Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Одещина: рішення ЦВК про неоголошення перших виборів у громадах – це ніж у спину реформи

17.08.2018

Об’єднані громади Одещини, які очікують на проведення перших виборів у жовтні, прокоментували постанову Центральної виборчої комісії, в якій вона фактично відмовляється призначати вибори в об'єднаних громадах до отримання роз'яснення Комітету Верховної Ради.

Зазначимо, що таких ОТГ в області вже три: Великобуялицька, Великоплосківська і Визирська.

"Ми об’єдналися згідно з рішенням наших мешканців, відповідно до законодавства. Якщо ми пройдемо перші вибори в жовтні цього року, то вже наступного отримаємо державну субвенцію на розвиток інфраструктури, за цей час до нового року встигнемо реорганізувати всі наші виконавчі органи, спокійно проведемо необхідну підготовчу роботу до переходу на нові міжбюджетні відносини з державним бюджетом тощо. Тому хотілося б позитивного рішення ЦВК вже завтра, 17 серпня", - заявляє Великобуялицький сільський голова Євдокія Дучева.

З нею згоден Іван Батурін, Слов’яносербський сільський голова (сільська рада входить до складу Великоплосківської ОТГ):

"Ми весь шлях об’єднання пройшли нормально, за календарним планом, будували прогнози, робили розрахунки. І тепер раптом, неясно чому, абсолютно несподівано, ЦВК виносить таке рішення. Рішення Конституційного Суду було ще в квітні, після того вже були вибори в об’єднаних громада. І тут раптом хтось про це згадав чи як? Ми хочемо розуміння і впевненості у завтрашньому дні, а не залежати від чиїхось примх і забаганок. А як ми це пояснимо тепер людям, які за ними пішли? Люди не віритимуть країні, керівництву держави і, зрештою, нам. Так зміни в державі не робляться", - вважає сільський голова.

З представниками органів місцевого самоврядування солідарні в Одеському Центрі розвитку місцевого самоврядування, створеному за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону.

 "У той час, коли реформа вже демонструє певні результати діяльності об’єднаних громад і кількість охочих створити ОТГ неухильно зростає, ми отримуємо рішення ЦВК про неоголошення виборів у жовтні. Кому це сьогодні вигідно? Членам ЦВК, які скоро залишаться без роботи і намагаються використати останній шанс для маніпуляцій? Вони ж, мабуть, ходять у вишиванках, співають гімн і демонструють любов до України. А насправді встромляють ніж у спину реформі", - переконана директор Одеського Центру Юлія Молодожен.

Про позбавлення громад низки можливостей нагадала Оксана Гуненкова, радник Одеського ЦРМС з питань децентралізації:

"ЦВК, приймаючи постанову від 9 серпня 2018 року № 122, позбавляє громади, які прагнуть об’єднання, нових можливостей та ресурсів. Зокрема, якщо говорити про фінансові ресурси, то йдеться про втрату у 2019 році десятків мільйонів гривень для громад, які вже пройшли серйозні випробування "на міцність" в процесі об’єднання: проводили громадські обговорення, дискутували, вчились домовлятися, робили розрахунки, шукали спільні інтереси, компромісні варіанти та шляхи вирішення спільних проблем. Юридично ці громади вже створено, але ЦВК, відмовляючи у призначенні перших виборів в цьому році, позбавляє їх права сформувати нові органи  управління, розробити та затвердити бюджети на 2019 рік та вийти на прямі відносини з Державним бюджетом, отримуючи відповідні кошти на свій розвиток, що їм гарантувала держава.

Вважаю, що державний орган, яким є сьогодні ЦВК, демонструє не державницьку позицію, пояснюючи свою бездіяльність правовою неврегульованістю. Закон "Про добровільне об’єднання територіальних громад" є чинним,  ніхто його не відміняв. А якщо у ЦВК й виникли серйозні сумніви щодо певних процедур, то чому цей державний орган з квітня  поточного року фактично нічого не зробив, щоби вони отримали належне правове врегулювання? А прийняття зазначеної постанови напередодні спливання термінів призначення виборів може дійсно свідчити або про бездіяльність з боку ЦВК, або про саботаж реформ", - заявляє радник.

За матеріалами Одеський Центр розвитку місцевого самоврядування