Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Регіональний розвиток Полтавщини

Валерій Головко
Голова Полтавської обласної державної адміністрації

Починаючи з 2015 року державна регіональна політика в Україні набула європейських рис і отримала нове забарвлення. Це політика розвитку, заохочення інновацій, посилення самодостатності місцевого самоврядування та відповідальності влади всіх рівнів.

Запорукою успішного розвитку області є ефективна оцінка реальної ситуації і проблем сьогодення для визначення пріоритетних цілей та пошуку реальних інструментів для їх вирішення.

Сьогодні, в умовах складного бюджетного забезпечення державних програм, посилюється роль залучення додаткових коштів через участь у різноманітних міжнародних, всеукраїнських та обласних конкурсах і програмах.

Європейський розвиток нашої області підтверджують успішні проекти, реалізовані за підтримки Державного фонду Регіонального Розвитку.

Наприклад, добудова обласного протитуберкульозного диспансеру отримала підтримку та супровід із боку держави та Полтавської обласної ради.

У 2015 році завершено будівництво лабораторно-діагностичного корпусу, яке дозволяє сьогодні проводити лабораторні дослідження та повну діагностику хворих. Новозбудована лабораторія повністю відповідає сучасним технологіям лікування туберкульозу і суттєво скорочує час на встановлення діагнозу та виявлення патології.

Не менш цікавим є дворічний інвестиційний проект із будівництва нового корпусу інтервенційної кардіології та реабілітації, який планують приєднати до вже існуючої будівлі обласного клінічного кардіологічного диспансеру в Полтаві.

Зовсім нещодавно (влітку 2016 року) було закладено символічну капсулу зі зверненням до майбутніх поколінь, заради яких ми інвестуємо кошти сьогодні.

Сподіваємося, що відкриття корпусу дозволить діагностувати кардіологічні захворювання на ранній стадії і зменшить рівень смертності та інвалідності від серцево-судинних хвороб. І це є найкраще свідчення того, що область розвивається і впевнено рухається вперед.

Наступного року планується завершити реконструкцію нежитлової будівлі під міський Центр надання адміністративних послуг (м. Кременчук) загальною площею 2960 м2. Левову частку фінансування цього проекту складають державні кошти.

У новому приміщені в декілька разів буде збільшено зону прийому громадян. Також планується відокремити велику залу для роботи з документами й облаштувати дитячу кімнату.

Окрім будівельно-монтажних робіт, у рамках проекту планується встановлення інтерактивних інформаційних терміналів та автоматизованої системи керування чергою "Електронна черга" та запустити інтернет-портал.

Такий центр зможе одночасно обслуговувати майже 1000 кременчужан і додатково забезпечить 100 нових робочих місць.

Кардинально іншу, але не менш актуальну проблему вирішить розпочатий у цьому році інвестиційний проект "Будівництво школи в місті Заводське Лохвицького району".

Завдяки Державному фонду регіонального розвитку ми маємо реальну можливість добудувати 15-річний довгобуд. Сьогодні неприпустимим є той факт, що учні 5-11 класів тривалий час навчаються у приміщенні адміністративного корпусу приватного товаривства "Райз-Максимко". Відбудована школа забезпечить належні умови навчання та виховання для майже 500 учнів.

Задля затишку та комфорту ветеранів війни та праці другий рік поспіль реалізується проект термомодернізації одного з найбільших геріатричних пансіонатів в області (с. Горбанівка Полтавського району), де мешкає майже 270 літніх людей у віці 60-80 років.

У 2015 році реконструйовано перший блок закладу, завдяки чому минулої зими зекономлено левову частку бюджетних витрат на опалення та електроенергію.

Економічна ефективність проекту очевидна, тож у цьому році продовжуються енергозберігаючі заходи у другому блоці пансіонату.

Наступним інфраструктурним макропроектом є проект з реконструкції автомобільного мосту через р. Хорол в центрі Миргорода. Сьогодні на будівельному майданчику демонтували останні балки та тривають роботи з перекладки інженерних мереж.

Але соціальні проблеми сьогодення неможливо вирішити лише коштами державного та місцевих бюджетів. Тому найініціативніші та найнаполегливіші громади активно консолідують свої зусилля в міжмуніципальному співробітництві: суміжними громадами заключають угоди про співробітництво задля реалізації проектних завдань.

Полтавщина має найбільше в Україні зареєстрованих договорів про співробітництво громад (21проект, а всього по Україні – 59) і це – яскраве свідчення ініціативності та небайдужості громад. Наприклад, об’єднавши місцеві бюджети та отримавши фінансування проекту Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ), 10 громад Семенівського району організували місцеву пожежну охорону і придбали пожежний автомобіль.

Також у Полтавському районі сільські громади об’єдналися задля впорядкування системи збору побутових відходів – придбали сміттєзбиральну техніку та необхідний інвентар. Такий же приклад успішного співробітництва маємо і в Лохвицькому та Пирятинському районах.

До процесів реформування кожної сфери суспільного життя активно долучаються громадські об`єднання, молодь, викладачі навчальних закладів, фахівці та практики з питань економіки, фінансів, енергозбереження тощо, які є регіональним осередком Всеукраїнської мережі фахівців з питань місцевого розвитку РЕГІОНЕТ. Сьогодні в їх активі популяризація реформи децентралізації, підготовка спільно з новоутвореними громадами стратегічних документів розвитку, навчання місцевих фахівців і консультування щодо підготовки проектів розвитку.

Сьогодні завдяки фінансовій децентралізації саме громади Полтавщини стають ініціаторами розвитку своїх територій. Ми на початку непростого, але надзвичайно цікавого шляху перетворень, який повинні пройти разом, поступово змінюючи життя на краще.

Cтаття опублікована у віснику РЕГІОНЕТ "Стратегія розвитку" №1.