Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Села Станишівської ОТГ знають, чим привабити туристів

14.08.2018

Станишівська сільська громада подібна до калейдоскопу туристичних принад. Тут навіть самий вибагливий мандрівник знайде щось цікаве для себе: від військових об’єктів часів Другої світової війни і до центрів іпотерапії та рибних ставків та річок.

Маршрут громади можна об’їхати за один день, адже всі атракції знаходяться поруч. Приїхавши в Житомир, турист розпочинає оглядовий маршрут від села Гуйва, досліджуючи польову ставку Генріха Гіммлера, що отримала назву "Хегевальд" (нім. Hegewald — "Заповідний ліс"). Тут дотепер збереглись бункери та двоповерхова будівля колишньої німецької канцелярії, також в гарному стані гідранти і стара бруківка. Наступним пунктом за маршрутом є німецьке кладовище в селі Зарічани, де поховані солдати Вермахту.

"Сьогодні дуже популярний військовий туризм, елементами якого дуже насичена наша громада. Крім ставки Гіммлера та німецького кладовища активним туристам ми можемо запропонувати активний відпочинок в урочищі "Вовчі гори" в селі Зарічани, де можна облаштувати туристичний табір на лоні природи", - наголошує Тетяна Харченко, фахівець Станишівської ОТГ.

Далі для туристів відкривається історично-архітектурна частина маршруту. У центральній садибі громади в селі Станишівка є Свято-Миколаївська церква, побудована у 1861 році з дерева. У приміщенні колишнього панського маєтку села Лука розташована школа, а у селі Ліщин діє костел Святої Трійці, який вважається "Останнім взірцем бароко" в Україні. І завершує цей комплекс архітектурних пам’яток унікальний храм у селі Іванків – церква Різдва Святої Богородиці, побудована у 1784 році.

"Церкви громади мають велику історію і показують вікові традиції місцевого населення. Крім храмів та військових об’єктів у нас є сучасні атракції для туристів. Це, насамперед, кінно-спортивний комплекс "АЛЮР" у селі Бистра, де мандрівники зможуть відпочити та отримати нові емоції у спілкуванні з кіньми", - переконаний Юрій Матвійчук, голова Станишівської ОТГ.

Це унікальний центр, який користується значним попитом у місцевих мешканців та житомирян. Окрім коней, любителі активного відпочинку знайдуть достатньо місць та риболовлі як у річці Тетерів, так і притоках, таких як Гуйва.

Логістика маршруту дуже проста, адже він пролягає фактично через усі села громади вздовж траси Житомир-Ставище. Пошук місця ночівлі для мандрівників теж не складе труднощів, адже від найвіддаленішої точки маршруту в селі Іванківці за 20 хвилин на автомобілі можна дістатись Житомира, де є достатньо готелів та хостелів.

Стосовно харчування, то у Станишівці є декілька закладів громадського харчування, крім того близькість до Житомира створює і тут переваги.

Нагадаємо, що 6 серпня за ініціативи Житомирського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного Програмою "U-LEAD з Європою" та Мінрегіоном, відбувся "Ярмарок туристичних пропозицій Житомирщини", на якому громади презентували напрацьовані туристичні маршрути для туроператорів та представників туристичних агентств.

"Станишівська ОТГ має низку переваг у процесі монетизації туристичного потенціалу. Зокрема, це розвинена транспортна інфраструктура, чого немає у багатьох інших громад. Сьогодні розробка такого маршруту та його популяризація дозволить активізувати місцевих мешканців створювати умови для гостей", - вважає Георгій Федорук, радник з регіонального розвитку Житомирського Центру розвитку місцевого самоврядування.

Крім Станишівської ОТГ на "Ярмарку туристичних пропозицій Житомирщини" свої маршрути також презентували Радомишльська, Червоненська, Овруцька, Олевська, Новоборівська, Тетерівська, Семенівська та Баранівська ОТГ.

У Радомишльській ОТГ туристи зможуть побачити унікальну колекцію метеликів, а у Червоненській ОТГ побувати у авіамайстерні династії Терещенків.

За матеріалами Житомирський Центр розвитку місцевого самоврядування

Фотогалерея