Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Міністр державного управління Естонії обговорив у Києві реформу місцевого самоврядування

23.11.2018

22 листопада 2018 року Міністр державного управління Естонії Янек Мяґґі відвідав офіс Програми "U-LEAD з Європою" в Домі децентралізації. Під час візиту він представив деталі реформи місцевого самоврядування в Естонії та функції місцевих органів влади. Як зазначив міністр, "в Естонії реформа була надзвичайно потрібна. Для узгодження принципів знадобилося 25 років, але сама реалізація реформи була швидкою. Тепер у нас є бачення, якого в нас не було протягом 25 років". За його словами, "1991 року, після отримання незалежності, в Естонії налічувалося понад 200 одиниць місцевого самоврядування. Тепер у нас їх лише 79".

Під час дискусії, яку модерувала заступниця директора Програми "U-LEAD з Європою" від GIZ Александра Фелінгер, міністр Мяґґі мав можливість обговорити адміністративний нагляд за місцевими органами влади на основі європейського досвіду та відповідні українські перспективи за участі виконавчого директора Асоціації об'єднаних громад Валентини Полтавець, колишнього державного секретаря німецької федеральної землі Шлезвіг-Гольштейн Мануели Зьоллер-Вінклер та виконавчого директора Асоціації міст України Олександра Слобожана.

Янек Мяґґі пояснив, що це відбулося, оскільки центральний уряд хотів надати меншим громадам більшу незалежність у прийнятті рішень. Він додав: "Ми бачили, як багато людей виїжджало з Естонії, і знали, що нам доведеться зробити малі міста більш привабливими для проживання. У країні з населенням 1,3 мільйона людей, з них 100 тисяч живуть у Фінляндії, і нам потрібно запропонувати привабливіші умови життя вдома".

Олександр Слобожан пояснив, що з початком децентралізації в Україні "сформувалися нові відносини між національним та місцевим рівнем. Чим більше розвивається партнерство, тим більша прозорість допомагає уникати помилок".

Янек Мяґґі прокоментував прогрес децентралізації та нагляду за ним з точки зору Естонії, зазначивши, що "саме суспільство є найкращим наглядачем за реформою, оскільки люди зрозуміли переваги для себе. В невеликій країні Естонії легко підтримувати рівноправне партнерство між державою та муніципалітетами". Валентина Полтавець додала, що в Україні "мешканці сільських громад дуже активні. Контроль та нагляд є найефективнішими в малих громадах з невеликою кількістю населення, подібних до Естонії".

Під час дискусії пані Зьоллер-Вінклер поділилась досвідом Німеччини, зазначивши, що "рівноправні відносини та нагляд центральної влади за місцевими адміністраціями – несуперечливі поняття. Довіра, підтримка та повага до муніципалітетів забезпечують найкращі результати для громадян".

Завершуючи розмову, пані Фелінгер зазначила: "За такого типу партнерства між державними та муніципальними органами влади, адміністративний нагляд ніколи не повинен передбачати зверхнє ставлення, а має завжди підтримувати та розширювати права та можливості місцевого самоврядування".

За матеріалами decentralization.gov.ua