Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

"Ще раз опрацюємо з метою пошуку недопрацювань" або Ще раз про № 6466

13.12.2017
Представник голови Асоціації міст України у парламенті, народний депутат України Оксана Продан про те, чому в День місцевого самоврядування, 7 грудня народні депутати не прийняли закон, який би унормував питання об’єднання громад довкола міст обласного значення.

Минулої п’ятниці Верховна Рада провалила голосування за законопроект № 6466  щодо добровільного приєднання територіальних громад сіл, селищ до територіальних громад міст обласного значення. Законопроект мали прийняти у другому читанні та в цілому. "За" проголосували 194 народних обранці, "проти" – 3, утрималися 25. Не голосували 138 депутатів. Серед тих, хто не голосував – народні депутати, які представляють партію Київського міського голови Віталія Кличка, який водночас є головою Асоціації міст України.

Така позиція стала несподіваною ще й тому, що 4 грудня голова АМУ під час свого виступу на урочистому засіданні комітету Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування з нагоди Дня місцевого самоврядування заявив: "Верховна Рада Україна повинна невідкладно ухвалити пакет законів, які мають забезпечити подальший розвиток місцевого самоврядування".

Прокоментувати ситуацію ми попросили представника голови Асоціації міст України у парламенті, народного депутата Оксану Продан.

Чому на ділі вийшло так, що УДАР загальмував прийняття важливого закону, а не сприяв його прийняттю?

- Група УДАР дійсно дуже активно проводить через Парламент питання, які дають можливості органам місцевого самоврядування для здійснення їхніх повноважень. Так, наприклад, ми ініціювали розповсюдження митного експерименту на ремонт доріг, створення Дорожнього фонду, фінансування ПТУ та державні субвенції на заклади освіти І та ІІ рівнів акредитації вже у бюджеті 2018. Ми від групи УДАР подавали поправки до бюджету та кодексу, велика частина з яких підтримана профільним комітетом і Парламентом. Вважаю, що саме забезпечення фінансових можливостей для реалізації  повноважень органів місцевого самоврядування, об’єднаних територіальних громад, є обов’язковою умовою успішної децентралізації із забезпеченням прав мешканців громад. Я особисто голосувала за згаданий вами законопроект*.

Разом із тим, Парламент – це місце для напрацювання беззаперечних, найкращих рішень. Нагадаю, в той день і бюджет, і зміни до Податкового кодексу України були підтримані понад 250 голосами, що підтверджує їхню підтримку більшістю депутатів. Цього, щоправда, не сталося із згаданим вами проектом закону. Напевно, якщо без групи УДАР, яка складається менше, ніж з сорока депутатів, частина з яких, як я, голосували за цей проект, голосів не вистачило, то проект потребує повторного доопрацювання до другого читання. І, сподіваюсь, він стане максимально  забезпечувати права громад.

Чому про позицію УДАРу стало відомо безпосередньо під час голосування у Верховній Раді, а не перед ним, коли ще можна було знайти компроміс? Чи пропонували "ударівці" свої правки перед голосуванням по другому читанню?

- Позиція УДАРу – проведення  реальної, забезпеченої фінансами децентралізації, що ми неодноразово реалізовували як голосуванням за окремі законопроекти, так і ініціюванням рішень Парламенту та Уряду на користь місцевого самоврядування. Рішення Парламенту не можуть призначатися  авторами законопроектів чи чиїмось лідерами, вони повинні бути напрацьовані та підтримані більшістю. Напевно, при підготовці повторного другого читання ми з вами побачимо позиції різних фракцій і груп щодо проекту, а я ініціюватиму додаткове опрацювання проекту в групі, якщо  цей проект не набрав достатньої кількості голосів.

Якою ви бачите подальшу долю цього законопроекту? Чи голосуватиме УДАР за нього у найближчому майбутньому?

- Проект згідно з Регламентом Верховної Ради України буде проходити процедуру повторного другого читання. Ми в групі ще раз його опрацюємо з метою пошуку недопрацювань авторами законопроекту і, у разі необхідності, подамо поправки.

*На сайті Верховної Ради України вказано, що Оксана Продан не голосувала за законопроект щодо добровільного приєднання територіальних громад сіл, селищ до територіальних громад міст обласного значення (№ 6466).

Коментуючи це порталу "Децентралізація", пані Оксана зазначила, що "Ви не коректно подаєте інформацію – я голосувала за цей проект багато разів, а ви даєте посилання тільки на одне з десяти голосувань (ред.: загалом голосувань, так чи інакше пов’язаних із законопроектом № 6466 було десять), де чомусь не відмічено мій голос "за". До прикладу, останнє в той день рішення по цьому проекту, за його доопрацювання, щоб не втратити проект, а знову винести його в зал,  було прийняте з моїм голосом "за".  

За матеріалами decentralization.gov.ua