Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Щоб фаховий лікар пішов працювати до села, - інтерв'ю з Павлом Ковтонюком

30.09.2017
Заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк розповів про охорону здоров’я на селі, законопроект Президента України та завдання з розвитку первинної ланки медицини.

Дмитро Синяк: Підсилює чи послаблює президентський законопроект щодо розвитку сільської медицини реформу, що її впроваджує Міністерство охорони здоров’я?

Павло Ковтонюк: Президентський законопроект доповнює ті законопроекти, які стосуються реформи сфери охорони здоров’я і які Верховна Рада зараз має приймати у другому читанні. Для того, щоб у селі поліпшилася якість медичних послуг, треба зробити три речі. По-перше, залучити працювати у село фахового лікаря. По-друге, дати цьому лікарю гідну зарплату і гідні умови роботи: гідний кабінет, сучасне медичне устаткування, службовий транспорт тощо. По-третє, треба забезпечити цьому лікареві гідні умови життя на побутовому рівні. Я маю на увазі житло та інфраструктуру для його сім’ї. Адже до села зазвичай їхатимуть саме молоді лікарі, у яких будуть чи вже є сім’ї та діти. Хтось має профінансувати створення інфраструктури, проведення інтернету, закупівлю службового авто для лікаря тощо. Президентський законопроект якраз вирішує цю проблему, доповнюючи реформу МОЗ.

- Коли планується розробити підзаконні акти та інші нормативні документи, які стосуються реалізації цього законопроекту? Скільки автомобілів треба закупити? Якою за площею має бути кабінет лікаря? Яке медичне устаткування має бути у ньому? Коли ми отримаємо відповіді на ці питання?

- МОЗу доручено у стислі терміни розробити низку підзаконних актів та відповідну програму, у котрій зокрема буде визначено, за якими стандартами інвестуватиме у сільську медицину держава. Наголос робиться на будівництві нових об’єктів та на ремонті старих; на зв’язку, на медичному обладнанні та на транспорті. З цього приводу нещодавно відбулася розширена нарада у Міністерстві регіонального розвитку під головуванням Віце-прем’єра Геннадія Зубка. На цій нараді були присутні також представники усіх областей, які взяли активну участь в обговоренні ідей щодо того, якою має бути урядова програма. Вирішили, що наше міністерство візьме на себе розробку медичних стандартів та норм, а Міністерство регіонального розвитку розробить будівельні стандарти. Під ці стандарти і будуть виділятися конкретні гроші. Програмою також буде передбачено і ремонт деяких доріг, що є у сфері відповідальності Міністерства інфраструктури.

- Яким є індикатор успішності цієї програми? Коли ми зрозуміємо, що вона спрацювала ефективно?

- Особисто для мене головними індикаторами успішності цих інвестицій будуть, по-перше, збільшення у селах числа лікарів, а по-друге, зменшення кількості звернень до районних лікарень. Тобто люди мають почати лікуватися за місцем проживання. Зараз вони так не роблять, не довіряючи місцевим лікарям, і у разі виникнення тої чи іншої хвороби відразу їдуть у район.

- У деяких об’єднаних громадах вже зараз створено непогані умови для роботи лікарів: їм призначають чималу зарплату, забезпечують службовим транспортом та житлом.

- Реформа децентралізації влади показала, що ми рухаємося у правильному напрямку. Так, є громади, які дбають про те, щоб у них працювали фахові лікарі. Але я вважаю, що громада не повинна платити лікарям зарплату, вона повинна лише забезпечити їм гідні умови життя. Крім того, не всі громади роблять медичні послуги своїм пріоритетом, і не всі громади мають достатньо ресурсів для гідного забезпечення лікарів. А змінювати ми маємо ситуацію у цілій країні. Сільська медицина має піднятися повсюдно, а не тільки в окремих громадах, як це є зараз.

За матеріалами decentralization.gov.ua