Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Полтавська область — лідер з кількості укладених угод про співробітництво громад

23.08.2017

У Нових Санжарах стартував триденний форум "Співробітництво територіальних громад – інноваційний інструмент розвитку місцевого самоврядування".

Представники семи областей України протягом трьох днів вивчатимуть позитивний досвід Полтавщини. У області в сфері міжмуніципального співробітництва та ОТГ закладено 35 угод про співпрацю. Для порівняння, всього в Україні таких угод 91. Тобто, більше третини — у Полтавській області. Серед цих угод не лише ті, що мають за мету реалізацію спільних цілей в сфері інфраструктури, ТПВ та транспорту, а й ініціативи орієнтовані на соціальну сферу. Зокрема, сферу відпочинку, реабілітації та санаторно-курортного відпочинку, навчання тощо.

Організатори форуму — Програма U-Lead з Європою, а також Полтавська обласна державна адміністрація за ініціативи відокремлених підрозділів Установи "Центру розвитку місцевого самоврядування". Відкрив захід uолова Полтавської облдержадміністрації Валерій Головко:

— Ця реформа – фундаментальна. Це майбутнє усієї України. Дуже хочеться, щоб було розуміння, які шанси дає ця реформа. Крім нас на місцях ніхто не знає краще, з чого починати розбудову ваших населених пунктів. Переконаний, що такий обмін досвідом дасть колосальний результат. Будемо ще працювати на перспективу.

Зокрема, протягом трьох днів делегації з Харківської, Сумської, Чернігівської, Черкаської, Чернівецької, Хмельницької, Івано-Франківської областей України вивчатимуть досвід Полтавщини у впровадженні в дію Закону України "Про співробітництво територіальних громад".

Перший заступник Голови ОДА Андрій Пісоцький привітав учасників форуму та відмітив, що делегаціям пощастило завітати на Полтавщину в сприятливий час, адже саме зараз у області проходить Національний Сорочинський ярмарок, де можна побачити здобутки та потенціал регіону.

— Дуже важливо збиратися саме у такому форматі, говорити про такі проекти та обмінюватися досвідом. У нас є гарний приклад об’єднання територіальних громад. Зараз ми маємо 36 ОТГ, 13 створили вже цього року. В першій двадцятці ОТГ держави 6 – громади з Полтавщини. І, звісно, дуже показова наша зразкова Шишацька ОТГ. Ми сьогодні повністю змінюємо історію, хід розвитку нашої держави. Давайте спільно та консолідовано відбудовувати те, що у нас є, — промовив Андрій Пісоцький.

Директор Департаменту економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій облдержадміністрації Інна Іщенко переконана, що за реформою децентралізації – майбутнє України.

— У нас є чому повчитися, ми будемо раді, якщо цей проект допоможе реалізувати нові проекти, і на теренах областей наших гостей з’являться нові договори про міжмуніципальне співробітництво. Якщо говорити про райони Полтавщини, де реалізовані угоди про міжмуніципальне співробітництво, то таких зараз 17. З 35 договорів 28 – про реалізацію спільних проектів, 5 – про спільне функціонування комунальних організацій, — розповіла Інна Іщенко.

В межах форуму гості ознайомляться з роботою та об'єктами інфраструктури ОТГ Кременчуцького району. Мова йде про Омельницьку, Пришибську та Пішанську ОТГ. Також завітають до лідера рейтингу фінансової спроможності об'єднаних громад України – Шишацької. Також в межах програми відбудеться круглий стіл у Миргороді. Завершиться ж програма відвідинами Великосорочинської ОТГ та традиційного Сорочинського ярмарку.

За матеріалами decentralization.gov.ua