Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Сонячна альтернатива: Скільки в Харкові можна заробити на "зеленому тарифі"

14.07.2017
Будиночок в одному з провулків Харкова нерідко дивує перехожих, адже на його даху встановлена справжня сонячна міні-електростанція. Її власник, харків'янин Сергій Попов, розповідає: ідея мати сонячну електростанцію виникла ще в дитинстві. Пізніше хлопець вступив до технічного вишу, де вивчав нетрадиційні джерела енергії. Але освіта знадобилися лише в якості хобі, оскільки зараз Сергій працює в IT-сфері. Сонячні панелі на даху власного будинку він встановив у березні 2016 року, а вже в липні почав продавати енергію за "зеленим тарифом".

На даху встановлено 30 сонячних панелей загальною потужністю 8 кВт. Влітку електроенергії виробляється так багато, що Сергій не лише сам не платить за спожиту електроенергію, а ще й прибуток отримує.

"Наразі я плачу за електроенергію лише чотири місяці на рік, увесь інший час обленего платить мені. Я виробляю більше, ніж споживаю. Наприклад, за травень я отримав від обленерго 4,5 тис. грн за продану електроенергію", - розповідає власник сонячних панелей.

За саму установку харків'янин віддав близько 10 тис. доларів. Але Сергій впевнений, що вже за 10 років його проект може повністю себе окупити. Складнощів із використанням сонячних панелей не виникає. Спеціального обслуговування вони не потребують, навіть миє панелі періодично дощ. Треба лише вчасно подавати звітність в обленерго, адже, встановивши в себе сонячні панелі, чоловік став повноцінним учасником енергоринку України.

"Кожного місяця підбивається баланс і розраховується так зване сальдо – різниця між виробленою і спожитою електроенергією. Ця різниця й оплачується. Якщо виробленої енергії більше – платять мені, якщо менше – плачу я. Взимку мені доводиться доплачувати, але все одно менше, ніж якби в мене не було цих панелей", - пояснює Попов.

Обладнання на даху не залишає байдужим не лише друзів, але й випадкових перехожих та мешканців сусідніх будинків. У консультаціях чоловік не відмовляє, але зізнається, що до практики доходить рідко: "Коли люди дізнаються вартість та термін окупності, бажання встановити сонячні панелі відпадає. Економічний стан суспільства досить сумний: люди все це цінують, розуміють, але грошей немає".

Є у Харкові і зовсім інша будівля, на даху якої встановлені аж 384 сонячні панелі сумарною потужністю 100 кВт. Це перша у Харкові приватна сонячна електростанція, яку збудували ще у 2013 році спеціально для продажу електроенергії за "зеленим тарифом". Площа електростанціїї становить близько 1 тис. кв. м.

Співзасновниця компанії Людмила Алдохіна зізнається: будівництво сонячної електростанції в Харкові було своєрідним експериментом. Жінка з двома компаньйонами вирішила спробувати заробляти на альтернативній енергетиці. На старт виділи близько 250 тис. євро. А от вчитися "сонячному бізнесу" довелося їхати за кордон – в Україні цей напрямок і досі не розвинений.

"Ми пройшли усі етапи. Від будівництва самої станції до оформлення відповідних документів у НКРЕ, ДП "Енергоринок", "Харківобленерго" та підключення електростанції до мережі. Ми були першими в регіоні. Ніхто не знав, як це робити, довелося розбиратися", - говорить жінка.

Проект виявився досить успішним. Власники навіть зменшили термін окупності й вкладені гроші планують повернути лише за 5 років. Зараз станція виробляє 118 тис. кВт на рік. Для підтримки та функціонування такої установки потрібна лише одна людина, яка слідкуватиме за технічним станом станції. Та й витрати на обслуговування невеликі, а самі сонячні панелі здатні працювати на повну потужність до 25 років, після чого вони втрачають 20% ефективності. Окрім продажу сонячної енергії, кампанія продає та встановлює обладнання для сонячних електростанцій.

У майбутньому, запевняє Алдохіна, альтернативні джерела енергії зможуть скласти конкуренцію традиційній атомній енергетиці. "Зараз атомна енергетика нам дісталася у спадок від Радянського Союзу, тому вона майже нічого нам не коштувала. Але якщо почати будувати атомні електростанції зараз, то буде набагато дорожче. Я поїздила Європою, жила в Німеччині. Я можу сказати, що ми відстаємо від Європи на 15-20 років. У них "зелений тариф" прирівняли до звичайного, і вони виробляють енергію для себе. І в нас це буде", - розповідає Алдохіна.

Жінка пояснює: використання альтернативних джерел енергії щороку стає дедалі популярнішим. Хоча інвестори не поспішають вкладати гроші в наш регіон – дає про себе знати близькість до лінії фронту. А от приватні особи все більше цікавляться такими установками. З проханнями встановити на їхніх будинках сонячні панелі звертаються навіть мешканці прифронтової зони. "Днями надійшла пропозиція з Донбасу. 10 км від лінії фронту. Коли немає електрики, сонячні панелі – реальний порятунок", - зазначає Алдохіна.

У майбутньому кампанія планує збільшити обсяги виробництва електроенергії та вивчає можливість запровадження інших технологій, пов'язаних із альтернативними джерелами енергії: "Тема дуже перспективна, за нею дійсно майбутнє. До 2030 року – це хороший бізнес. Тут не треба бігати й реалізувати продукцію. Заключили договір з ДП "Енергоринок" й збуваєте її".

За матеріалами zhytlo.in.ua