Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Облігації – доступне джерело фінансування проектів громад

12.10.2017
Завдяки випуску облігацій міські громади можуть вирішити безліч власних проблем. Про це йшлося під час круглого столу, присвяченого інноваційним інструментам фінансування розвитку ОТГ.

Органи місцевого самоврядування мали б набагато активніше використовувати такий  зручний інструменту фінансування, як випуск облігацій. Він є вигідним, простим і може вирішити чимало проблем великих та малих міст. Про це говорили під час круглого столу, присвяченого інноваційним інструментам фінансування розвитку ОТГ. Круглий стіл відбувся під час форуму партнерів Швейцарсько-українського проекту "Підтримка децентралізації в Україні" DESPRO.

Відразу ж варто сказати, що, за чинним законодавством, право випускати власні облігації мають лише міські ради. Відтак, якщо говорити про об’єднані громади, то це можуть робити виключно міські ОТГ. Проте фінансисти, які зібралися за круглим столом, зізнавалися, що розраховують на дозвіл держави випускати власні цінні папери усім ОТГ. "Оскільки за ОТГ – майбутнє".

– Якщо у 2012 році органи місцевого самоврядування випустили власних облігацій на понад 5 млрд грн, то у 2015-2017-х роках вони взагалі не вдавалися до цього способу фінансування, – зауважив президент громадської спілки "Українське об’єднання ринків капіталу" Сергій Москвін. – Частково так відбувається через високі відсоткові ставки у банках, які впливають на вартість облігацій; але насамперед через слабку обізнаність міських голів стосовно переваг випуску цінних паперів.

За словами експертів, які зібралися за круглим столом, найбільшою перевагою облігацій є те, що під них зазвичай не треба надавати жодної застави. Достатньо лише письмових зобов’язань. Разом із тим, цінні папери є реальним фінансовим товаром, який дуже цікавить страхові компанії та великі фонди на кшталт Пенсійного, оскільки має мінімальні ризики. Адже міська рада збанкрутувати не може, і практично за будь-яких обставин поверне борги. Цікаво, що завдяки новітнім технологіям, безпосередньо папери можна навіть не друкувати: і купівля, і продаж облігацій можуть відбуватися в електронному вигляді, при цьому усі операції з ними фіксуватимуться у Національному депозитарії.

– Уявіть собі, що певна громада потребує паромної переправи, на будівництво якої у неї немає грошей, – пояснив на прикладі президент Української національної іпотечної асоціації Сергій Волков. – Тоді громада створює облігації – паперові чи електронні – і продає їх усім зацікавленим інвесторам, збираючи необхідну суму грошей. При цьому можна домовитися, що поки облігації не буде погашено, весь грошовий потік від використання переправи піде інвестору. Тобто органу місцевого самоврядування не потрібно буде закладати у бюджеті окремі кошти на погашення облігацій – паромна переправа заплатить сама за себе. Щоб забезпечити прозорість у механізмі повернення коштів, можна буде секьюритизувати грошовий потік. Тобто прибутки паромної переправи надходитимуть на спеціальний рахунок, який не належить ні громаді, ні інвестору. І лише потім з цього рахунку гроші повертатимуться власнику облігацій. Коли таким чином буде сплачено повну вартість цінних паперів, прибутки від переправи можуть бути скеровані вже на рахунки громади: облігації вважатимуться погашеними.

До витрат, пов’язаних з використанням цього виду фінансування, Сергій Волков порадив також зарахувати видатки на фахівця, який готуватиме усі необхідні документи і безпосередньо продаватиме цінні папери.

Жодних обмежень щодо відсоткової ставки і терміну погашення облігацій немає – їх визначає ринок. Щоправда, фінансисти зауважили: у більшості випадків такі облігації випускаються лише на рік. Адже тільки у такому разі видатки на їхнє погашення можуть бути закладені у річному бюджеті громади. Бюджетів на два і більше років в Україні не приймають, відтак і гарантувати погашення облігацій протягом довших термінів органам місцевого самоврядування важче.

Начальник відділу реєстрації емісій фінансових установ та органів місцевого самоуправління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Олена Туркова зауважила, що кошти, отримані від випуску облігацій, можна скеровувати виключно на розвиток. Наприклад більшість облігацій випускали, щоб навести у своїх громадах лад перед Євро-2012.

Про особистий досвід випуску облігацій і роботу з кредитами розповів голова комунальної організації "Вінницький обласний фонд сприяння інвестиціям та будівництву" Володимир Бобошин.

– Швейцарсько-український проект "Підтримка децентралізації в Україні" DESPRO, допомагаючи у забезпеченні питною водою сіл, вимагав, щоб невеличку частку грошей сплатили самі селяни, – сказав він. – А що робити, коли у селян немає на це грошей? Ми запропонували позичити гроші у нашому фонді під 6% річних. Згодом люди усі ці гроші повернули. Таким чином за 2 роки ми вклали у подібні проекти близько 2 млн грн. Щоправда, зараз ми більше схиляємося до того, що кредит мають брати не люди, а комунальне підприємство, оскільки воно згодом бере той чи інший об’єкт на баланс і обслуговує його.

За словами Володимира Бобошина, комунальний фонд є незамінним при реалізації масштабних заходів з енергозбереження. Вже зараз він купує опалювальне обладнання, встановлює у лікарнях та школах, а потім передає його в оренду цим лікарням та школам. Коли орендарі покривають вартість обладнання своїми регулярними виплатами, це обладнання передають їм на баланс.

– Ми рано чи пізно дійдемо до того, що разом з іншими муніципальними громадами створимо комунальний банк, – ділиться своїми планами Володимир Бобошин – Бо комерційним банкам ми не дуже довіряємо – вони у будь-який момент можуть збанкрутувати. А комунальний банк видаватиме кредити лише органам місцевого самоврядування та комунальним установам, які не можуть залишитися без фінансування.

Директор рейтингового агентства IBI-Rating Олексій Амфітеатров нагадав про те, що держава вже зараз зацікавлює інвесторів купувати облігації місцевого самоврядування тим, що не обкладає ці фінансові операції податком на прибуток.

– Проте будь-який інвестор, бажаючи придбати облігації у міст чи в об’єднаних громад, насамперед поцікавиться їхнім кредитним рейтингом, а також захоче подивитися паспорт міста чи громади англійською мовою, – сказав Олексій Амфітеатров. – Відтак органи місцевого самоврядування, зацікавлені в інвесторах і готові випускати облігації, мають завчасно підготувати ці документи.

За матеріалами decentralization.gov.ua