Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Новостворена Березівська ОТГ розпочинає роботу над стратегією

13.12.2017
У місті Березівці, що є центром створеної нещодавно об’єднаної територіальної громади, 12 грудня за ініціативи Одеського ЦРМС, створеного за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону України, відбувся семінар "Стратегічне планування місцевого розвитку".

У семінарі, присвяченому питанням розробки стратегічного плану розвитку громади, взяли участь депутати ОТГ та районної ради, бізнесмени, міська та сільська інтелігенція, громадські активісти.

Як розповів радник з регіонального розвитку Одеського ЦРМС Віктор Бондарук, над розробкою стратегічного плану Березівська ОТГ працюватиме близько півроку. Саме стільки часу потрібно для того, аби напрацювати головні напрямки реалізації ідей, які є в громадах, - про це свідчить досвід трьох ОТГ, де цього року велася активна робота над стратегіями за підтримки Одеського Центру розвитку місцевого самоврядування. І якщо в Тузлівській, Коноплянській і Великомихайлівській громадах розробка стратегій вийшла на фінішну пряму, то для Березівської ОТГ все лише розпочинається.

"Наявність стратегічного плану розвитку є обов’язковою, якщо громада хоче розвиватися цілеспрямовано. В пріоритетах розвитку мають бути економічні показники. Громада успішна, коли в ній працюють успішні компанії, а щоб вони були конкурентоспроможними, громада має їм у цьому сприяти. Що успішніша компанія, то більше ви зберете податків і тим більше робочих місць, кращий рівень життя, а значить, дорожче житло у вашій громаді, - і знову більше податків, і так по спіралі. Крім того, звертаю вашу увагу, що стратегічний план має бути узгодженим з громадою. Якщо частина громади проти якихось питань, бажано сконцентруватися на тих, які не є конфліктними, і працювати в конструктивному напрямку. Таким чином, стратегічне планування має три основні функції: це інформація для громади, це постійні консультації з активістами і, зрештою, це партнерство з місцевою елітою, тобто тими, хто активно бере участь у діяльності громади", - розповів Віктор Бондарук.

У свою чергу голова ОТГ Валерій Григораш зауважив, що, на його думку, варто розробити стратегію на сім років, аби розуміти, в якому напрямку рухатися та на що акумулювати кошти: "Треба одночасно створювати умови для прозорої роботи бізнесу та займатися економією наших ресурсів, витрачати кошти з розумом, заощаджувати та направляти їх на розвиток. А для того, щоб розуміти, у якому напрямку розвиватися, потрібен не короткочасний план термінових дій, а більш далекоглядні стратегія", - впевнений міський голова.

Водночас деякі з учасників висловили думку про те, що робити довгочасну стратегію нема потреби. "Давайте робити до 2020 року, бо потім будуть вибори, може, зміниться президент, і тоді стратегія потрібна буде інша", - пролунала пропозиція із зали.

У відповідь радник Одеського ЦРМС В. Бондарук зазначив, що стратегія громади не може залежати від виборів: "Зрозумійте, що стратегія громади – це не політичний документ, а економічний. Звісно, щось можна коригувати, але не радикально. Якщо ми, наприклад, визначимо, що головним напрямком роботи вашої ОТГ є сільське господарство та переробна промисловість, то після президентських виборів навряд чи ви визначите своїм пріоритетом хімічну промисловість, якої тут нема й не було. Планувати економічний розвиток в залежності від виборів – це, щонайменше, небезпечно. Політика має лишатися політикам, а на місцях має бути економіка і розрахунок наперед, інакше, якщо кожні п’ять років чи частіше міняти вектор економічного розвитку, то ніякого розвитку зрештою не буде взагалі, а лише хаотичний рух в різні сторони".

Також під час семінару з лекцією про систему енергоменеджменту як інструмент підвищення енергоефективності в ОТГ виступив експерт з енергоменеджменту GIZ Валерій Желязко. На завершення учасники зустрічі вирішили створити робочу групу з розробки стратегії громади та розпочати працювати над збором необхідної інформації.

Зазначимо, що в Одеській області вже працюють 23 ОТГ, які пройшли перші вибори. У Березівській міській ОТГ вибори відбулися 29 жовтня.

За матеріалами Одеський Центр розвитку місцевого самоврядування