Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Розвиток медицини у сільській місцевості: ВРУ прийняла за основу президентський законопроект

19.10.2017
Верховна Рада  прийняла за основу законопроект про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості (№ 7117). Документ внесено до Парламенту Президентом України і визначений як невідкладний. Він спрямований на покращення стану первинної ланки медицини у селах, підвищення якості та доступності медичних послуг.

Представник Президента України у Верховній Раді Ірина Луценко, представляючи законопроект,  зазначила, що серед іншого, метою проекту закону є максимальне наближення медичного обслуговування до кожного пацієнта у сільській місцевості, забезпечення належної оснащеності сучасним медичним обладнанням закладів охорони здоров’я, визначення додаткових стимулів для залучення медичних працівників до роботи в сільській місцевості.

"Законопроектом пропонується створення телеметричних мереж, які нададуть можливість використовувати такі інструменти телемедицини як телемедичне консультування, телемедичний консиліум, телеметрію, домашнє телеконсультування. Ці інструменти дозволять застосовувати електронну діагностику та лікування з використанням дистанційного зв’язку", -  зазначила Ірина Луценко.

Голова Комітету з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець пояснила значення телемедицини для людей, що проживають у сільській місцевості.

"Що означає телемедицина? Багато людей думають, що це – лікар, який буде сидіти перед телевізором і дивитися на пацієнта. Насправді, це не так. Коли телекомунікаційні мережі будуть проведені в селах, де сьогодні живе 13 мільйонів людей, у ФАПах, амбулаторіях, де немає лікаря і де є медсестра чи фельдшер, буде стояти електрокардіограф і дистанційно, через систему Інтернет, фельдшер чи медсестра зможуть передати електрокардіограму на відстані лікарю чи професору. Таким чином професійна високоякісна доступна допомога буде доходити до кожного віддаленого села. Не тільки електрокардіограму можна оцифрувати і передати на відстані, це можуть бути будь-які аналізи, навіть ультразвукову діагностику можна читати і діагностувати на відстані. Телемедицина є інструментом. Вона ще не гарантує якості медичної допомоги, але вона створю можливість надавати системну допомогу", - пояснила голова Комітету.

Раніше Павло Ковтонюк, заступник Міністра охорони здоров’я в інтерв’ю для "Децентралізації" розповів про три кроки, необхідні для поліпшення якості медичних послуг у сільській місцевості.

"По-перше, залучити працювати у село фахового лікаря. По-друге, дати цьому лікарю гідну зарплату і гідні умови роботи: гідний кабінет, сучасне медичне устаткування, службовий транспорт тощо. По-третє, треба забезпечити цьому лікареві гідні умови життя на побутовому рівні. Я маю на увазі житло та інфраструктуру для його сім’ї. Адже до села зазвичай їхатимуть саме молоді лікарі, у яких будуть чи вже є сім’ї та діти. Хтось має профінансувати створення інфраструктури, проведення Інтернету, закупівлю службового авто для лікаря тощо. Президентський законопроект якраз вирішує цю проблему"

За матеріалами decentralization.gov.ua