Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Питання ліквідації чинної системи районів в Україні сьогодні не розглядається, - В’ячеслав Негода

18.04.2017
Ні Уряд, ні Мінрегіон не розробляють жодного законопроекту, який би стосувався утворення нових чи ліквідації існуючих районів. На стадії розроблення проект Закону України "Про засади адміністративно-територіального устрою України", який визначає лише процедурні питання, зокрема щодо порядку утворення, ліквідації, встановлення і зміни меж адміністративно-територіальних одиниць.

Про це сказав Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України В’ячеслав Негода на нараді щодо окремих питань територіального устрою та розвитку місцевого самоврядування Болградського району Одеської області.

Нарада відбулася в Мінрегіоні за участі представників органів місцевого самоврядування Болградського району, Одеської обласної ради, Одеської обласної державної адміністрації, народного депутата України Антона Кіссе, представників Офісу Ради Європи в Україні та експертів.

За словами В’ячеслав Негоди, необхідність ліквідації району є у тому випадку, коли межі об’єднаних громад повністю співпадають з межами району.

"Наприклад, в Україні сьогодні є 4 райони, межі яких повністю співпадають з межами новоутворених громад. Там практично всі основні повноваження районних адміністрацій та рад перейшли громадам. Тамтешні районна держадміністрація і районна рада не знають, чим зайнятися. Коли громада взяла на себе всі повноваження, навіщо там зберігати наявну кількість чиновників за бюджетний кошт. Це неефективно. А про ваш район мова не йде!".

Крім цього, В’ячеслав Негода пояснив, що ні Уряд, ні Міністерство, ані місцева адміністрація не мають повноважень утворювати чи ліквідовувати райони, зазначивши, що відповідно до статті 85 Конституції України утворення i ліквідація районів, встановлення i зміна меж районів i міст (…) є компетенцією Верховної Ради України.

"Сьогодні в жодному урядовому проекті закону не йдеться про утворення чи ліквідацію районів, нічого подібного не вносилося на розгляд Парламенту і, навіть, не розробляється. Питання утворення, ліквідації районів сьогодні в Україні не є актуальним, тому що наше основне завдання на даному етапі - створити спроможні громади, щоб їм передати значну частину повноважень для вирішення більшості питань місцевого значення, які будуть вирішуватися тими посадовцями, яких обирають громади, а не тими, яких призначає виконавча влада. Така ідеологія базується як на Європейській Хартії місцевого самоврядування, так і на Концепції реформування місцевого самоврядування, затвердженої  1 квітня 2014 року. Водночас, ми радимо місцевій владі та активістам Болградського району свою енергію спрямувати на пошук перспективних моделей розвитку району та його малочисельних громад. "Заморожування" нині діючої неефективної системи устрою та управління району не принесе користі для його жителів. Потрібна нова більш перспективна модель. Проект Ради Європи, Мінрегіон, експерти готові сприяти та підтримати місцеві ініціативи в пошуку комплексної Стратегії соціально-економічного розвитку району, з обов’язковим врахуванням усіх його особливостей", - зазначив Перший заступник Міністра.

За матеріалами decentralization.gov.ua