Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Моніторингову групу ОБСЄ цікавить процес децентралізації на з Тернопільщині

21.12.2017
20 грудня 2017 року Тернопільський Центр розвитку місцевого самоврядування з робочим візитом відвідали спостерігачі Спеціальної моніторингової місії в Україні Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) Мірослав Демко(Словаччина) і Мод Джохансон (Швеція).

Моніторингову групу цікавив перебіг реформи децентралізації у Тернопільській області. Одним з питань було, як Тернопільщина розвиває динаміку створення об’єднаних територіальних громад, а також, як рухається процес приєднання нових громад до створених у попередні роки.

Директор Тернопільського ЦРМС Віктор Литвинчук проінформував, що у нинішньому році в нашій області було створено чотири об’єднані територіальні громади. Відтак, ми вже маємо сорок ОТГ, які покривають майже половину території Тернопільщини. У 2018 році пріоритетним завданням буде не стільки створення нових громад, як приєднання територій до вже існуючих ОТГ. Це розширить площу, а також чисельність населення громад теж збільшиться. А отже, це суттєво впливатиме й на їхню спроможність.

Спостерігача Спеціальної моніторингової місії в Україні ОБСЄ Мод Джохансон цікавило, які головні джерела наповнення місцевих бюджетів і яким чином повинні розвивати свою фінансову спроможність невеликі громади. "Основним джерелом формування дохідної частини бюджетів об’єднаних громад області поки-що є ПДФО, – зауважив Віктор Литвинчук, – але завдання Центру спільно з ОТГ шукати нові форми і способи наповнення бюджету. Тому одним із пріоритетів для нас є підготовка кваліфікованих кадрів з новим мисленням і креативними формами роботи. Для представників ОТГ наш Центр проводить тематичні семінари різної тематики і конфігурації. До проведення навчальних заходів залучаються висококваліфіковані фахівці з величезним досвідом, як власні, так і з Центрального офісу реформ, Міністерств, науково-дослідних інститутів тощо. Як правило, ми намагаємося поєднати теорію з практикою. Одним з таких елементів є проведення навчальних поїздок в громади інших областей і за кордон. Це сприяє швидшому і якіснішому формуванню висококваліфікованих кадрів у громадах. Важливим є навчити не лишень заробляти гроші, а й правильно розпорядитися своїми фінансами. Фінансове питання доволі об’ємне і воно торкається багатьох питань. Зокрема й залучення інвестицій, у першу чергу, – внутрішніх. Громади повинні працювати над власною інвестиційною привабливістю. Це й створення веб-сторінок і розроблення схем планування територій, і стратегічних планів і… багато інших важливих завдань. Саме так можна наблизитися до світового співтовариства і сформувати власний імідж".

"Щодо невеликих громад, – продовжив Віктор Литвинчук, – то найкращим варіантом оптимізації витрат ресурсів для них є міжмуніципальне співробітництво. Завдяки такій співпраці ОТГ зможуть об’єднувати свої зусилля та мінімізувати витрати, а зекономлені кошти спрямовувати на інші нагальні потреби. На мою думку, тема міжмуніципального співробітництва – це топ-тема для нашої області у 2018 році. Саме їй був присвячений дводенний тренінг, який відбувся у Тернопільському ЦРМС. Для посилення отриманих знань та вивчення досвіду міжмуніципального співробітництва безпосередньо у громадах, була організована навчальна поїздка для представників ОТГ Тернопільщини в Полтавську область. Фахівцями Тернопільського ЦРМС на тему міжмуніципального співробітництва було підготовлено аналітичні записки для Тернопільської ОДА та обласної ради. Крім того, розроблено власні рекомендації, які відображені у Програмі підтримки співробітництва територіальних громад в Тернопільській області на 2017-2019 роки. Наразі ми очікуємо на прийняття цієї Програми сесією Тернопільської ОДА".

На зустрічі було розглянуто Перспективний план формування територій громад Тернопільської області. Окремим блоком питань спостерігачів ОБСЄ було питання методів і форм роботи Тернопільського ЦРМС, який створений за підтримки Програми Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону України.

На завершення представник міжнародної організації Мірослав Демко висловив своє задоволення від спілкування та очікування співпраці в майбутньому.

За матеріалами www.facebook.com/ternopil.lgdc