Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Що дала громадам Дніпропетровської області децентралізація

10.10.2017
У важкі часи особливо хочеться вірити в чудо, яке раптом все змінить на краще. Таким чудом в непрості для української економіки часи стала децентралізація.

Яку сферу не візьми, – всюди відбуваються позитивні зміни, до яких привела нова модель самоврядування і бюджетної децентралізації. Завдяки чому Дніпропетровщина – лідер країни по ремонту доріг? Спасибі децентралізації, що дала додаткові кошти! Що допомагає нам розвивати опорні школи, будувати соціальне житло і дитсадки, бути попереду всієї України за доступністю для кожного жителя адміністративних послуг? Так все завдяки їй же, децентралізації ...

Третій рік в Україні розвивається реформа місцевого самоврядування і бюджетна децентралізація. Поки якісь області з побоюванням придивлялися до нововведення, Дніпропетровщина відразу усвідомила його переваги. І сьогодні наша область – лідер України з впровадження цієї реформи і створення об'єднаних територіальних громад (ОТГ).

Перший заступник голови ДніпрОДА Олег Кужман пояснив, що дала громадам області децентралізація, що за ці кошти вже змогли зробити, і які є на новому шляху труднощі і перспективи.

Приклад виявився заразливим

Основний принцип нової форми самоврядування – добровільність. Ніхто ОТГ насильно, за вказівкою зверху, не створює. Людям два роки тому лише запропонували: хочете бути дбайливими господарями в своєму селі, своєму районі, отримувати додаткові кошти від бюджетної децентралізації? Самим вирішувати, що створити і побудувати за ці бонуси? Немає нічого простішого: обговоріть питання усією громадою – і створюйте ОТГ.

- У чому головна мотивація людей, які вирішують створити об'єднану громаду? Все досить просто, – каже Олег Кужман. – Хочеш бути дбайливим господарем? Хочеш заробляти більше? Ось тобі в руки децентралізація! Три роки тому держава запропонувала регіонам нову модель місцевого самоврядування. Хочете жити краще і заробляти більше – створюйте об'єднані територіальні громади. Зміни в Бюджетному і Податковому кодексах України дали місцевим бюджетам додатково близько 50 нових джерел доходів. Ними громади розпоряджаються самостійно.

Завдяки цьому громади не чекають, поки їм щось виділять «зверху». Вони безпосередньо отримують кошти з державного бюджету і державного фонду регіонального розвитку. Обласний бюджет також фінансово мотивує громади. Сміливим, ініціативним, справжнім господарям – додатковий стимул. І не тільки грошима, а й допомогою у вирішенні найважливіших питань: ремонт шкіл і доріг, побудові дитсадків і житла.

Наша область відразу ж стала лідером країни за темпами створення ОТГ. У 2016 році на Дніпропетровщині створено 34 громади. До них в нинішньому році додалися 19, ще по трьом підготовлені рішення. На сьогодні вже існуючі громади охоплюють 500 тисяч людей – це 80% сільських жителів області. Наше завдання – успішно завершити процес децентралізації, створивши до кінця 2018 року 90 громад.

- Наше головне завдання – не гнатися за цифрами, а реально допомогти людям усвідомити переваги життя в громадах і сприяти створенню їх там, де жителі ще не визначилися, – пояснює Олег Кужман. – Щоб в області в цьому питанні не залишилося «білих плям». Постановою Кабміну визначено спрощений порядок приєднання населених пунктів до вже існуючих громад. Бачать люди, як змінюється на краще життя в сусідній громаді, – можуть це обговорити на спільній зустрічі, винести питання на сесію сільради і проголосувати за приєднання до успішної громаді.

Життя громад змінюється на очах

Питання не тільки в кількості, але і в якісній зміні життя громад. Виявляється, завдяки децентралізації можна дуже швидко і ефективно вирішити ті питання, які не вирішувалися не те, що роками – десятиліттями! До речі кажучи, за темпами цих змін у всеукраїнському рейтингу ОТГ лідирують саме три громади, створені в нашій області – Слобожанська, Вербковськая, Богданівська.

Про те, що конкретно змінюється в громадах, ми скажемо трохи нижче ... Головний секрет цих змін прозаїчний – кошти. Не просто гроші – «деньжищи», що хлинули в громади завдяки додатковим джерелам доходів.

Слобожанська громада – одна з найуспішніших в Україні

- За сім місяців цього року бюджети створених в нашій області ОТГ виросли на 30 відсотків, надійшло близько 700 мільйонів гривень, – уточнює Олег Кужман. Додатково до цього з різних джерел надійшло близько 1 мільярда гривень. Ця колосальна сума на розвиток громад включає в себе державні субвенції на реформи в громадах в сфері освіти (326 мільйонів гривень), охорони здоров'я (202 млн), дотації держави на розвиток інфраструктури та енергозбереження (135 млн), допомога обласного бюджету та бюджету розвитку Дніпропетровщини ( 235 млн в сумі), субвенції депутатів. Ось так і склався «бонусний» мільярд.

Але головне – громади ефективно підтримує ДніпроОДА, допомагаючи ОТГ створювати і реконструювати опорні школи, будувати дитсадки, перетворювати в європейські учорашні сільські розбиті дороги, будувати соціальне житло.  Така підтримка цілком логічна. Хочуть люди жити по-новому, самі заробляти і витрачати на вирішення найважливіших соціальних питань? Отримайте такий бонус від ДніпроОДА.

Ось про ці проекти і розповімо детальніше.

Опорні школи – зразок моделі європейської освіти

Дніпропетровщина стала лідером України з розвитку європейської моделі освіти. Саме в нашій області першими з'явилися опорні школи, призначені для навчання дітей з обмеженими можливостями медіатеки, перша в Україні ресурсна кімната. Завдяки децентралізації опорні школи якісно реконструюються, отримують найсучасніше обладнання, в них залучають талановитих педагогів. Вчитися в таких школах не просто комфортно, але і приємно, весело – завдяки креативному зовнішнім вигляду, який отримують навчальні центри після ремонту.

У таку оновлену школи 1 вересня пішли 700 дітей в Петриківці. У цій школі – одна з понад 50 відкритих в області медіатек і поки що перша в країні ресурсна кімната. Абсолютно новий вид набуває і Солонянська опорна школа, в приміщенні якої не було ремонту 40 років.

У реконструйованій Петриківського школі відкрили першу в Україні ресурсну кімнату для особливих дітей

- Звичайно, за одне літо повністю реконструювати велику школу неможливо, – уточнює перший заступник голови ДніпроОДА. – Тому капітальний ремонт проводиться поетапно цілий рік, не відриваючи дітей і педагогів від навчального процесу. В цьому році ми реконструюємо 25 шкіл.

Дитсадки, лікарні, дороги, житло

Завдяки допомозі ДніпроОДА у створених громадах комплексно вирішуються всі назрілі соціальні питання. Відновлюється водопостачання і розчищають русла обмілілих і заболочених річок, ремонтуються дороги, якими десятиліттями ніхто не займався. Замість ям і вибоїн якісний асфальт в цьому році з'явився на 160 дорогах в селах і містах області.

Цього року по всій області відремонтують 160 комунальних доріг.

Ударними темпами в області вирішується проблема дефіциту місць в дитячих садках. Тільки в нинішньому році реконструюються 12 дошкільних установ, в яких з'явиться 1200 місць для дошкільнят.

У Богданівської ОТГ реконструювали дитячий садок

Не залишаються без уваги і сільські лікарні. 2018 рік стане проривним у реконструкції амбулаторій та фельдшерсько-акушерських пунктів в селах і районах області. Причому їх відремонтують таким чином, щоб в нові медичні центри входило і житло для фахівців.

- В районах дійсно не вистачає молодих, талановитих педагогів, лікарів, сімейних лікарів, соціальних працівників, – каже Олег Кужман. – Будівництво соціального житла – потужний стимул залучення в громади фахівців. Таке житло в нашій області не створювалося десятиліттями. А тепер завдяки ініціативі Валентина Резніченко такі будинки з'являються відразу в декількох ОТГ. У Петропавлівці, Васильківці і Покровському вже побудували будинки, квартири в яких отримають молоді фахівці. Роботи тривають в Царичанці і Слобожанському.

Наша команда, а ми говоримо команда Президента України Петра Порошенка, допомагає жителям громад отримувати всі адміністративні послуги прямо на місці. У кожній заможній громаді створені Центри надання адміністративних послуг, в кожному надається понад 200 послуг. Розвивається система «мобільних ЦНАПів», завдяки якій усі адмінпослуги поміщаються в одній переносній «чарівній» валізі. З ініціативи громади Центри адмінпослуг відкриваються навіть в невеликих селах – Ляшковській, Зеленодольській ОТГ. А в селі Олександропіль Солонянського району такий центр відкрили навіть раніше, ніж там створили громаду. Все – для зручності людей!

У Дніпропетровській області розвивається система мобільних Центрів адмінпослуг

Від центрів безпеки до скутерів

Громади – повністю самостійні в ухваленні рішень. І мають право реалізовувати у себе ті проекти, які вважають актуальними. Навіть самі незвичайні, аби жителі громади підтримали цю ідею.

Наприклад, на території Васильківської громади була давно покинута ГРЕС. Громада вирішила, що цю електростанцію можна і потрібно реконструювати, щоб на всіх вулицях відновити зовнішнє освітлення. Актуально? Ще б! Роботи по реконструкції ГРЕС йдуть повним ходом.

А в Васильківському районі об'єдналися фермери, члени громади і за допомогою канадських партнерів побудували перший в області кооперативний елеватор. Тепер у фермерів не болить голова про те, де якісно зберігати зібраний урожай зернових.

А ось в Сурсько-Литовській ОТГ креативно вирішили питання мобільності сімейних лікарів. Щоб ті змогли швидко прибути на виклик в будь-яку точку громади, для них закупили сучасні скутери.

Є і ще цілий ряд актуальних проектів, що реалізуються в громадах.

- Для безпеки своїх жителів громади хочуть створювати свою поліцію, свої служби надзвичайних ситуацій, щоб у разі надзвичайної ситуації допомога була під рукою, – наводить приклад Олег Кужман. – І ДніпроОДА, зрозуміло, йде в цьому назустріч. 1-го листопада цього року в Слобожанській і Свято-Васильківській громадах будуть відкриті такі центри безпеки. Оснастити їх найсучаснішими автомобілями, обладнанням, комплектами одягу та зв'язку допомагають МНС і міжнародні партнери.

Зарубіжні партнери в цілому надають істотну допомогу в розвитку реформи місцевого самоврядування. Громади реалізували десятки інфраструктурних проектів, які фінансуються за рахунок коштів міжнародних організацій, таких як ПРООН, DESPRO, GIZ та інших.

- Наші партнери з Європи і США активно підтримують реформу децентралізації, – пояснює перший заступник голови облдержадміністрації. – Міжнародні програми повністю супроводжують створення громад, допомагають відкривати ЦНАПи, навчати персонал, розвивати інфраструктуру.

ДніпроОДА надає громадам всі можливості, щоб якісно змінити життя на краще. Справа – тільки в їх бажанні.

За матеріалами adm.dp.gov.ua