Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Представники об’єднаних територіальних громад з Тернопільщини взяли участь в обговоренні питань утворення ОТГ на Прикарпатті

13.06.2017
Під головуванням заступника голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації Богдана Кобилянського у Долині відбулось засідання "круглого столу" з питань децентралізації. Захід було організовано для представників місцевого самоврядування з Долинського та Рожнятівського районів.

Участь в обговоренні взяли перший заступник голови РДА Віктор Громиш, заступник очільника районної ради Михайло Лаврів, міський голова Володимир Гаразд, начальник управління регіонального розвитку департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури ОДА Роман Мочерняк, директори Івано-Франківського та Тернопільського центрів розвитку місцевого самоврядування Руслан Панасюк і Віктор Литвинчук. Долучились до обговорення й представники об’єднаних територіальних громад з Тернопільської області.

Директор ІФ ЦРМС Руслан Панасюк, відкриваючи засідання, підкреслив, що відповідно до оновленого перспективного плану в нашій області планують утворити 57 ОТГ. Зокрема, дві територіальні громади в Долинському районі (Долинську та Витвицьку ОТГ) та чотири в Рожнятівському (Рожнятівську, Спаську, Перегінську та Брошнів–Осадську об’єднанні громади). Щоправда, говорить експерт, просування реформи децентралізації у цих районах відбувається досить мляво. Як результат, утворено лиш одну - Витвицьку ОТГ на Долинщині. На Рожнятівщині до цього часу не утворено взагалі жодної ОТГ.

Говорячи про реформу місцевого самоврядування на Прикарпатті, експерт нагадав, що в нашій області утворено 15 територіальних громад. Сьогодні ведеться робота над забезпеченням якісного та збалансованого функціонування цих ОТГ. Територіальні громади мають значні фінансові ресурси, проте у них є брак у кваліфікованих кадрах.

Заступник голови облдержадміністрації Богдан Кобилянський наголошував на важливості проведення реформи місцевого самоврядування в Україні. На його переконання, нині відбуваються значні зміни в сфері публічного управління та вибудовується нова система координат.

Директор Тернопільського центру розвитку місцевого самоврядування Віктор Литвинчук повідомив, що впродовж 2015-2017 років на Тернопільщині утворено 39 ОТГ. На розвиток інфраструктури цих громад минулоріч з Державного бюджету було виділено 142 млн гривень. Нині представники обласної влади спільно з експертами працюють у двох напрямках. "Перший напрямок – це продовження об’єднання територіальних громад в області. На другому рівні ми навчаємо громади ставити спроможними, тобто заробляти кошти, оскільки розуміємо, що донорські програми не будуть вічними", — підкреслив Віктор Литвинчук.

Директор Тернопільского ЦРМС особливо наголошував на важливості підготовки та формуванні кадрового потенціалу в ОТГ. "Ми навчаємо представників ОТГ створювати власні стратегії розвитку, робити інвестиційні проекти, допомагаємо впроваджувати в громадах інструменти електронного врядування, а також надавати якісні публічні послуги", — наголосив Віктор Литвинчук.

У свою чергу, міський голова Долини Володимир Гаразд сказав, що одностайної підтримки процесу об’єднання у Долині поки немає. Він наголошував на необхідності утворення ОТГ та закликав громадськість наважитись на цей відповідальний крок.

Поряд з тим Володимир Гаразд презентував гостям з Тернопільшини здобутки Долини в сфері енергоефективності.

У рамках перебування на Долинщині тернополянам було представлено й інші успішні проекти, зреалізовані на Прикарпатті. Так, зокрема, експерт "Туристичної асоціації Івано-Франківщини" Лада Маланій ознайомила їх з транскордонним проектом "Центр спадщини Вигодської вузькоколійки", а також розповіла про створення ключових продуктів розвитку територій.

За матеріалами www.if.gov.ua