Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Перша ОТГ на Черкащині розпочала процес передачі земель державної власності

08.02.2018
З’явилась перша об’єднана територіальна громада Черкащини, що уже розпочала процес передачі земель державної власності за межами населених пунктів у комунальну власність ОТГ. Восьмого лютого Ліплявська ОТГ підписала відповідний меморандум із Держгеокадастром.

-  Питання передачі земель у межах громад стояло дуже гостро від початку реформи. Свого часу ми допомагали 11 об’єднаним територіальним громадам регіону готувати звернення до голови ВРУ та  народних депутатів щодо прийняття постанови, яка б дозволила їм розпоряджатися землею за межами населених пунктів, - констатує Сергій Слинько, директор Черкаського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного  за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону. – І досі це призводило до виникання ситуацій, коли на території ОТГ з’являвся забудовник чи землевласник, розпочинав там роботи, а громада ніяк не могла на це вплинути.

- У  нас траплялись  прецеденти, коли Держгеокадастр відмовляв нашому АТОвцю у виділенні 2 гектарів землі у межах громади - а трохи згодом присилав нам на погодження питання виділення тієї ж земельної ділянки людині з іншого населеного пункту, і не АТОвцю зовсім, - говорить голова Степанківської ОТГ Ігор Чекаленко. - Я сподіваюся, що після такого доленосного для наших ОТГ рішення уряду ми станемо повноцінними власниками своєї землі. Сподіваюсь також, що не виникатиме волокити зі створенням громадських пасовищ, пріоритетність яких засвідчена обласною стратегією розвитку. Ми більше року займаємось цією проблемою, звертались до Держгеокадастру і отримали на 3 ділянки загальною площею 45 гектарів накази, які дозволяли сільській раді  розробити на них проектну документацію. Ми розробили проекти через державну проектну установу, але отримали суто формальні відмови Держгеокадастру. Сподіваємося, тепер таке нехтування законами у земельній сфері буде припинено.

- Зараз у нас у користуванні 1 гектар землі, за який ми сплачуємо податки. Тримаємо дві корови, тож нам потрібно десь і корову випасати, і запасати на зиму сіно. Я тримаю корови вже 35 років, і раніше колгосп виділяв нам випас і сінокіс, - розповідає мешканець Степанківської ОТГ Микола Решетняк. –  А тепер ми б не проти взяти іще гектар,  і  таких людей у нас багато  - бо яке ж село без худоби, а худоба – без пасовища? І от, нарешті,  громада зможе виділити нам цю землю…

- Вирішення питання передачі земель об'єднаним громадам дозволить нам контролювати їх використання, упереджати рейдерство, навести лад у порядку сплати оренди цих земель, збільшити соціальний внесок орендарів у розвиток громади, - переконаний голова Білозірської об'єднаної територіальної громади, голова Черкаського обласного відділення Всеукраїнської асоціації сільських і селищних рад Володимир Міцук.  – У нас залишилося небагато земель за межами населених пунктів, проте ми зможемо передати їх інвестору і отримати користь для громади. Цього кроку від уряду дуже давно чекали всі ОТГ України.

За матеріалами Черкаський Центр розвитку місцевого самоврядування