Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Про актуальні питання комфортного життєзабезпечення малих міст України

22.11.2017
17 листопада 2017 р. у Державній науковій архітектурно-будівельній бібліотеці імені В. Г. Заболотного під егідою Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України було продовжено роботу Форуму "Малі міста України".

Другий день розпочався соціально-актуальною темою "Комфортне місто", спікерами якої виступили керівники і провідні фахівці Мінрегіону.

Заступник директора Департаменту систем життєзабезпечення та житлової політики Мінрегіону Віктор Токаренко у своєму виступі зазначив, що все, що пов’язане з оточенням жителів, їх проживанням повинно бути якісним і комфортним. Для цього потрібно все робити зважено, враховуючи пільговиків, архітектуру та історичну цінність споруд, спосіб опалення і ступінь утеплення будинків тощо. Також потрібно застосовувати раціональне використання місцевих коштів і технічну допомогу міжнародних програм. Завдання держави і місцевих органів влади спікер вбачає в тому, щоб послуги були зрозумілими для всіх мешканців.

Заступник директора Департаменту систем життєзабезпечення та житлової політики – Начальник управління житлової політики Мінрегіону Світлана Старцева розпочала виступ із відповіді на запитання "Що хоче споживач?". Вона зазначила, що державна житлова політика концентрує всі ці бажання у розрізі нормативно-правових актів, які повинні врегулювати відносини між споживачем, виконавцем послуг і органами місцевого самоврядування. Для того, щоб сконцентруватись на своєму місті, зазначила спікер, необхідно провести аналіз міста, який повинен починатись з того, чим воно володіє, зокрема, житловим фондом, що на 90% приватизований і переданий споживачам. Житловий фонд урегульований Законом України № 417 "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" і вимагає від суспільства відповідальності за свою власність. Спікер також зупинилась детальніше на питаннях: що очікує споживач, які ресурси можна залучати, щоб люди отримали комфортне проживання, що впливає на комфортне проживання, як створити такі умови тощо. Всі ці питання узгоджує нова редакція Закону 1581-д "Про житлово-комунальні послуги".

Головний спеціаліст відділу поводження з побутовими відходами Управління благоустрою територій та комунального обслуговування Мінрегіону Діана Новікова зупинилась на висвітленні питання побутових відходів. Вона зазначила, що населення чекає вчасних якісних послуг щодо збору, роздільного збирання та вивезення побутових відходів. Всі повноваження з цих питань належать до компетенції місцевих виконавчих органів, місцевої влади.

Місцеве самоврядування під час панельної дискусії "Комфортне місто" представляв Покровський міський голова Донецької області Руслан Требушкін, який презентував позитивний досвід з благоустрою міста Покровська, жителі якого не тільки пишаються містом, а й активно беруть участь у прибиранні сміття, висаджені дерев, облаштуванні дитячих майданчиків. Він зазначив, що саме завдяки децентралізації з’явилися кошти і ресурси на впровадження ефективних програм і вирішення нагальних питань. Зокрема, велика увага приділена енергоефективності, модернізації енергоносіїв, упорядкуванню доріг, придбанню спецтехніки.  Цікавою була розповідь Покровського міського голови, про бібліотеку, яку за грантові та бюджетні кошти із старої та занедбаної було реконструйовано в сучасну бібліотеку з конференц-залом і комп’ютерним забезпеченням. Головне досягнення реформи, що саме громада міста вирішує питання витрат коштів і безпосередньо бере участь у контролі за їхнім виконанням.

На локації "Бібліотека у місті" спікерами були представники бібліотечної спільноти, серед яких  засновник  Благодійного фонду "Бібліотечна країна" Ігор Степурін та директор Гадяцької центральної районної бібліотеки ім. Лесі Українки Ольга Красюк й директор Світловодської міської централізованої бібліотечної системи Тетяна Головачова. Спікери говорили про роль бібліотек як соціальних інституцій в умовах змін, презентували історії успіху своїх книгозбірень, успішні кейси співпраці бібліотеки з громадою та обговорювали моделі розвитку бібліотек в сучасних умовах.

Відомо, що кожне п’яте мале місто України – це історичне місто, тому малі міста славляться пам’ятками архітектури, історії, культури. Художньо-мистецьким завершенням Форуму стала локація "Лабораторія автентичного співу Східного Поділля" за участі гурту "Голоси предків" Барського гуманітарно-педагогічного коледжу імені М. Грушевського (керівник Антоніна Сторожук) та презентація виставки "Художники подорожують малими містами України" (керівник проекту "Артвізитівка України" Людмила Черватюк), мистецька експозиція якої представлена роботами художників із різних куточків України.

Форум "Малі міста України" продемонстрував бажання і здатність громадськості малих міст шукати і знаходити шляхи успішного розвитку в умовах змін, в умовах децентралізації.

За матеріалами www.minregion.gov.ua