Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Шановні учасники РЕГІОНЕТ!

12.09.2016

З моменту створення мережі РЕГІОНЕТ в рамках проекту ЄС "Підтримка політики регіонального розвитку в Україні" пройшло уже понад три роки. У липні цього року проект ЄС "Підтримка політики регіонального розвитку в Україні" було продовжено ще на півроку і в рамках підведення підсумків роботи Проекту, в тому числі в частині створення та розвитку РЕГІОНЕТ, ми підвели певні підсумки, оцінили досягнення, виявили ряд помилок і визначили плани на майбутнє.

Хочемо нагадати нам усім, що метою створення мережі є об’єднання провідних фахівців і практиків у сфері регіонального та місцевого розвитку з усіх регіонів України, їх професійний розвиток, залучення до вироблення та реалізації політики, а також забезпечення доступу органів самоврядування та державної влади усіх рівнів (національного, обласного, районного, міського, сільського, селищного) та інших суб’єктів розвитку територій (бізнесу, громадськості) до кращих практик регіонального та місцевого розвитку України. Концепцією Мережі було визначено етапи її формування та розвитку. На першому етапі (кінець 2013 – початок 2014 року) Мережа у результаті першого відбору мала об’єднати приблизно 200-300 учасників з усіх регіонів України. У середньостроковій перспективі (до 2016 року) кількість учасників Мережі з результатами одного чи декількох відборів мала збільшитися орієнтовно до 500 осіб. Надалі щороку Мережа має поповнюватися новими учасниками.

Станом на сьогодні Мережа налічує трішки менше 200 учасників та близько 140 кандидатів на участь. В першій половині 2016 року, на нашу думку, динаміка діяльності секретаріату Мережі суттєво зменшилась. Проект, в тому числі за пропозицією Представництва ЄС, ще в середині 2015 року ініціював розроблення Плану сталості РЕГІОНЕТ. Координатору Мережі, на жаль, так і не вдалося приступити до його реалізації з тим, щоб РЕГІОНЕТ продовжив активно розвиватися уже після завершення підтримки з боку Проекту.

З метою – збільшення кількості зареєстрованих учасників РЕГІОНЕТ, які реально беруть участь у роботі Мережі; активізації діяльності зареєстрованих учасників РЕГІОНЕТ в сфері реформування ДРП, місцевого самоврядування і територіальної організації влади в Україні; підготовки проектів для фінансування з ДФРР; розвитку мережевої взаємодії за допомогою вже діючих і нових систем комунікацій в РЕГІОНЕТ; зростання практичної користі РЕГІОНЕТ для територіальних громад і впливовості учасників РЕГІОНЕТ на регіональному і загальноукраїнському рівні; активізацію спільної діяльності РЕГІОНЕТ та інституційних партнерів мережі; забезпечення сталості діяльності та розвитку Мережі – керівництво Проекту, після консультацій з Представництвом ЄС та інституційними партнерами, запросило пана Олександра Дудку приєднатися до Проекту в якості експерта / координатора РЕГІОНЕТ.

Реформування місцевого самоврядування і територіальної організації влади в Україні вимагає рішучих дій від усіх небайдужих громадян і, перш за все, від фахівців: тих, хто здатен формувати об’єднані територіальні громади і організовувати агенції регіонального розвитку, розробляти стратегії розвитку і проекти для їх втілення за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку та інших джерел, проектувати нову інженерну інфраструктуру і розбудовувати діяльність центрів надання адміністративних послуг – тих, хто бажає вчитися у колег та готовий передавати власні знання іншим.

Ми переконані, що теперішні та потенційні учасники РЕГІОНЕТ уже володіють необхідними теоретичними знаннями і практичним досвідом – тому завдання Мережі сьогодні: знайти місце для їх застосування, забезпечити появу синергетичного ефекту від співпраці десятків однодумців, коли спільний результат набагато більший від звичайної суми зусиль. Це потребує нових підходів в організації діяльності РЕГІОНЕТ: активізації інформаційного обміну між експертами, просування послуг мережі новими методами, організації індивідуальної роботи з кожним учасником тощо.

Проект ЄС "Підтримка політики регіонального розвитку в Україні" підтримуватиме діяльність Мережі та сприятиме забезпеченню її сталості.

Презентація

З повагою,
Колін Меддок, керівник групи експертів проекту ЄС "Підтримка політики регіонального розвитку в Україні"
Юрій Третяк, заступник керівника групи експертів проекту ЄС "Підтримка політики регіонального розвитку в Україні"