Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

На Черкащині відбудеться перша конференція старост та форум фінансистів ОТГ

18.01.2018
Про це стало відомо під час бізнес-ланчу “Децентралізація на Черкащині: підсумки-2017, перспективи-2018”, організованого Черкаським Центром розвитку місцевого самоврядування, що створений за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону. На бізнес-ланчі йшлося про перспективи й динаміку децентралізації на Черкащині та її досягнення.

За словами директора Черкаського ЦРМС Сергія Слинька, Черкащина має усі шанси стати передовою областю України за динамікою створення нових громад. Радники ЦРМС -  експерти з децентралізації, фінансів, юриспруденції, комунікації - надають постійну підтримку створеним громадам та сприяють процесу їх створення, допомагаючи вирішувати проблеми об’єднання та розвитку громад.

Саме Черкаський ЦРМС виступив ініціатором проведення в області конференції старост ОТГ регіону, що відбудеться у лютому. Також цьогоріч заплановано цілу серію навчальних турів до успішних ОТГ, які наочно продемонструють переваги  об’єднавчих процесів.

Як зазначив радник з питань децентралізації Черкаського ЦРМС Сергій Гончар, протягом 2017 року ЦРМС провів низку громадських обговорень об'єднання в територіальні громади та виїзних консультацій з керівництвом міст, селищ та сіл регіону з утворення ОТГ, цілий ряд просвітницьких заходів стосовно перших кроків новообраної влади в ОТГ. За словами радника з питань місцевих фінансів Миколи Гулька,  усі новостворені ОТГ у 2017 році успішно пройшли випробування на формування своїх бюджетів. Цьому сприяли виїзні семінари до новостворених ОТГ, кущові тренінги для фінансистів та бухгалтерів ОТГ та спеціалізовані тренінги для голів, бухгалтерів та фінансистів ОТГ. А цьогоріч у грудні заплановано проведення першого  спеціалізованого форуму фінансистів об’єднаних громад та навчальних поїздок у найбільш успішні об’єднані громади України.

Юрисконсультом Черкаського ЦРМС Наталією Даньковською протягом усього року надавалися юридичні консультації, що допомагали ОТГ у їх створенні та вирішенні перших важливих викликів, було проведено ряд тренінгів з питань реорганізації та кадрів в ОТГ. Радник із питань регіонального розвитку Григорій Перерва повідомив, що цьогоріч для цілого ряду ОТГ регіону було підготовлено стратегії розвитку та проекти, спрямовані на розвиток громади. Цьогоріч заплановано розширити співпрацю в рамках проектного менеджменту з громадами, сформувати команду проектних менеджерів та провести ярмарок проектних ідей.

Радник з комунікацій Оксана Савіцька констатувала, що Черкаським ЦРМС  започатковано масштабну інформаційну кампанію “Досвід успішних об’єднаних  громад Черкащини”, у рамках якої проводяться прес-тури до провідних ОТГ регіону. Інформація про успішні громади з’являється у провідних ЗМІ регіону (сьогодні це уже   понад 150 публікацій,  теле- та радіоефірів), про досвід успішних громад регіону дізнається уся Україна. Крім того, стартувала просвітницька кампанія “Ефективні комунікації для ОТГ” - громади навчаються бути не лише успішними, але й відомими для інвесторів та партнерів.

Як зазначив заступник директора департаменту регіонального розвитку Черкаської ОДА Сергій Даниленко, ОДА тісно співпрацює з Черкаським ЦМС у напрямку підтримки добровільного об’єднання територіальних громад. Це спільні виїзди до громад, семінари для працівників новоутворених ОТГ, прес-тури, стаді-тури, форуми. Він навів динаміку створення ОТГ на Черкащині: 2017 року їх з’явилося 20 (із 26 існуючих наразі). Уперше відбувся процес приєднання - Скотарівської сільської ради до Шполянської ОТГ. Було утворено першу ОТГ на межі двох районів - Золотоніського та Драбівського – Зорівську.

Сергій Даниленко наголосив, що цьогоріч заплановано провести ІІІ міжрегіональний форум “Залучення ресурсів для розвитку територіальних громад”, що допомагає громадам отримувати нові потужні стимули для свого розвитку.

За матеріалами Черкаський Центр розвитку місцевого самоврядування

Фотогалерея