Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

На Тернопільщині ділилися досвідом створення сільгоспкооперативів

17.08.2018

Захід відбувся за ініціативи Тернопільського ЦРМС, створеного за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Намагаємося пропагувати усе те корисне, що започатковують об’єднані територіальні громади Тернопільщини. Для цього ефективно використовуємо тренінги, семінари, воркшопи і, звичайно, навчальні поїздки до тих громад, які показують паростки новаторства. Нещодавно наші делегації побували у Чернівецькій області, а до нас приїжджали представники ОТГ Полтавщини, Чернігівщини, Хмельниччини. Сьогодні ще з чотирьох областей приїхали делегації, аби вивчити досвід розвитку кооперативів у нашому краї", - розповів директор Тернопільського ЦРМС Віктор Литвинчук.

Передусім учасники навчальної поїздки у селі Городище Козівського району оглянули цех шокової заморозки ягід.

"Коли створювали ягідний кооператив, одразу ж запланували облаштувати холодильну камеру. Так і зробили, розташувавши її на оптимальній віддалі від тих кооперативів, які теж вирощують ягоди і можуть швидко доставити їх до нас на глибоку заморозку. Це дозволяє нам відправляти продукцію замовникам у залежності від ринкової кон'юнктури", - поінформував голова правління кооперативного об’єднання "Файні газди" Тарас Андрійчук.

А ось голова кооперативу "Файна поляна" Василь Вега, де теж побували учасники навчальної поїздки розповів, як їхнє господарство, по суті, врятувало навколишні села від безробіття.

"Села занепадали, люди масово виїжджали за кордон. Наприклад, з Августівки із 1000 жителів виїхало більше 300. З-за кордону ми привезли саджанці, потім міндобрива, необхідні засоби захисту рослин. Все це брали по оптових цінах, що здешевило продукцію, якої торік зібрали понад 50 т. Нині малину вирощуємо на площі понад 20 га", - розповів Вега.

Він також зазначив, що створення кооперативу зменшило відтік молодих людей із села. Зараз тут працюють цілі родини. Об’єднання з іншими кооперативами позитивно відбилося на економіці господарювання, бо багато питань легше вирішувати гуртом.

Цю тезу підтвердив і директор кооперативного об’єднання "Файні газди" Ігор Велиган.

"Наше об’єднання діє рік, і починали з п’яти кооперативів. Нині тут – близько двох десятків кооперативів у восьми районах області. І це не тільки ягідні, в яких працює майже 100 осіб, але й пасічні, молочні, різнопрофільні кооперативи. Разом закуповуємо посадковий матеріал, міндобрива, засоби захисту рослин, плануємо логістику, визначаємо споживачів, стратегію збуту", - розповів Велиган.

Представники ОТГ зацікавилися і роботою кооперативу "Кринички", де за спільні кошти селян та Проекту ЄС/ПРООН “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду” придбали технологічну лінію з переробки брикетів, купили грунтообробну техніку, обладнання, яке здають в оренду кооперативам, що вирощують малину. Мають у "Криничках" і спеціальний верстат для виготовлення вощини з воску, екструдер для виробництва кормів. А це все – додаткові доходи для кооперативу. 

Цього ж дня учасники поїздки поспілкувалися із Саранчуківським сільським головою Володимиром Петровським, який розповів, що в ОТГ новостворені кооперативи зараз працюють над розширенням малинових плантацій, поліпшенням матеріально-технічної бази, облаштуванням цехів з охолодження та заморозки ягід.

Про розвиток кооперації та вплив на самодостатність громад йшлося і під час спілкування із міським головою Зборова Русланом Максимівим та директором благодійного фонду Агрохолдингу "Мрія" Василем Мартюком.

"Інвестиції нашої компанії в кооперативний рух сягнули вже 3,1 млн грн. Фінансово підтримано 24 кооперативи, які дають прибуток понад 1 тис селян. Ми готові і надалі допомагати створенню та розвитку нових кооперативів. Але для цього, передусім, потрібно позбавитися інертності лідерів деяких ОТГ. Необхідне водночас і волевиявлення самих селян – майбутніх членів кооперативу", - долав Мартюк.

Головний підсумок навчальної поїздки керівників ОТГ чотирьох областей на Тернопільщину такий: громадська ініціатива за розвиток сільгоспкооперативів на Тернопіллі набирає обертів. А це означає і зайнятість населення, і більш високу ціну виробленої продукції, і доступ до державних та грантових програм кредитування і підтримки всього кооперативного руху.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

За матеріалами www.ukrinform.ua