Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Питання ролі молоді у процесі децентралізації є одним з головних для молодіжної політики України, - Олександр Ярема

13.10.2017
12 жовтня у прес-центрі Українського кризового медіа-центру відбувся круглий стіл на тему "Роль молоді у процесі децентралізації".

Захід мав на меті обговорити шляхи залучення активної молоді до розбудови та розвитку об'єднаних територіальних громад та поточні виклики, що виникають у процесі реалізації реформи, обмін досвідом між громадами, що вже об’єдналися.

Участь у обговоренні  взяв заступник Міністра молоді та спорту України Олександр Ярема. Він відзначив позитивну співпрацю Мінмолодьспорту у напрямку напрацювання моделей участі молоді з профільним комітетом ВРУ, органами влади на місцях та представниками  громадянського суспільства.

"Для Міністерства є надзвичайно важливим питання, яка саме модель молодіжної роботи є на місцевому рівні. Особливо це гостро в умовах децентралізації, вона повинна бути сформована, аби молодій людині було цікаво розвивати себе, реалізувати себе і, головне, залишатися і бачити себе в майбутньому громади. Питання ролі молоді у процесі децентралізації є одним з наріжних для молодіжної політики України", - наголосив  Олександр Ярема.

За словами заступника Міністра, наразі українська молодь бачить зміни у країні, але не всі відчули їх на собі. Про це свідчать результати ініційованого Міністерством  дослідження "Молодь і децентралізація", участь в якому взяло 2000 молодих респондентів. Водночас велика кількість опитаних відзначили, що готові стати активними агентами змін.

Він зауважив, що у співпраці з Асоціацією об'єднаних громад, Асоціацією міст України, керівництвом програми міжнародної технічної допомоги "Децентралізація приносить кращі результати та ефективність" (DOBRE) ведеться пошук оптимальної моделі участі молоді.

"Для чого це потрібно? Для того, аби молода людина відчула себе причетною до того, що робить. Тоді ти відчуваєш відповідальність, тоді ти готовий вкладати і час, і ресурс, бо бачиш, що твоя думка важлива", - зазначив заступник Міністра.

Активними учасниками обговорення стали представники окремих територіальних громад: голова Великогаївської об’єднаної громади Тернопільської області Олег Кохман, керівник відділу культури, молоді і спорту Великогаївської об’єднаної громади Степан Гуля,  молодіжна активістка громади Асканії-Нови Херсонської області Наталя Мазурян, голова Молодіжної ради Прибужанівської громади Миколаївської області Андрій Кравченко, голова Молодіжної ради Старобогородчанської громади Івано-Франківської області Олеся Клим'юк, староста Скалоподільської  об’єднаної громади Василь Паламар, член Молодіжної ради Покровської об’єднаної громади Дніпропетровської області. Вони розповіли про власні практики включення молодих людей до процесу ухвалення рішень та розбудови громади, про їх мотивацію, методи залучення фінансових ресурсів для реалізації ідей та проектів, поділилися секретами успіху та  окреслили виклики, з якими зіткнулися в процесі розбудови громади.

Значне сприяння у сфері технічної та фінансової підтримки ОТГ надає програма міжнародної технічної допомоги "Децентралізація приносить кращі результати та ефективність" (DOBRE). Про її особливість, завдання та напрямки  поінформував  присутніх директор Програми DOBRE Беррі Рід.

Перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму Микола Величкович зауважив, що на основі позитивних практик соціалізації молоді профільним Комітетом формується ряд рекомендацій для державних органів та органів місцевого самоврядування. Рекомендації будуть представлені під час Парламентських слухань про роль молоді у процесі децентралізації, що пройдуть у Верховній Раді 15 листопада 2017 року.

За матеріалами www.kmu.gov.ua