Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Розвиток підприємницького середовища, залучення інвестицій, впровадження інновацій – ключові чинники регіонального економічного розвитку

26.04.2017
Покращення бізнес середовища, підтримка та популяризація підприємництва, стимулювання інвестиційної та інноваційної діяльності, розвиток бізнесу є, безперечно, серед  найважливіших чинників соціально-економічного зростання економіки регіонів та окремих територій. Саме ці питання були в центрі уваги круглого столу "Як підвищити участь професійних асоціацій та недержавних організацій у реалізації завдань державної регіональної політики України спрямованих на регіональний економічний розвиток ", що відбувся 29 березня в Домі децентралізації (офісі Програми U-LEAD).

Черговий захід експерти регіонального розвитку Програми U-LEAD провели із партнерськими організаціями, зокрема представниками бізнес асоціацій, Офісів залучення та підтримки інвестицій (UkraineInvest) та з просування експорту (EPO), регіональних інституцій у сфері економічного розвитку та залучення інвестицій, громадських спілок у сфері підтримки малого і середнього бізнесу, інноваційного розвитку, підтримки індустріальних парків,  створення кластерів тощо.

На зустрічі йшлося про необхідність посилення співпраці недержавних організацій з центральними і місцевими органами виконавчої влади. Насамперед це стосується консолідації зусиль та ресурсів з метою створення сприятливих умов для ведення бізнесу в регіонах. Одним із механізмів такої співпраці може стати розробка та впровадження проектів, які створюють умови для економічного розвитку в рамках секторальної бюджетної підтримки ЄС спрямованої на підтримку регіональної політики в Україні.

Слід зазначити, що Постановою Кабінету Міністрів України від 16 листопада 2016 р. № 827 "Деякі питання фінансування програм та проектів регіонального розвитку" визначено, що зазначені кошти використовуються для здійснення заходів щодо підтримки реалізації реформ у сфері регіонального розвитку і сприяння децентралізації влади відповідно до завдань Державної стратегії регіонального розвитку на період до 2020 року.

В той же час Порядком проведення конкурсного відбору проектів регіонального розвитку, які можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного бюджету, отриманих від Європейського Союзу (затверджено вищезгаданою постановою уряду) передбачено, що вони повинні відповідати програмам регіонального розвитку, схваленим постановою Кабінету Міністрів України від 7 жовтня 2015 р. № 821. Ці програми передбачають розвиток інноваційної економіки та інвестицій, сільських територій, людського потенціалу, туризму, загальноукраїнської солідарності.

Що стосується програми "Інноваційна економіка та інвестиції", то її метою є підтримка розвитку регіональної й місцевої економіки на основі ефективного використання наявного потенціалу та конкурентних переваг, формування сприятливого інвестиційного середовища, створення умов для активізації інноваційних процесів та модернізації реального сектору економіки, підвищення конкурентоспроможності українських регіонів.

Програма передбачає підтримку проектів, які можуть бути реалізованими для досягнення цілей Стратегії-2020 та мети цієї програми за такими напрямами:

Формування сприятливого інвестиційного клімату, розвиток та просування інвестиційного потенціалу

  • Розвиток потенціалу у сфері торгівлі (стандартизація, сертифікація, підтримка експорту)
  • Підтримка підприємницької діяльності
  • Стимулювання розвитку інноваційної інфраструктури та підтримка інноваційної діяльності
  • Створення та розвиток інфраструктури залучення інвестицій, "точок зростання" місцевої економіки

Учасники круглого столу проявили неабиякий інтерес до можливостей, які з’явилися завдяки секторальній бюджетній підтримці ЄС, оскільки, як зазначалось,  рівень розвитку бізнесу, динамізм інвестиційно-інноваційних процесів формують в сучасних умовах основу сталого економічног зростання регіонів та окремих територій.

Представники недержавних організацій заявили про свою готовність долучитись до розробки та реалізації проектів в рамках зазначеної програми, зазначивши, що проекти, серед іншого, повинні бути спрямовані на ефективніше використання власного потенціалу та конкурентних переваг регіонів. Адже досвід  економічно розвинутих країн, зокрема країн-членів ЄС, переконливо свідчить, що в сучасних умовах вирішальним чинником для забезпечення сталого розвитку регіонів є їх здатність залучати інвестиції та забезпечити найсприятливіші умови для реалізації підприємницького потенціалу, що у свою чергу дозволяє здійснювати структурно-технологічні зміни на основі інновацій, а також розвинути експортний потенціал.

Захід відбувся в рамках впровадження проекту "Підтримка компоненту Регіональний розвиток" Інститутом громадянського суспільства за фінансової підтримки Програми ЄС для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку "U-LEAD з Європою".

За матеріалами www.csi.org.ua

Фотогалерея