Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Прес-тур Дніпропетровського Центру розвитку місцевого самоврядування відкрив журналістам успішну Вакулівську ОТГ

09.11.2017
Дніпропетровський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми  "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону продовжує висвітлювати кращі практики об’єднаних громад регіону, організовуючи тематичні прес-тури для журналістів регіону.

8 листопада 2017 року журналісти Дніпра та Кривого Рогу знайомилися з життям Вакулівської об’єднаної громади Софіївського району Дніпропетровщини.

У центрі села Вакулове – центральної садиби громади, де ще два роки тому  була занедбана територія, сьогодні затишно і по - сучасному драйвово: вуличний вай-фай, світлодіодний фонтан, відремонтовані дороги, освітлення усіх вулиць, облаштовані сквери і бруківка, якої ніколи не бачили в селі. Комусь це здасться звичним, а для селян усі ці блага цивілізації прийшли разом з децентралізацією. На наведеному  благоустрої місцева влада не зупиняється, мріючи змінити думку людей про село, з якого ще донедавна виїжджали, а тепер шукають  житло молодята: зараз завершується проект облаштування нового міні-стадіону для занять воркаутом. Фахівці встановлюють спортивні конструкції – турнікети, шведські стінки, різноманітне гімнастичне обладнання. Незабаром тут з’явиться спеціальне тренувальне покриття.

- Упевнений, що новий майданчик буде постійно задіяним, і незабаром ми зможемо провести змагання серед нашої молоді спочатку на Кубок громади, а далі, сподіваюся, наші юні земляки виступатимуть і на більш авторитетних змаганнях. Головне – ми даємо молоді старт для гармонійного розвитку, задовольняємо їх потреби і привчаємо до комфорту, якого, може, і в окремих містах немає, або якщо є, то за це треба платити кошти. У нас усі молодіжні розваги та заняття безкоштовні. З молоддю працюють тренери, які стали мешканцями нашої громади і отримують конкурентну заробітну плату, - зауважив  голова Вакулівськоі ОТГ Артур Шевцов. – Ви бачите, якою завзятою стає наша молодь, як починають у них блищати очі і як вони пишаються тим, що живуть в громаді. Я впевнений – ми зможемо створити їм як сучасні умови життя, так і комфортні перші робочі місця, щоб вони залишалися жити і працювати в громаді, а не тікали у міста.

Навпроти міні-стадіону за кошти громади встановлено дитячі атракціони. За порядком слідкують представники громадської варти, котра складається з жителів села.

- Не так давно придбали спеціальну машину для прибирання  на вулицях, - розповідає голова громади. - Ми вже маємо змогу це зробити за рахунок власного бюджету, який значно зріс за останній час завдяки фінансовій децентралізаціі. Допомагають нам у реалізації наших задумок також обласна влада, депутати та різні міжнародні партнерські  організації.

Так за рахунок співпраці зі швейцарсько-українським проектом "Підтримка децентралізації в Україні"  DESPRO у Вакулівській об'єднаній громаді, де взагалі не було водопостачання, прокладено понад три десятка кілометрів  водоводу. За рахунок інфраструктурної субвенції у  п’яти селах громади встановлено вуличне освітлення із світлодіодними лампами, відремонтовані й утеплені дитячі заклади.

Вакулівська об'єднана територіальна громада – зараз  наче оаза в степу, зауважили журналісти. -  Бо до обласного центру понад 120 км, до Кривого Рогу – більше 50. А в громаді – нові європейські стандарти інфраструктурного розвитку села і погляд на його перспективу.

-У нас розроблена стратегія розвитку до 2020 року. І те, що ми робимо зараз – це лише початок.  Головне тепер кадри. Над цим питанням ми особливо працюємо . Вже  є певний результат. Нашу школу очолив доктор наук, що приїхав з Кривого Рогу. Запрошуємо й інших гарних фахівців до нас. Створюємо робочі місця.  Відкрили  молочний кооператив, і нині у нас найбільше корів у районі. Вже працюємо над спорудженням у нашій громаді сонячної електростанції, - зазначив Артур Шевцов.

Журналісти побачили ще багато цікавого та, здавалося б, нетипового для звичайного села. Але приклад Вакулівської громади переконує, що децентралізація – це реальний шанс для селян втілити у життя свої найсміливіші мрії. І таких спроможних громад на Дніпропетровщині все більшає. Наступний прес-тур відкриє нову оновлену громаду. 

За матеріалами Дніпропетровський Центр розвитку місцевого самоврядування

Фотогалерея