Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Соціальна апітерапія відкриває нові можливості

24.07.2017
Фонд "Зміцнення громад" спільно з партнерами – ГО "Європейська соціальна академія" (ЄСА) та Першим національним аграрним кооперативом (ПНАК) – долучився до ініціативи Українського кооперативного альянсу (УКА) під назвою "Соціальна апітерапія". Головна мета проекту – дозволити вразливим сьогодні верствам населення повірити у власні сили та направити їхню енергію у русло прибуткового бізнесу. Зокрема, мова йде про навчання в унікальній для України Школі бджільництва та апітерапії. Цільовими учасниками проекту стали екс-воїни АТО, вимушені переселенці із Донецької та Луганської областей та молоді люди, котрі не в змозі влаштуватись на роботу через її відсутність. Загалом організатори планують набрати робочу групу із 30 учасників та понад сотню вільних слухачів. Стартує навчальна програма 4 серпня 2017 року.

Основним партнером УКА та ключовим фінансовим донором проекту виступило Посольство Республіки Польща в Києві, схвалення та особисту підтримку отримали також від Надзвичайного і Повноважного Посла Республіки Польща в Україні Яна Пєкла. Власне навчання проходитиме в смт Антоніни (Красилівський район, Хмельниччина) на території визначної пам’ятки українсько-польської архітектури – маєтку князів Сангушків-Потоцьких. Зустріч делегації поляків із випускниками Школи планується уже в вересні цього року. На ній сторони поділяться враженнями та обговорять можливості співпраці у напрямку експорту медової продукції до Польщі й решти країн ЄС. До того часу бенефіціари проекту опанують мистецтво ведення бджільництва та садівництва, а також отримають знання з основ підприємництва, фінансів, проектного менеджменту та планування бюджету, щоб розпочати власну справу.

– В результаті реалізації проекту демобілізовані учасники воєнного конфлікту та молодь опанують новий прибутковий вид діяльності, пройдуть курс соціальної реабілітації через спільну роботу на пасіці завдяки консультаціям соціального психолога, сімейного педагога та професіоналів-бджолярів. Члени сімей учасників проекту матимуть можливість допомагати чоловікам адаптуватися до умов мирного життя, а також спільно працювати і розвивати особисті навички. Дуже важливою є підтримка сімей бійців та постраждалих на шляху до покращення добробуту та опанування мистецтва ведення сімейних господарств, – наголошує Зиновій Свереда, президент Українського кооперативного альянсу.

За словами пана Зиновія, Школа – початок великої справи, попереду на учасників чекає створення власного кооперативу, а це – забезпечення фінансової незалежності й стабільності навіть у скрутні для країни часи. Бджільництво як ніша було обрано не даремно. Ця професія не потребує значних фізичних зусиль, великих інвестицій, але швидко може принести результати роботи та фінансові прибутки. Крім того вулик – це приклад ідеальної родини, де кожен знає свою роль та допомагає один одному.

Фахівці "Зміцнення громад", які неодноразово реалізовували проекти із соціальної адаптації та допомагали вимушеним переселенцям, візьмуть на себе функцію соціалізації учасників, ЄСА долучить до навчань кращих експертів, ПНАК – поділиться досвідом кооперування зусиль заради досягнення спільної мети. Український кооперативний альянс буде здійснювати юридичний та бухгалтерський консалтинг, допоможе з маркетингом, а також завдяки вже наявним домовленостям допоможе учасникам проекту налагодити ринки збуту готової продукції бджільництва. Активно підтримала ініціативу й місцева влада пообіцявши всебічно сприяти успішній реалізації проекту.

– Сьогодні дуже важливо дати можливість учасникам бойових дій реабілітуватися після пережитого. Відчути свою необхідність не лише в зоні проведення АТО, а й вдома. Показати, що вони ладні не лише тримати в руках зброю, а й займатись підприємництвом. Спільна справа допоможе їм повірити у себе. Ми станемо тією об’єднуючою ланкою, котра відкриє у них нові таланти, – ділиться Тетяна Василик, депутат Хмельницької обласної ради, директор Фонду "Зміцнення громад".

До речі, Хмельницька область для реалізації проекту – пілотна. Організатори запевняють, що, отримавши підтримку небайдужих меценатів, продовжать таку необхідну наразі ініціативу й в інших областях. Адже тільки завдяки солідарності та співпраці можна допомогти один одному подолати негаразди й закласти фундамент добробуту для кожного.

За матеріалами mitsna-gromada.org.ua