Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Потрібно гуртуватися і використовувати ті можливості, які створила держава для розвитку територій, – голова Краснокутської РДА

19.02.2018
Краснокутський район має стати активним учасником реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Це в інтересах мешканців району, це в інтересах Харківщини і країни в цілому.  Адже реформа є людиноцентричною і покликана створити гідні умови життя, умови самореалізації для кожної людини, незалежно від місця, де вона проживає – в селі чи місті. Про це сказав голова Краснокутської районної державної адміністрації Олексій Белоцький, відкриваючи дебати "Навіщо громадам об’єднуватися?".

"Коли ми констатуємо, що: маємо погані дороги, відсутність робочих місць, первинну медицину, яка нездатна попередити проблеми зі здоров’ям, малокомплектні школи та низьку якість освіти, і ще багато інших негараздів, то маємо відповісти собі на питання як це можемо змінити? Відповідь дає саме реформа місцевого самоврядування, яка послідовно впроваджується Президентом України. Вона спрямована на створення дієвого, спроможного, повноважного місцевого самоврядування, здатного ефективно управляти та вирішувати питання місцевого значення", - сказав Олексій Белоцький.

Він зазначив, що в рамках реформи створено достатньо інструментів для розвитку місцевого самоврядування, розбудови сіл і містечок. Одним з таких інструментів голова Краснокутської РДА назвав добровільне об’єднання територіальних громад.

"Більше 700 об’єднаних громад сьогодні вже сформовано в Україні. Держава передала їм значну частину повноважень і ресурсів для їх здійснення. Ми бачимо, що на території цих громад зараз вирує зовсім інше життя: будуються і ремонтуються дороги, школи, садочки, водогони. Створюються Центри надання адміністративних послуг, де немає черг за довідками і де не потрібно чекати місяцями тих чи інших документів. Ми бачимо, що там розбудовують сучасну первинну медицину. Школи і садочки набувають іншого вигляду і кращого змісту. Громади все це роблять не на самоті. Вони мають повну підтримку Президента України, Уряду, а в нашому регіоні – і підтримку голови Харківської обласної державної адміністрації Юлії Світличної", - наголосив Олексій Белоцький.

Він закликав місцеве самоврядування району не гаяти часу і стати активним учасником децентралізації.

"Переконаний, ви свідомі того, що залишати ситуацію такою, яка є сьогодні в наших селах, не можна. Ви так само маєте бути свідомі того, що без вашої участі самі по собі зміни не відбудуться. Потрібно гуртуватися  і використовувати ті можливості, які створила держава для розвитку територій", - закликав учасників дебатів голова Краснокутської РДА.

Учасники дебатів, а це представники місцевого самоврядування району, педагогічних та медичних колективів, громадськості приступили до дискусії. Розібратися у суті реформи їм допомагають експерти та голови об’єднаних територіальних громад з Херсонської, Запорізької та Полтавської областей.

Нагадаємо, в ці хвили в Краснокутському районі Харківської області тривають дебати на тему "Навіщо громадам об’єднуватись".  Мета – донести всебічну інформацію щодо суті реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, децентралізації владних повноважень, роз’яснити переваги реформи на прикладі діючих об’єднаних громад, надати відповіді на питання, які цікавлять громадськість та органи місцевого самоврядування.

Організатор заходу – Швейцарсько-український проект "Підтримка децентралізації в Україні" DESPRO. У дебатах брали участь: Краснокутська районна державна адміністрація, Харківська обласна державна адміністрація та обласна рада, Харківський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону.

За матеріалами decentralization.gov.ua