Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Можливість залучати бізнес на територіюЖданівської ОТГ, створити кращу логістику, і найголовніше – комфорт для людей, заступник голови Вінницької ОДА Олександр Крученюк

09.10.2018

У Війтівцях Жданівської ОТГ, що на Вінниччині вперше за десятиліття відремонтували 11 кілометрів дороги місцевого значення, яка з’єднує село з трасою. Виділити майже 10 мільйонів гривень на асфальтування вдалось завдяки співпраці влади, місцевої громади та бізнесу.

"Це тристоронній проект, в якому бере участь влада, об’єднана громада і приватний бізнес, який є в ОТГ. Два роки тому Жданівка створила ОТГ, що дало можливість отримати фінансовий ресурс, який дає можливість співфінансувати проекти. На відновлення дорожнього покриття в Жданівській громаді з обласного бюджету виділено 4,3 млн. гривень, з бюджету об’єднаної громади - 1 млн. гривень і майже 5 млн. гривень виділив агрохолдинг "Астарта-Київ", що дало можливість реалізувати проект вартістю 9,8 млн. гривень.

Це нам дасть можливість залучати бізнес на територію, створити кращу логістику, і найголовніше – комфорт для людей", - говорить заступник голови Вінницької ОДА Олександр Крученюк.

На території Жданівської ОТГ працює один з найбільших в Україні цукрових заводів, який входить до структури агропромхолднгу "Астарта-Київ". В агрофірмі та на заводі працює майже півтори тисячі людей, не лише з Війтівців, а й з Хмільника та сусідніх сіл. Бізнес долучається до фінансування соціальної інфраструктури.

"Основний наш фокус діяльності - допомога соціальним об’єктам: школи, садочки, будинки культури. Недавно розпочали роботу по відновленню дорожнього полотна. Це перший великий проект, який фінансується нашою компанією на цій території. Тут живе близько 3 тисяч пайовиків, тут живуть наші працівники.

Було відчуття незавершеності, бо вкладаємо гроші в ремонт шкіл і дитсадків, а діти йдуть дорогою в резинових чоботях… Тому відгукнулись на пропозицію влади взяти участь у співфінансуванні. Цього року агрофірма "Астрарта" спільно з цукровим заводом виділила 4,8 млн. гривень на ремонт дороги", - каже генеральний директор ТОВ "Хмільницьке" агропромхолдингу "Астарта-Київ" Вадим Скрипник.

Реформа децентралізації дала поштовх розвитку інфраструктури невеликих населених пунктів в першу чергу завдяки збільшенню надходжень до місцевих бюджетів. Якщо в 2016 році бюджет Війтівців складав 3,7 млн. гривень, то в 2017 році бюджет ОТГ був 21,5 млн. гривень, а на початок жовтня вже більше 38 млн. гривень. Основним бюджетоутворюючим підприємством є ТОВ "Хмільницьке".

"Ця дорога у нас була вкрай занедбана, кошти на її ремонт виділялись дуже давно. Роботи почали наприкінці серпня, зараз вони завершуються. Основна частина відремонтована, повністю завершать десь за тиждень", - говорить голова Жданівської ОТГ Станіслава Ядвіжина.

Окрім доріг у Війтівцях цього року приступлять до будівництва нової амбулаторії. Адже зараз двоє сімейних лікарів приймають людей в старому приміщенні.

"Цього року ми увійшли до п’ятірки громад, в яких розпочнуть будувати амбулаторію сімейної медицини з житлом для лікарів. Амбулаторія обслуговує близько 3 тисяч населення. У Війтівцях є два сімейні лікарі, один з яких щодня на роботу їздить з Хмільника. Нову амбулаторію розмістимо біля школи. В нас вже виготовлена проектно-кошторисна документація", - розповідає Станіслава Зігмундівна.

Також в селі планують будувати новий дитсадок, адже зараз діти перебувають в приміщенні, яке побудовано більше як 130 років тому ще власником цукрового заводу.

Цікаво, що Війтівці, єдине село у Вінницькій області, яке втретє планують перейменувати. В 2016 році Жданівку перейменували у Війтівці. Місцеві так і не звикли до нової назви, тай для представників місцевої влади і для місцевого бізнесу назва не зручна. До Верховної Ради подали документи щоб повернути Жданівку. Адже село отримало назву в честь працівника колишнього заводу і не має відношення до прізвища відомого комуніста Жданова.

"В нас Жданівська ОТГ, а село називається Війтівці. Нова назва "не прижилась", люди називають село Жданівкою, а Війтівці – лише на мапі Googl", - каже голова ОТГ.

"А у нас взагалі колізія з документами іноді виникає, бо маємо підприємство та елеватор в с. Війтівці Волочиського району в Хмельницькій області і тут Війтівці Хмільницького району Вінницької області. Для Києва це плутатина", - додає радник генерального директора ТОВ "Хмільницьке" Євгеній Звєрков.

Жданівська ОТГ створена в грудні 2016 року. До її складу входять села Війтівці, Дібрівка, Ольгине, Качанівка та Семки. В громаді 4400 мешканців, з них – 2200 живуть в с. Війтівці. Минулого року в ОТГ створили центр безпеки громадян.

За матеріалами www.vinnitsa.info