Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Магерівська об’єднана територіальна громада повноцінно повинна запрацювати з 2018 року

11.09.2017
30 квітня у Жовківському районі відбулися вибори у Магерівську об’єднану територіальну громаду. Вона стала першою на Жовківщині об’єднала селище Магерів та села Бірки, Велике Передмістя, Замок, Монастирок, Погарисько, Думичі, Підлісся, Кам’яну Гору, Зубейки та Думичі. Загалом вона об’єднує 7 тис. 137 мешканців.
Головою новоствореної Магерівської громади став 29-річний на момент виборів Петро Домінік – людина, яка раніше не працювала на керівних посадах і у структурі органів місцевого самоврядування загалом. 

З Петром Домініком ми поговорили про перші місяці роботи на посаді голови Магерівської селищної ради, про те, як триває її створення, труднощі, перспективи та плани.

- Петре Андрійовичу, які у вас враження від перших місяців роботи на посаді першого голови першої об’єднаної територіальної громади у Жовківському районі?

- У цілому, враження нейтральні. Найбільша біда у тому, що у нас недостатньо на законодавчому рівні врегульовані всі питання децентралізації, об’єднання громад і т.п. Це  дещо слабо розписано, сам Закон "Про добровільне об’єднання територіальних громад" складається лише з восьми статей. Уявіть, що можна врегулювати лише вісьмома статтями? Є надзвичайно багато різних рекомендацій, роз’яснень, інституцій, громадських організацій, консультантів тощо. Але в багатьох випадках їхнє бачення різниться з одних і тих же питань.  

- Звідки тоді отримуєте допомогу і консультації?

- Найкращим варіантом, як на мене, наразі є консультування у тих об’єднаних територіальних громадах, які створені рік – півтора тому і вже зіштовхувалися з тими питаннями, які у нас виникають зараз. Хоча і в різних громадах теж існували різні шляхи їх вирішення. Враховуючи це, намагаємось обирати певну "золоту середину" і прийнятті рішень.

- Які наразі існують головні труднощі діяльності Магерівської ОТГ?

- Найбільшою є те, що всі громади, які об’єдналися, є дотаційними. Додаткові ж надходження до нашого бюджету зможемо отримувати лише з початку наступного року. Крім того, існувала критична заборгованість щодо виплати заробітної плати у комунальній службі за останні два місяці. 

- Які враження від колективу, з яким працюєте?

- Враження хороші, з працівниками можна працювати, вони стараються і працюють. 

Потрібно розуміти, що є дві ситуації – коли стаєш головою сільської ради, яка до цього існувала вже 20 чи 30 років і у якій повністю укомплектований штат працівників, усі знають свою роботу, і коли створена об’єднана територіальна громада, у якій потрібно створювати усе заново, де організація роботи зовсім інша. У другому випадку, триває процес реорганізації всіх рад шляхом приєднання, виникає багато кадрових питань.

Зіштовхнулися із необхідністю провести скорочення працівників (у приєднаних радах, - Авт.). Крім того, цього року збільшилися ставки плати земельного податку, що майже співпало зі створенням ОТГ. Відповідно, багато людей сприймає це саме як результат об’єднання громад, приходу нового голови і його команди, хоча це не так, а встановлюється на державному рівні.

- Статус об’єднаної територіальної громади для Магерова і її голови для вас особисто якось впливає на ставленні з боку державних органів, дає додаткові привілеї?

- Таким, до прикладу, є те, що органи обласної влади вже намагаються комунікувати з нами не лише через районні структури, а й напряму.

- Чи гальмує розвиток громад процес створення ОТГ і чи не впливає це негативної на неї?

- Думаю, що ні. Однак реальний розвиток громади зможе відбуватися лише тоді, коли громада буде перебувати на прямих міжбюджетних відносинах з державою. Очікуємо, що це відбудеться з нового року.

Зараз розвивати нашу громаду можемо за допомогою мікропроектів, конкурсів і т.д., залучаючи, таким чином, додаткові кошти. Субвенції з державного бюджету на розвиток громад, інфраструктури, які завжди надавали, наразі у нас немає і у цьому році вже не буде. Це пов’язано з тим, що при розробці держбюджету на цей рік не було заплановано виборів у Магерівську ОТГ. Однак  на субвенції дуже не розраховуваємо, оскільки сьогодні вони є, а завтра  їх може і не бути.

- Ви йшли на посаду голови об’єднаної територіальної громади, яка фактично є новою у районі. Крім того, ви – виходець з родини працівників лісового господарства і самі там працювали. Чому вирішили пробувати свої сили на новому і невідомому напрямку?

- Справді, у моїй родина з діда-прадіда працювали у лісовому господарстві. Однак, незважаючи на те, що і я там теж працював, за своєю спеціальністю є юристом. Для мене останнє є найближчим, хоча роботу і лісовій галузі я бачив з дитинства і знавю її. 

- Ви – родом з села Монастирка. Чи важко вникати і чи вникли у суть проблем громад Магерова, Кам’яної Гори, Замку…?

- Наша об’єднана територіальна громада не настільки велика, аби не знати її проблем. У Монастирку я проживаю, у Замку – проживає мій дідусь, з Думичів родом моя дружина, часто буваю там, проблеми бачу. Проблеми Магерова відомі були завжди – тут мешканці такі, які не дають про них забувати, постійно про них нагадують.

- Які найголовніші проблеми, на вашу думку, існують в громади?

- Першочерговим нашим завданням є наведення порядку у сфері земельних відносин. Зараз багато земель використовуються, але за це орендної плати і, власне, плати за саму землю часто не відбувається. Крім того, у багатьох випадках немає виготовленої відповідної технічної документації, що також є проблемою. Це є наші надходження до бюджету і, крім того, необхідно, аби всі були у рівних умовах – сплачували податки у повному обсязі.

- Ви згадували про участь громади у різноманітних конкурсах та проектах заради розвитку. Які у вас ідеї щодо цього?

- У першу чергу, будемо втілювати напрацювання попереднього селищного голови Магерова. Зокрема, були подані заявки на реконструкцію кінотеатру у Магерові, очисних споруд, встановлення центрального опалення у дитячому садку села Замку, встановлення дитячих майданчиків тощо. На жаль, ці проекти не були відібрані для реалізації, однак ми і надалі їх подаватимемо, оскільки проектно-кошторисні документації на них розроблені. Тож сподіватимемось, що вже як об’єднаній територіальній громаді нам пощастить їх реалізувати. 

- Перед виборами в Магерівську ОТГ тодішній селищний голова Магерова висловив побоювання, що у раду можуть потрапити багато депутатів, які не розумітимуть специфіки її роботи. Чи немає у вас подібних проблем у роботі з депутатами?

- Серед депутатів є низка тих, які раніше вже були депутатами у різних місцевих радах попередніх скликань. Крім того,  серед них є і колишній депутат районної ради.

Загалом, депутатами і від Магерова, і від інших сіл є люди, які завжди брали активну участь у житті своїх громад. У нас є представники різних сфер – освіти, медицини, культури, бізнесу і т.д.

Не сказав би, щоб виникали якісь проблеми із депутатським корпусом. На першій сесії всі рішенні ухвалювались одноголосно, на наступній – були невеликі розбіжності.

Основним нашим завданням є правильно донести інформацію про питання, які виноситимуться на засідання сесій. Коли депутатам роз’яснюємо чому те чи інше питання пропонується до розгляду, яким би було бажане рішення і яку користь матиме громада, якщо ми проголосуємо "за", вони розуміють, чого від них хочуть і адекватно ухвалюють рішення. Я б дуже не хотів, аби у сесійній залі сиділи люди, які просто підніматимуть руки "за", "проти" чи "утримався". Хочу аби під час кожного голосування депутати свідомо робили свій вибір. 

- Чи змінилось ставлення людей до ідеї об’єднаної територіальної громади?

- Наразі про це важко говорити, оскільки триває перехідний період. Люди зараз не відчувають ні позитиву, ні негативу, так як пройшло дуже мало часу з моменту об’єднання громад. Насправді, їм немає великого значення – об’єднані вони чи ні. Для них важливо бачити, що влада працює. 

- Коли Магерівська об’єднана територіальна громада повноцінно почне працювати?

- Як вже говорив, тоді, коли будуть прямі міжбюджетні відносини з державою. Сподіваюся, це трапиться з нового року. 

За матеріалами prykordonnya.info