету на 2019 рік. У тому числі й щодо доцільності внесення змін до бюджетного законодавства. Наразі наше спільне завдання – дати стабільне і гарантоване фінансування місцевих бюджетів, що забезпечить подальший прогрес децентралізації та реалізацію проектів у сфері освіти, охорони здоров’я, соціально-адміністративних послуг тощо. Про це на засіданні Ради донорів сказав Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

Він зазначив, що це має бути спільна позиція щодо подальшого розвитку фінансової децентралізації. «Це дасть можливість Мінрегіону спільно з донорами підготувати маршрутну карту реалізації проектів, що фінансуватимуться за рахунок бюджету-2019, і вийти на спільне засідання двох профільних комітетів ВРУ — з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, а також бюджетного. Наша спільна мета – спроможна, ефективна і прозора система управління державними фінансами на регіональному та місцевому рівнях», — зазначив Геннадій Зубко.

Крім того, Геннадій Зубко наголосив, що серед найголовніших завдань — впровадження системного аналізу місцевих бюджетів усіх рівнів (в тому числі: бюджетів громад, які ще не об’єдналися; районних бюджетів; бюджетів ОТГ; обласних бюджетів тощо). «Для цього нам, спільно з Мінфіном, потрібно забезпечити відкритість та доступ до звітних даних про показники доходів і видатків  місцевих бюджетів (у розрізі всіх місцевих бюджетів). Плюс – забезпечити обмін інформацією між органами ДФС та органами місцевого самоврядування, зокрема ОТГ, у частині нарахованих сум бюджетонаповнюючих податків і зборів та податкового боргу в розрізі платників податків відповідних територій (районів, міст обласного значення, ОТГ). Ще одне завдання — удосконалення міжбюджетних відносин у частині зменшення диспропорцій між місцевими бюджетами та здійснення розподілу всіх інвестиційних субвенцій (зокрема, субвенції на соціально-економічний розвиток) за прозорим формульним механізмом»,  – зазначив  Геннадій Зубко.

Віце-прем’єр-міністр окремо наголосив на важливості та обов’язковості врахування у місцевому бюджетуванні ґендерно-орієнтованих підходів. Адже вони спрямовані, в першу чергу на ефективність використання бюджетних коштів.

У свою чергу керівник Програм Співробітництва Представництва ЄС в Україні, співголова Ради донорів Беренд де Гроот зазначив:  «Успіх територіальної децентралізації залежить напряму від бюджетної децентралізації. Рада донорів координує цю роботу і ми вже маємо декілька досліджень і моніторинг процесу фінансової децентралізації на місцях. Тож, ми врахуємо ці результати при напрацюванні спільного з Мінрегіоном рішення щодо внесення змін до бюджетного законодавства на наступний рік. Сподіваюсь, ми матимемо вагомі внески в Бюджетному кодексі-2019».

Геннадій Зубко подякував всім донорським організаціям і Беренду де Грооту за постійну і плідну роботу над реформою децентралізації. «За час нашої спільної роботи — команда Мінрегіону, профільні асоціації, експерти, партнери з різних країн змогли об’єднатися, що безпосередньо вплинуло на успіх процесу децентралізації в Україні», — наголосив він.

У рамках засідання Ради донорів були презентовані проекти міжнародної технічної допомоги, що здійснюють свою діяльність у сфері фінансів та бюджетування ОМС. Зокрема, моніторинг процесу фінансової децентралізації (Центральний офіс реформ при Мінрегіоні, програма «U-LEAD з Європою»), результати оцінювання фінансового управління 50-ти громад програми DOBRE, калькулятор фінансової спроможності ОТГ від DESPRO, проект ҐОБ (Ґендерно-орієнтовне бюджетування в Україні), результати діяльності проекту EDGE «Експертна підтримка врядування та економічного розвитку» в секторі «Місцеві фінанси та бюджетування».

Нагадаємо, Рада донорів при Мінрегіоні з питань впровадження реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні — координаційний хаб реформи, який об’єднує всі проекти технічної допомоги в рамках децентралізації.

А саме представників офісу Ради Європи в Україні, представництво ЄС в Україні, Швейцарське бюро співробітництва в Україні; Посольства ФРН, Республіки Польща, Швеції, Великої Британії, Королівства Данії, Канади, Франції, Естонії в Україні; Представництва USAID, ОБСЄ, ПРООН, OECD, ООН Жінки; представників проектів технічної допомоги: програма «U-LEAD з Європою», DESPRO, DOBRE, EDGE, EU4LOGICA, проект ҐОБ («Ґендерне бюджетування в Україні»); всеукраїнські асоціації органів місцевого самоврядування.

 За матеріалами www.minregion.gov.ua