Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Об’єднані громади доводять, що гуртом легше вирішувати питання місцевого значення, - В’ячеслав Негода на Закарпатті

13.05.2017
Досягнення і Тячівської, і Вільховецької об’єднаних громад Закарпатської області ні в кого не викликають сумнівів. За короткий час функціонування вони на власному прикладі довели, що децентралізація вибудовує не лише ефективну систему місцевого самоврядування, а й дає можливості створити гідні умови життя для кожної людини, незалежно від місця проживання.

Про це в ході візиту до об’єднаних громад Закарпатської області сказав Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода.

"Ті перші досягнення, які ми побачили у цих двох громадах регіону, дають нам ще більшу впевненість, що децентралізація – правильний шлях. Об’єднані громади краще дають раду ресурсам з повноваженнями, які їм передала держава. В решті-решт, 70-80% усіх публічних послуг будуть надаватися в таких громадах", - сказав В’ячеслав Негода.

Він висловив сподівання, що саме Закарпатська область незабаром може стати лідером у втіленні завдань реформи місцевого самоврядування, оскільки жителі області і географічно, і ментально дуже близькі та добре обізнані з перевагами функціонування місцевого самоврядування у сусідніх країнах.

"Впевнений, Вільховецька і Тячівська громади, як першопроходьці реформи, вже стали наглядним і переконливим прикладом для своїх сусідів, що гуртом легше вирішувати питання місцевого значення і вибудовувати ефективну взаємодію з місцевими державними адміністраціями. З іншого боку, ОДА і РДА, від яких перейдуть більшість самоврядних повноважень об’єднаним громадам, зможуть більш якісно займатися стратегічними та інвестиційними питаннями регіонального розвитку. Щодо окремих тверджень, що зі створенням об’єднаних громад місцеві держадміністрації вже не будуть потрібні. Це не так. Вони необхідні, бо це – вертикаль державної виконавчої влади. Там потрібні висококваліфіковані працівники, котрі зараз працюють в цих адміністраціях, які вирішуватимуть інші завдання, координуватимуть виконання державних проектів та програм, забезпечуватимуть контроль за законністю прийнятих рішень органами влади на місцевому рівні. Всім знайдеться робота. Головне – збудувати правильну, ефективну систему управління, яка б працювала на забезпечення прав та інтересів кожної людини. І Закарпаття має бути лідером в цьому. Доганяйте!", - закликав Перший заступник Міністра.

Звертаючись до мешканців Вільховецької громади, В’ячеслав Негода зазначив: "Краще за вас ніхто не може оцінити, наскільки правильним було рішення про об’єднання. Основна мета реформи - щоб ресурси та повноваження, які передаються на місця, йшли на користь саме вам – мешканцям громад. Зі свого боку ви маєте контролювати місцеву владу, яку обирали. Але не забувайте й допомагати їй. Лідери, яким ви довірили керувати громадою, – одні з перших, хто повірив у цю реформу і взяв на себе велику відповідальність. Їм зараз нелегко. І найкращим стимулом для них буде ваша підтримка".

Довідка

За 2016 рік надходження власних доходів місцевого бюджету Тячівської ОТГ зросли більш ніж у 3 рази (на 43,9 млн грн), порівняно з 2015 роком (з 18,8 до 62,7 млн грн). За січень-квітень 2017 року надходження власних доходів місцевого бюджету ОТГ вже зросли у 1,3 рази (на 6,3 млн грн, +34%), порівняно з січнем-квітнем 2016 року (з 18,5 до 24,8 млн грн). Із розрахунку на 1 жителя показник власних доходів ОТГ збільшився до 1265 грн з 944 грн (+321 грн).

У 2016 році надходження власних доходів місцевого бюджету Вільховецької ОТГ зросли у 3 рази (на 4,4 млн грн) порівняно 2015 роком (з 2,2 до 6,6 млн грн). За січень-квітень 2017 року надходження власних доходів місцевого бюджету ОТГ вже зросли більш ніж у 2 рази (на 1,9 млн грн), порівняно з січнем-квітнем 2016 року (з 1,8 до 3,7 млн грн). Із розрахунку на 1 жителя показник власних доходів ОТГ збільшився більш ніж вдвічі до 298 грн з 145 грн (+153 грн)

За матеріалами decentralization.gov.ua