Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Південь Донеччини готується до об’єднання громад

23.04.2018
Чи потрібно змінювати затверджений раніше Перспективний план, щоб прискорити процес утворення ОТГ у південній частині Донеччини, розбиралася команда Донецького Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми "U-LEAD з Європою".

Робоча поїздка на південь регіону розпочалася з відвідування міста Вугледар. Спілкуючись з Володимиром Іваницьким, секретарем Вугледарської міської ради, експерти Донецького ЦРМС звернули увагу на те, що місто обласного значення відтепер може скористатися перевагами, які надає законопроект 6466, прийнятий Верховною Радою. Вугледар може звернутися до сусідніх сільських та селищних громад та прискорити процес приєднання. Якщо розпочати процедуру відразу після того, як закон вступить у силу, до осені може бути утворена Вугледарська ОТГ. Радники Донецького ЦРМС готові надавати консультаційну допомогу як у процесі приєднання сіл до міста, так і в реорганізації структури рад, що приєднаються до міста.

 

У Волноваському районі три громади - Волноваська, Ольгинська та Хлібодарівська – створені, але в них не проведені перші вибори рад та голів ОТГ. Одна з причин – неврегульованість на законодавчому рівні, хто саме має оголосити вибори: Центрвиборчком чи Верховна Рада, яка в 2015 році вирішила не проводити тут вибори. Друга причина – частина населених пунктів Волноваського району знаходиться на лінії зіткнення, що ставить під ризик безпеку проведення виборів.

 Чи потягне Кальчик тягар адмінцентру

У Нікольському районі за перспективним планом має бути утворена одна громада – Нікольська. Але нещодавно Мінрегіон склав перелік потенційних центрів спроможних громад у кожній області України. Село Кальчик Нікольського району теж потрапило до цього переліку. найближчим часом готуються нові зміни до Перспективного плану, тому команда Донецького ЦРМС завітала до Кальчика, щоб зрозуміти, чи варто утворювати тут нову громаду.

Кальчицький сільський голова Надія Рибкіна показала, що в  будівлі сільради знаходяться також банківська установа, поштове відділення, бібліотека. З середини квітня тут розпочав роботу виїзний пункт прийому Пенсійного фонду. Щоб розмістити апарат ОТГ, доведеться вивільняти приміщення. Тому що в новому складі управлінці громадою не зможуть розміститися в тих кабінетах, які зараз зайняті під сільську раду, бо їх буде значно більше , пояснили радники Донецького ЦРМС.

 

Далі подивилися дитячий садок, де під відкриття Центру адмінпослуг планують виділити одне крило.  Тут окремий вхід, підведені всі комунікації, приміщення після проведення ремонтних робіт відповідатимуть вимогам відкритого простору. Можливе навіть перенесення автобусної зупинки біля майбутнього ЦНАПу. У селі  ведеться ремонт опорної школи, а також утворили комунальне підприємство "Кальчиккомунсервіс".

Щоб розуміти чи буде нова громада спроможною, треба детально усе підрахувати, зазначив Сергій Івахнін, радник з місцевих фінансів Донецького ЦРМС.  Експерт має намір проаналізувати фінансові показники майбутньої громади, але вже зараз зауважив, що за кількістю дітей Кальчик не відповідає методиці формування спроможної ОТГ. Дитсадок тут відвідують лише 60 дітей, а школу, визначену як опорна,  -  160 учнів  з урахуванням усіх дітей, яких підвозять шкільним автобусом на навчання.

Розміщувати ЦНАП під одним дахом з дошкільним закладом також не є доречним, у вільних приміщеннях дитсадка краще відкрити бібліотеку чи Молодіжний Центр.

Оглянувши можливості Кальчика як потенційного адміністративного центру, навіть без проведення фінансових розрахунків стає зрозумілим, що варто налагодити якісне транспортне сполучення з Нікольським, яке наразі відсутнє. За потребою у Кальчику можна було б відкрити філію ЦНАПу, обладнати кабінет старости, створивши гідні умови для прийому громадян.

У Нікольській районній раді, яку команда ЦРМС також  відвідала під час поїдки, розглядають можливості об’єднання в обох форматах: як один район-одна громада, так і утворення Нікольської селищної та Кальчицької сільської ОТГ.

У разі утворення Кальчицької громади перші вибори не будуть призначені, тому що частина населених пунктів знаходиться на лінії зіткнення. Отже, утворення ОТГ поки буде без проведення перших виборів та створення спільних органів управління. У Нікольському районі уже  раніше розпочинали процес реформи, але так до завершення й не дійшли, документи повернули на доопрацювання. Ініціювати процес об’єднання треба знову, врахувуючи думку людей, у якому форматі  об’єднуватися.

"Навіть якщо згоду нададуть декілька населених пунктів, то вже можна розпочинати  процес утворення ОТГ, а  решта доєднається пізніше, як побачать позитивні зміни що дає децентралізація - порадив Артем Вівдич, директор Донецького ЦРМС. - Для об’єднання населені пункти повинні мати спільні межі, тому в такому випадку спочатку найближчі, потім дальші".

Маріупольська громада бачить розвиток на захід

Найбільше за кількістю населення місто української частини Донецької області – Маріуполь. За перспективним планом до нього має доєднатися Сартана, але в невеликому селищі мріють утворити власну громаду, об’єднавшись з такими же населеними пунктами вздовж лінії зіткнення. Сартанці бачать свій шанс у розвитку окремої від великого міста громади.  Не проти внести зміни до перспективного плану, відпустивши Сартану, також і в Маріуполі. Але це не єдине коригування, якої прагне місто. Маріуполь бачить свій розвиток на захід та планує об’єднатися не тільки з приміськими Виноградненською та Старокримською сільрадами, але й  з Бердянською та Покровською сільськими радами з сусіднього Мангушського району.

Обговорення такого формату точиться з минулого року та за словами Степана Махсми, секретаря Маріупольської міської ради, між містом та селами знайдене певне розуміння. В Маріуполі впевнені, що створення ОТГ дасть змогу вирішити проблеми розвитку всієї Маріупольскої агломерації, а для сільських громад підвищить рівень життя до міського. Декілька важливих проектів планується реалізувати на території Бердянського та Покровського. Серед них – будівництво логістичного хабу, який об’єднає в одному місці аеропорт, залізницю та автовокзал; вирішення проблем доставки зерна до порту шляхом будівництва об’їздної дороги, реконструкція очисних споруд тощо. Розвиток комунікацій та будівництво житла  також серед перспектив приєднання сільської території до Маріуополя.

 

Радники Донецького ЦРМС мали змогу зустрітися з активістами Покровського, які також бачать своє майбутнє у складі Маріупольської громади. Про це свідчать майже 900 підписів від місцевих мешканців.  Артем Мамонтов, активіст з Покровського, стверджує, що більша частина селян працює в Маріуполі, а в Покровського навіть чіткої межі з містом нема: на вулиці Азовської флотилії одна сторона будинків з покровською адресою, а протилежна – з маріупольською.

 

 

Іншої думки влада в селі Бердянське  Враховуючи активізацію процесів децентралізації в Маріуполі та Мангуші після прийняття законопроекту 6466, у Бердянському депутати вирішили об’єднуватися з Покровським у окрему громаду.  Тут переживають, що Маріуполь поглине невеличке село.

Курорт чи сільське господарство

Дійти згоди, яким чином відбуватиметься децентралізація, треба і в Мангушському районі. Одне бачення, зафіксоване в діючому Перспективному плані – єдина громада на весь район, і відпускати Бердянське та Покровське до Маріуполя тут не вважають за доцільне.  Мангушська громада втратить значну частину сільськогосподарських земель.

Інше бачення – окреме об’єднання курортних громад (таких як Урзуфська, Ялтинська та ін.), які завдяки туризму в змозі самостійно прожити без сільських територій.  Першим активність проявив Мангуш, який направив запрошення до об’єднання в усі ради району. Відповіла поки Камишанська сільрада, інші очікують та розмірковують, який формат обрати, в них поки є час на роздуми. За результатами поїдки команда Донецького ЦРМС підготує свої пропозиції щодо змін Перспективного плану і буде надавати всебічну підтримку таким форматам об’єднання, які оберуть люди, щоб створити насправді спроможні громади.

За матеріалами Донецький Центр розвитку місцевого самоврядування