Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Основні завдання удосконалення територіальної організації влади обговорили в ході Форуму на Тернопільщині

25.07.2017
Реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади триває. Попереду чимало завдань. Адже добровільне об’єднання територіальних громад – це лише один з етапів реформи.

Основні завдання забезпечення процесу удосконалення територіальної організації влади на період до 2021 року окреслили на Форумі "Децентралізація – основа формування нової системи управління та місцевого розвитку", що пройшов на Тернопільщині 20 липня за участі Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана.

Першочерговим залишається формування спроможних громад, які є фундаментом реформи. Принцип добровільності, за словами Першого заступника Міністра регіонального розвитку В’ячеслава Негоди, залишається базовим. Передбачено і розширення мотиваційного ряду для об’єднання, зокрема законодавче закріплення принципу повсюдності юрисдикції органів місцевого самоврядування об’єднаних територіальних громад. Крім того - податкові преференції (акциз) лише для спроможних громад (ОТГ, міст обласного значення); закріплення за містами обласного значення статусу спроможних; спрощення процедури об'єднання (приєднання).

Серед завдань - упорядкування районного рівня. До моменту затвердження нового адміністративно-територіального устрою на субрегіональному рівні (березень-липень 2020 р.), необхідно буде вирішувати локальні завдання. Мова йде про злиття районів, територія яких повністю покривається однією ОТГ та оптимізацію повноважень, структури, чисельності райдержадміністрацій районів, територія яких повністю покривається декількома ОТГ.

Упорядкування системи територіальних органів центральних органів виконавчої влади (ЦОВВ) – ще одне важливе завдання реформи. Бачення виконання цього завдання групою реформаторів таке: до затвердження нового адмінтерустрою на субрегіональному рівні, необхідно запровадити тимчасову територіальну основу для організаційної побудови територіальних одиниць ЦОВВ. Зокрема, пропонується запровадити адміністративні округи (з урахуванням конфігурації госпітальних округів) та упорядкувати територіальні одиниці ЦОВВ в межах адміністративних округів.

Формування нового адміністративно-територіального устрою України – завершальний етап реформи. Його особливості будуть залежати і від конституційних положень (в межах чинної Конституції чи із внесеними змінами).

"До чергових місцевих виборів необхідно запровадити новий адмінтерустрій на рівні громад і районів. Це потребуватиме прийняття відповідного законодавства. Невиконання цього завдання призведе до заморожування існуючої системи адмінтерустрою до 2025 року. Зволікати не можна. Необхідно прийняти закони про засади адміністративно-територіального устрою України та про адміністративно-територіальний устрій України або ж окремий закон по кожній області. Якнайшвидше, принаймні до 2018 року, необхідно прийняти рішення про затвердження в 2018 році нового адміністративно-територіального устрою в одній-двох пілотних областях та запровадити модельну систему територіального управління областю. Чергові місцеві вибори мають відбутися у жовтні 2020 року, і до цього часу ми маємо прийняти всі документи, щоб вибори відбувалися вже на новій територіальній основі", - зазначив В’ячеслав Негода.

За матеріалами decentralization.gov.ua