Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Представники ОТГ Одещини вивчали основи комунікацій

18.12.2017
Представники об’єднаних територіальних громад Одеської області 15 грудня взяли участь у тренінгу "Співпраця влади, громади та ЗМІ: як налагодити діалог", який організував Одеський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону України.

Учасники заходу обговорили покращення діалогу між органами місцевого самоврядування, громадянським суспільством та ЗМІ, висвітлення діяльності громад в ЗМІ, роботу з соціальними медіа та їх роль у розбудові прозорості влади, функціонування власних ЗМІ в ОТГ для інформування населення про досягнення громад. Крім того, представники громад проаналізували ситуацію у сфері комунікацій у своїх громадах та напрацювали основні напрямки подальшої роботи у реалізації стратегій комунікації.

"На сьогодні висвітлення роботи об’єднаних громад як у засобах масової інформації, так і для мешканців громад є одним з першочергових завдань місцевої влади. Функціонування ОТГ, з одного боку, перебуває під прискіпливим оком критиків і скептиків, а з іншого – без довіри та постійної продуктивної комунікації з громадянами побудувати щось нове, реалізувати реформу – практично неможливо", - наголосила у вступному слові директор Одеського ЦРМС Юлія Молодожен.

У свою чергу, радник з комунікації Одеського ЦРМС Євгенія Генова зазначила, що рівень інформування громадян та ЗМІ, за якого громадам подекуди доводиться "гасити пожежі" через конфліктні ситуації, не є задовільним, тож працювати потрібно на випередження: "Мешканці громад мають право знати, що зроблено, що робиться і що буде робитися за місяць, за рік, за п’ять років і так далі. А для цього необхідно, аби діалог з громадськістю був сталим, конструктивним і своєчасним. Ви не маєте права орієнтуватися лише на одну цільову аудиторію, забуваючи про інші, або ж інформувати людей про важливі події в громаді із запізненням. Пам’ятайте, що відсутність інформації одразу породжує чутки і невдоволення, боротися з якими – справа нелегка, тож розповідайте про себе вчасно і не бійтеся залучати людей до активної участі і роботі громади".

Під час презентації своїх громад учасники тренінгу – а це як ОТГ, яким виповнилося уже два роки, так і ті, які відсвяткували рік, а також зовсім нові громади, де вибори відбулися півтора місяці тому, - наголосили на головних проблемах, першою з яких назвали відсутність швидкісного Інтернету у селах.

"Для нас це чимала проблема, хоча ми над цим працюємо. У села все ще не дійшов прогрес XXI століття, і, звісно, це неприпустимо. Поки що ми вирішили, що придбаємо телевізори для наших сіл, встановимо їх у приймальнях старост і показуватимемо там короткі фільми про роботу нашої громади. Відеоролики плануємо виготовляти самотужки. Ми відчуваємо, що люди терміново потребують інформації, а районної газети для цього не вистачає", - розповіла заступник селищного голови Великомихайлівської ОТГ Світлана Слюсенко.

Інша проблема – кадрове питання, адже за штатним розкладом в ОТГ уважно стежать депутати. "Ми сьогодні остаточно переконалися у тому, що для того, аби виконувати таку роботу, потрібна, як мінімум, одна штатна одиниця. Звісно, ми й раніше розуміли, що це важливо, але завжди не вистачає часу і рук. Тепер будемо намагатися надати аргументи депутатам для того, щоб така штатна одиниця була виділена", - зауважила секретар Маразліївської ОТГ Антоніна Топор.

З цікавістю учасники тренінгу послухали історії про досвід тих громад, де вже є певні напрацювання у сфері комунікації: наприклад, Авангардівська ОТГ, хоча й нещодавно пройшла перші вибори, активно займається висвітленням своєї діяльності у соцмережах, а також випускає щомісячну безкоштовну газету для своїх мешканців, засновником якої є комунальне підприємство. Нещодавно з’явилася газета і в Березівській міській ОТГ, а в Коноплянській громаді популярністю користуються випуски місцевих новин у Youtube. Розглянули і досвід Балтської ОТГ, сторінка якої у Facebook за два роки стала найпопулярнішою серед громад області, а також досвід випуску інформаційних бюлетенів у селах Маразліївської ОТГ.

"Я лише нещодавно прийшов на роботу, тільки місяць минув, і все думав, чи не створити сторінку громади в Facebook, чи, може, й газету невелику робити треба. А тепер завдяки цьому заходу дізнався, що колеги вже чимало зробили, є корисний досвід, так що тепер – до праці", - розказав після тренінгу спеціаліст з питань виконавчої роботи Старокозацької ОТГ Павло Осматескул.

Зазначимо, що до кінця цього року серед об’єднаних громад буде проведено анкетування з метою визначення пріоритетних тем у сфері комунікації, яким будуть присвячені тренінги Одеського ЦРМС у наступному році.

За матеріалами Одеський Центр розвитку місцевого самоврядування