Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Найбільша європейська ферма на даху: про філософію та технологію

07.06.2017
Координатор Нідерландсько-Українського Молочного Центру, директор "Діфко Україна" Роман Пучко розповів про роботу найбільшої у Європі ферми на даху та проект Urban Farmers.

Витрачати менше, а заробляти більше – мрія фактично кожного фермера. Європейський досвід засвідчує: одним із можливих варіантів економії ресурсів на виробництво можуть стати урбаністичні ферми на дахах будинків. Про те, як працюють і на чому заробляють міські фермери розповів координатор Нідерландсько-Українського Молочного Центру, директор "Діфко Україна" Роман Пучко.

Інноваційні ферми на дахах будівель у мегаполісах та вертикальні ферми різних розмірів та форм б’ють усі рекорди за популярністю. Про відкриття все нових і нових об’єктів звітують містах із найбільш дорогою землею під будівництво – у Нью-Йорку, Пекіні, чи Лондоні. Тому мені дуже цікаво подивитися як працюють подібні ферми насправді.

Скористався нагодою, і наприкінці травня відвідав найбільшу у Європі теплицю на даху, що розташована місті Гаага (Нідерланди). Тільки уявіть собі – шестиповерховий будинок, на даху якого розмістилась овочева теплиця розміром 1,200 кв.м., а також 370 кв.м. критої рибної ферми і ще 250 "квадратів", які відведені для комплексної переробки і упаковки виробленої продукції. При цьому, на фермі є місце не лише для виробництва, а й для продажу продукції, екскурсій, проведення заходів. Тож не дарма місцеві мешканці напівжартівливо прозвали її "Таймс-Сквер міського сільського господарства".

Як і багато історій успішних стартапів, все почалось із креативної ідеї двох заповзятих друзів-студентів Андреаса Грабера і Романа Гауса зробити щось незвичне, як то кажуть, "для світу, для нащадків". Думаючи над тим, як багато кілометрів долає наша їжа, доки потрапить до рота пересічного містянина (а це в середньому 2000 км!), вони вирішили, що найкраще та найекологічніше вирощувати продукти там, де їх одразу з’їдять свіжими, тобто у містах. Оскільки у мегаполісах замало вільної землі, вони вигадали виробляти їжу на площі, яка традиційно порожніє, а саме на дахах.

Так з’явився проект під назвою Urban Farmers ("Міські фермери"). Розпочали у 2011 році, із швейцарського Базелю, де за підтримки Університету прикладних наук (ZHAW) запустили пілотний проект комерційної ферми на даху під навою UF001 LokDepot. Влітку 2012-року,у промисловій зоні під назвою Драйшпіц, на даху локомотивного депо Базеля був зведений єдиний комплекс по вирощуванню риби і овочів, який став першим подібним об`єктом у Європі. Оригінальність і новизна технології, запропонованої швейцарцями, полягає в тому, що тут поєднуються методи фермерства у місті з аквапонікою. Технологія характеризується екологічною чистотою, що принесло підприємцям величезну популярність в Швейцарії. Це легко можна підтвердити цифрами виробництва – зараз на цій фермі вирощують 800 кілограмів риби і понад 5 тонн овочів.

Проте хлопці не зупинились на досягнутому. Уже наприкінці 2012 року компанія виграла конкурс на будівництво в міської ферми у Нідерландах. Причому місце для ферми було вибрано надзвичайно зручне – у центрі Гааги, на місці колишнього заводу Philips. Після отримання фінансування у сумі 3,1 млн доларів від Фонду сприяння розвитку житлового будівництва голландських муніципалітетів, а також програми європейського регіонального розвитку "Можливості Заходу" для економічного стимулювання бізнесу, у будинку почалися відновлювально-ремонтні та монтажні роботи, які завершились у 2015 році. На сьогодні ферма під назвою De Schilde уже гостинно зустрічає як клієнтів, так простих відвідувачів.

Як це працює?

Перше, що мене зацікавило на фермі у Гаазі – це те, яким чином вона працює. Як пояснили процівники, модель проста й досить типова – це так звана аквапоніка. Якщо коротко, підприємство купує мальків риби, розміщує їх на даху у резервуарі із водою, де відбувається їх дорощування. Риба у процесі життєдіяльності збагачує воду своїми фекаліями, вода надалі використовується для живлення рослин (у процесі частково очищується), далі вода доочищується, і в ній знову плаває риба. Завдяки подібному колообігу заощаджується до 90% води. Відповідно, продукти, які виробляються на урбаністичній фермі це: свіжа риба, овочі (баклажани, перець, огірки, помідори) та зелень (різні листові салати). Певну частку овочевої продукції вони продають у консервованому вигляді. Завдяки автоматизації процесів, для повноцінної роботи та обслуговування ферми потрібно лише три людини. При цьому, De Schilde здатна виробляти понад 45 тонн овочів і 19 тонн свіжої риби щорічно. Реалізація продукції ферми відбувається прямо на місці (міні-ринок продукції працює на 6-му поверсі цієї ж будівлі двічі на тиждень – у середу та п’ятницю), також вона завозиться до найкращих ресторанів міста і торгової мережі Mіgros.

Ну і наостанок. На сьогодні Urban Farmers активно працюють по франчайзингу, постійно розширюючи мережу міських ферм по всьому світу. Вони уже мають замовлення на будівництво подібних ферм не лише у країнах Бенілюксу, Німеччини, а й створюватимуть 10 ферм у США. Модель ферми відповідає принципам кругової економіки та сталості, і надзвичайно корисна для України. Тому буду працювати над тим, аби такий об`єкт з’явився і у Києві. Відповідно, вона має стати найбільшою і найкращою у Європі. Адже великих дахів у нас, у столиці вистачає, чи не так?

За матеріалами agravery.com