Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Не вигадуйте колесо, просто виберіть один з готових варіантів завершення децентралізації, - Георг Мільбрадт народним депутатам

18.09.2019

За роки, що в Україні триває реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади (децентралізація) народні депутати, урядовці та експерти напрацювали достатньо матеріалів для її успішного завершення. І зараз, коли стоїть завдання закінчити децентралізацію до 2021 року, немає потреби і часу вигадувати щось нове. Треба скористатися напрацюваннями, обрати один з варіантів і прийняти необхідні рішення.

Про це сказав Георг Мільбрадт, спеціальний посланник Спеціальний посланник Уряду Федеративної Республіки Німеччини з питань реформ в Україні (децентралізація, добре врядування і публічна служба), звертаючись до народних депутатів під час засідання Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

"Децентралізація сприймається людьми дуже позитивно, бо об’єктивно є однією з найуспішніших реформ в Україні. Спроможні громади отримали більше повноважень та ресурсів і мають значні успіхи. Вже зрозуміло, що усі громади в Україні мають працювати в умовах децентралізації. Отже треба вирішувати, як далі бути з тисячами громад, що не змогли чи не захотіли об’єднатися. Ви можете спробувати продовжити добровільне об’єднання, або завершити процес, прийнявши відповідний закон. У другому випадку варто передбачити певні стимули для громад. Має бути "і палка, і морквина", - вважає Георг Мільбрадт.

Також, на його думку, варто вирішити, яку використовувати модель реформування районного рівня. Робити це все одно доведеться, бо об’єднані громади перебрали більшість повноважень району.

"Ви маєте визначитися, які повноваження у децентралізованій системі управління матимуть громади, райони і області, та які функції залишатимуться у державної влади. Крім того, треба вирішити питання державного нагляду за законністю рішень органів місцевого самоврядування. І усі ці зміни закріпити в Конституції", - сказав експерт.

Він нагадав також, що за останні роки український Уряд за участі вітчизняних та міжнародних експертів напрацював достатньо пропозицій для успішного завершення реформи. "Отже не треба, та і нема часу вигадувати колесо. Потрібно вибрати ті пропозиції, які ви вважаєте найбільш прийнятними і виносити їх на голосування до Парламенту", - зазначив пан Мільбрадт.

За словами експерта, він готовий і надалі брати участь у дискусіях і надавати допомогу у питаннях створення законодавчого підґрунтя для продовження і завершення децентралізації в Україні. "Міжнародна спільнота, зокрема Європейський Союз, готова підтримувати вас на шляху децентралізації, а також надавати допомогу у питаннях навчання та підвищення кваліфікації представників органів місцевого самоврядування та державних службовців. Ми віримо, що ця реформа зможе докорінно змінити Україну на краще", - резюмував Георг Мільбрадт.

За матеріалами uaror.org.ua